КОЙ УБИ МИЛЕН ЦВЕТКОВ – Част 1

В памет на Милен Цветков, БОЕЦ започваме да публикуваме серия от материали, разкрития и документи за корупцията в ДАИ, продажбата на шофьорски книжки и „отглеждането“ на убийци на пътя. Корупция и процеси, които пълнят джобовете на управляващата ни мафия и превръщат улиците и пътищата ни в гробища.

Скърбим за Милен Цветков като за приятел. Като за един от малкото ръбати и устати журналисти, запазили си правото да задават въпроси. На фона на омисирчената конформистка „журналистика“, послушна на зависими от държавата собственици или откровени мафиоти, такива като Милен са „бели врани“, „черни овце“ и каквото друго сравнение се сетите, стига то да символизира уникалност. И инат…

Да, инат. Упорство за благозвучие. Или просто честност, ако все още помните тия архаични понятия. 

Няма други човешки качества, които да обяснят какво кара умни, смислени хора, уж „с всичкия си“, така упорито да вървят срещу личните си интереси, да си ритат трудовите книжки и с истинско постоянство да поставят себе си и семействата си в риск.

За Милен вече всички знаят – за да запази правото да задава въпроси, той стана колбасар. После ресторантьор. После куриер и разносвач. За да остане журналист, периодично излизаше от журналистиката – понякога по собствена инициатива, друг път по нечие настояване, но винаги заради пустата истина и нуждата да я покаже на зрителите си в целия и блясък. Или грозота…

Интернет правосъдието тия дни разпъна на кръст физическия му убиец Кристиян Николов. „Линчува“ и него, и майка му, и приятелката му, и спътника, и живота му въобще. За пореден път общественото мнение попадна в капана на търсенето на мъст, вместо на правосъдие. На тежки наказания, вместо неизбежно възмездие. 

Има обяснение за това: българите просто не вярват в правосъдието по принцип. Не вярват, че то изобщо ще се задвижи в посока справедливо наказание за конкретно престъпление, камо ли неизбежно и бързо наказание. Такива неща у нас не се случват. У нас децата се удрят в тежките джипове на местните баровци и им причинавят щети. У нас прокурорските синове мачкат пешеходци и получават условни присъди. 

У нас срещу 2000 лева – джобните за седмица – всяко мамино синче може да си купи заветното „да“ на шофьорския изпит и да се сдобие с лиценз за управление на МПС.
А когато после се окаже, че държавата му е издала лиценз да убива, никой не търси отговорност на корумпираните длъжностни лица по веригата, разбира се. Те са скрити зад анонимността на бюрократа – онази дребна, заменяема бурмичка в корупционната верига, която лесно може да бъде сменена. Или изгорена като бушон, ако нещо се обърка.

Съвсем същото е с веригата на наркопласьорите. Дрогираната компания в тежкото Ауди, което размаза Милен Цветков, все от някъде си е купила четирите вида дроги, с които са се забавлявали преди катастрофата. Четири вида дроги – давате ли си сметка какъв компот е мозъка на човек след четири различни по сила и въздействие наркотични вещества? И този човек няма проблем да седне зад волана. Приятелите му нямат нищо против, майка му – също, макар че едва ли е знаела в конкретния случай…

А защо да имат? Те от години са свидетели на безпроблемно прескачане на всякакви правила и десетки закони, на тях винаги им се разминава, на пласьорите им – също! И как няма, когато наркотрафикът и пласьорството у нас винаги са били под покровителството на някогашната Държава сигурност и разклоненията ѝ в бившите борчески групировки ВИС, СИК, Аполо, 777 и т.н. За кого е тайна, че след 15 години кървава конкуренция, някъде при управлението на Сакскобургготски една от групировките успя да разчисти всички други, монополизира практически цялата криминална дейност в държавата, изпра си биографиите, облече ризи с бели якички и взе политическата власт? 

Милен Цветков никога не забрави СИК-аджийското минало на премиера и това му коства последното уволнение от Нова ТВ – прословутият анонс за несъществуващия гръцки остров на Борисов. Не, Милен не се хвана на партенката за острова, защото тя беше твърде очевидно фалшива, но запази едно на ум за действията на премиера-бивш СИК-аджия. И с право – остров нямаше, но къща в Барселона има!

Предстои да изгледаме дълга съдебна драма с главен герой злощастния Кристиян, но не се очертава в тази драма да научим кой му е продал кокаина, кой козчето, кой амфетите и кой – рецепта за лексотан! Щото това, последното, е съвсем пък трета линия на организирана престъпност…

Няма да чуем и как Кристиян е взел книжка, след като още преди пет години (когато е бил на 17?!) вече е направил ПТП с друг, също толкова тежък и луксозен автомобил? Въобще, той си е рецидивист на пътя и ако КАТ и валстта си беше на мястото, книжката му трябваше да бъде отнета още при предишното минаване на червено, регистрирано миналата година, със същото Ауди.

Тогава можеше и да си седи вкъщи на Великден, вместо да купонясва с приятели на Витоша и да таранира спрели коли по сфетофарите на прибиране.

Но „можеше“, „трябваше“ и „щеше“ са най-безсмислените думи на света…

Та, кой, казвате, уби Милен Цветков? 

През 2018 г. един човек за малко не умря от глад за да предизвика публично обсъждане на проблема с купените шофьорски книжки. Два месеца Николай Колев – Босия влачѝ през центъра на София дървен кръст, придружаван от най-близките си приятели и неколцина непримирими граждани. БОЕЦ бяхмe до и заедно с него организирайки множество акции и протести, които пробиха наложеното медийно затъмнение и обществото разбра и чу за саможертвата на Босия и битката му срещу корупцията и конкретно срещу корупцията в ДАИ.  Още два месеца правителство и парламент откровено му се подиграваха, неглижираха исканията му, надяваха се сам да се откаже. Когато ситуацията действително застраши живота му и Босия седна в количка, парламентът назначи специална комисия, която съвсем директно опита да го убие, отлагайки заседанията си за след парламентарната ваканция през септември. Управляващите игнорираха умишлено Босия и действията на БОЕЦ чакайки го да умре, за да се отърват от него и гласът му да замлъкне. Защото точно управляващите са носители и консуматори на корупцията срещу която се водеше битката на жълтите павета. 

Само реакциите на чуждуте посланици и намесата на гражданското общество спасиха живота на стария дисидент, като с натиск и протести принудиха Борисов да изпълни основното желание на Босия – оставка на министъра на транспорта Ивайло Московски и уж някакво разследване на схемите за продажба на шофьорски книжки на лица, които изобщо на се явяват на изпити. Защото е под тяхното ниво, защото са неграмотни или защото са чужденци и не говорят български. Факт, въоръжени с български документи за управление на МПС, из България и цяла Европа пътуват хора с неубедителни шофьорски умения, неясен произход, а понякога и с купени български паспорти, както се оказа. 

Московски зае полагащата му се синекурна длъжност в Черноморската банка, но схемата за продажба на книжки остана непокътната, свидетелстват служители в Министерството на транспорта и агенция „Автомобилна администрация“. Защото е трайно установен източник на средства за пълнене на партийни каси, твърдят те.

Впрочем, трърдят го не от днес, не и от вчера. Някои не са спрели да го повтарят от 2010 г. насам. Ако това ви прилича на упорство, точно такова е. 

Защо го правят, след като така си навличат постоянни проверки, уволнения и тормоз? По същата причина, по която и Милен навремето стана колбасар – лоялността към професията и истината са им важни.

Хронологията оттук нататък показва по дати и и с конкретни лица и имена кои са отговорните за голяма част от убийствата по пътищата. Струва си да бъдат проследени подробно.

Още през 2010 г., малко след началото на първия мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов, шефовете започват да упражняват натиск върху  държавните служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ /ИААА/ към Министерство на транспорта. Под заплахи, характерни за мутренските времена, те са принуждавани да продават свидетелства за управление на МПС на неграмотни лица и чужденци. Сумите, събирани чрез престъпната снема, са по 1300 лв., вземани от всеки кандидат за книжка, разказва Иво Кръстев – основен източник на информация в няколко поредни скандала, разразили се от 2013 до 2018 и завършили с гладната стачка на Босия. 

Иво Кръстев и колегата му Кънчо Димитров дават десетки публични интервюта по темата, пускат сигнали до всички разследващи и правоохранителни органи в държавата. Застават с имената и професионалните си биографии зад думите си, не ги спират ни заплахи, ни уволнения, ни клевети. Изброените тук факти са многократно повтаряни пред медии и разследващи, бяха съобщени и пред парламентарната комисия, заседаваща по случая на Босия.

„Беше ни казано, че от сумата 1300 лв 1000 са за за касата на ГЕРБ, а 300 лв. остават за държавния служител, който трябва да попълни изпитните тестове на неграмотните“, казва Иво Кръстев..

От месец март 2010 г. той започва да праща сигнали за случващото се в министерството до прокуратурата, министър-председателя, комисии в  Народното събрание. Не последват никакви отговори, никакви значи, че ще се извършат проверки. 

На 13.07.2010 г. с тогавашния началник на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ)- София Кънчо Димитров отиват на среща в гр. Банкя с тогавашния председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Предават му документи на две абсолютно неграмотни лица: Неджатин Неджетов и Карачобан Ахмед – турски гражданин/кюрд/, постоянно живеещ в Германия. И двамата са придобили свидетелствата си за управление на МПС в ДАИ -София, без дори да познават пътните знаци. Имат документи, които уличават лично зам.-изпълнителния директор на ИААА Анастас Тодоров в  организиране на престъпната схема както за тези две лица, така и на стотици други. 

Притежават документи, които уличават министъра на транспорта тогава Александър Цветков от ГЕРБ в покровителство или прикриване на престъпната схема. След като ги изслуша и се запознава с документите, Велчев заявява, че това са престъпници, визирайки министъра и зам.-изпълнителния директор и със сигурност Бойко Борисов не знае за това нещо. Красимир Велчев казва още, че незабавно покаже документите на Борисов. 

На 15.07.10 г. секретарката на Борис Велчев, която също е присъствала на срещата в Банкя, се обажда на Кънчо Димитров и му казва, че г-н Велчев е информирал лично Борисов и премиерът е разпоредил на тогавашния МВР министър Цветанов незабавна проверка. 

На 16.07.2010 г. Кръстев получава официално писмо от Министерски съвет, с което го иформират за започнала проверка в Главна дирекция Криминална полиция (ГДКП). До този момент никога не е получавал каквито и да е отговори от прокуратурата по подадените от него сигнали, но сега незабавно получава и отговор от прокуратурата, че се сезира и обединява своята проверка, с разпоредената от Бойко Борисов, под № 7234/2010г. по описа на СГП. 

До тук добре, както се казва. Изглежда, че нещата потръгват към по-добро. 

Утре ще разберете как всичко пак става „както винаги“. 

Хронологично, с факти, документи и доказателства ще докажем и покажем, че отговорност за смъртта на Милен Цветков носи не само физическият му убиец, а и управляващата ни мафия, чиято алчност стимулира и развива модела на безнаказаност  и фабрикуването на убийци на пътя. 

 

Управляват ни престъпници. Мафията не спасява, мафията ограбва и убива! 

БОЕЦ призоваваме всички граждани стриктно да спазват мерките обявени от СЗО за лична хигиена, социална дистанция и защита. Защото НЯМА кой друг да ни защити! Затова трябва да сме още по-отговорни. Без паника и без страх, с отговорност и решителност. Пазете се и реагирайте яростно и незабавно на всички лъжи, репресии и посегателства на управляващата ни мафия въху свободата, правата ни и демокрацията. Трябва да се преборим с вируса и да потърсим отговорност на управниците ни за всички извършени престъпления. Трябва да получим незабавно отговори на поставените въпроси и виновните да понесат отговорност!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Снимка на БОЕЦ - България Обединена с Една Цел.

ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията! 

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! БОЕЦ се превърна в символ на тази битка! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафия и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА