БИВОЛЪ – „БОЙЦИ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ“

БОЕЦ продължаваме своята инициатива да отбелязваме хора, спечелили нашето доверие и уважение с гражданската си доблест и активна позиция и действия в борбата с мафията и корупцията, в борбата за справедливост и истината!

Важно е да покажем на обществото, че в превзетата от мафията държава има непримирими и смели българи, които не са се отказали и водят битка за справедливост и възмездие! Битка за истината и правдата!

През изминалите дни  журналистите от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“  https://bivol.bg/  получиха номинации  и БОЕЦ решихме да направим  една обща номинация на медията и нейният екип!Следващите достойни българи, които обявяваме за БОЙЦИ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ са журналистите от Биволъ – Асен Йорданов, Атанас Чобанов и Димитър Стоянов!

В държавата, класирана на 109-то място по свобода на словото, да правиш разследваща журналистика е истинска битка! Да разкриваш престъпленията на управляващата ни мафия, да вадиш пред обществото корупционните схеми на управляващите, да рискуваш живота си заради Истината, да отстояваш гражданската си позиция и принципите на независима журналистика е достойно за уважение и малцина имат куража да го правят! Стотици са разследванията на Биволъ за корупция, зависимости и конфликт на интереси по високите етажи на властта и съдебната система! Досието „Буда“, Яневагейт, далаверите в ДФЗ, Стокиранегейт, КУМгейт, разследванията за сделката за ЧЕЗ и Инерком, свързани със СИК и Борисов, разкритията за контрабандните канали на Булгартабак, Пеевски и Борисов. Биволъ разкри, че малоимотния кипърец Георгиус Георгиу, фиктивен собственик на Юлен е подставено лице на Цеко Минев, основен акционер в ПИБ, една от банките гнили ябълки!  Биволъ разкри как няколко поредни правителства съвсем умишлено и престъпно са прикривали данните за некачественото строителство на корпусите на Белене от страна на руската държавна компания „Атомстройекспорт“. От направените от Биволъ разкрития стана ясно, че Борисов си е затворил очите пред фактите, които биха могли да обърнат в противоположна посока заведеното арбитражно дело от руската фирма срещу България. Само преди дни след разследване на Биволъ, депутата от ГЕРБ,  Гамишев напусна парламента и срещу него започна наказателно производство за източване на ДДС и прехвърляне на фирма със задължения на малоимотно лице. Това са само малка част от разследванията на биволите.

За своята дейност и куража да разкриват престъпленията на управниците ни и да показват Истината, те плащат жестока цена! Дългата ръка на мафията стигна и до Париж, посягайки и заплашвайки Атанас Чобанов и неговото семейство. Асен Йорданов бе нападнат преди години в опит да бъде убит. Стоян Тончев, един от новите журналисти присъединил се към екипа на Биволъ бе пребит зверски преди две години. Тончев оцеля, но нападателите и до днес не са осъдени! Срещу Димитър Стоянов има множество заплахи. Всички те са подложени и на репресии от страна на държавните институции – призовки, дела, запори, разпити… Мафията се опитва да смачка всеки неприемащ нейната власт! Биволите не се пречупиха, не се огънаха и продължиха да водят битката срещу корупцията, мутрите, ченгетата и престъпниците  превзели държавата ни.

Стоян Тончев, журналист от Биволъ, след нападението, опит за убийство срещу него.

„Защо Биволъ?“ Сами разказват са себе си:

“Създадохме тoзи частен независим сайт, за да дадем още една възможност да достигнат до вас качествени журналистически разследвания, както и обективни мнения на специалисти и анализатори по най-горещите теми от ежедневието ни.

Защо Бивол? Защото това благородно животно не се бои от нищо, когато тръгне с рогата напред и не се оглежда страхливо от „нeкои съображения“. Такава журналистика ще ви предложим тук. В днешния свят на масирана и често манипулираща информация, рогата на бивола ще ни помогнат да стигнем до истината. А тя е целта, която преследваме.

Без цензура и без автоцензура, безпристрастно и коректно ние предлагаме разискване по най-актуалните теми. Спестяваме новините, които ни „заливат” от всички страни, но не пренебрегваме тяхното значение за живота ни.

Бивол е и трибуна на своите читатели, той е място за обмяна на идеи и бъдещо сътрудничество. Защото ние искаме да сме коректив, а вие, нашите читатели, можете да ни помогнете. С удоволствие публикуваме всяко ваше мнение под статиите ако отговаря на правилата за коментиране. Можете също така да ни изпратите предложения за нови разследвания и допълнителна информация за вече публикувани текстове.“

Асен ЙордановАтанас Чобанов

Асен Йорданов

 – директор, роден на 3 февруари 1964 година в Бургас. Работи като разследващ журналист от 1992 г. във вестниците Стандарт, Монитор и Политика (до 2007 г.), автор на значими разследвания за корупция и връзки на властта с организираната престъпност. Носител на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award, наречена още „Европейски Пулицър“ за 2010 г. През 2013 г. е номиниран от „Репортери без граници“ за наградата Netizen (виж видеото с презентацията по-долу). През 2014 е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията„. Живее в Бургас.

Атанас Чобанов –

гл. редактор, роден на 26 юни 1968 г. в София. Завършва френската езикова гимназия в София. От 1984 до 1989 е активен спелеолог и катерач. Живее във Франция от 1990 г. където защитава докторат по лингвистика през 2003 г. в Университет Париж-Запад. От 2007 г. работи като инженер-изследовател в CNRS, Франция, в лабораторията MoDyCo.  От 2008 г. е член на Обществения съвет на Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“.  Член на борда на директорите на OCCRP 2016-2018. Atanas Tchobanov interview for Novinite.com in English

Димитър Стоянов

– разследващ репортер, роден в гр. Сливен на 12 септември 1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като магистър в специалността „Антропология и филология“. Занимава се с журналистика от 2000 г. Работил е за БНР, НОВА ТВ и бТВ. Първите си разследвания прави за Инфорадио през 2006-2007 г. Няколко пъти попада във фокуса на международните организации за защита на свободното слово, след като става обект на натиск покарай работата си за Биволъ. Вижте интервюта с Димитър Стоянов тук и тук.

От март 2011 г. Биволъ е официален партньор на сайта Wikileaks за България и Балканите. Биволъ обработи и публикува дипломатическите доклади за България и Македония (проекта Cablegate), кореспонденцията на американската частна шпионска централа Стратфор (проекта Gifiles) и е медиен партньор в проектите PlusD и SpyFiles 3. Оценката на Джулиън Асанж за това сътрудничество може да бъде видяна в негово изявление на конференция против корупцията в Европейския парламент от 5/12/12, а също и в това интервю за белгийска медия.

Биволъ и партньори.

От ноември 2013 г. Биволъ е част от мрежата на OCCRP –  Organized Crime and Corrpution Reporting Project, един от най-успешните в световен мащаб консорциуми на разследващи журналисти, разкриващи корупционни схеми и злоупотреба с власт.

partnerOCCRP

Биволите са носители на множество награди, които са оценка за тяхната дейност!

Асен Йорданов е лауреат на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award за 2010 г.

Сайтът е отличен с наградата на публиката „Човек на годината“ за 2012 г.

Сайтът е отличен с наградата на „Фондация Биоразнообразие“ за 2013 г., 2014 г. и 2017 г.

2014: Асен Йорданов е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията“

Награда за разследващ материал в категория „Онлайн медии“ на Сръбското дружество на независими журналисти заедно със сайта Krik.rs за 2015 г.

Йелена Чосич (BIRN), Стефан Дойчинович (KRIK) и Атанас Чобанов (Биволъ) са част от международния екип получил грамотата Global Shining Light Awards 2017 за разследването „Убийствен удар“

През 2016 г. журналистическо жури присъди на Биволъ наградата за разследваща журналистика „Радостина Константинова“. Управителният съвет на фондацията, в който доминират зависими от олигарси издатели, отказа да връчи наградата на Биволъ. „Фондация Радостина Константинова се опитва да навреди на репутацията им чрез използване на фалшиви и неприемливи аргументи. Истинският проблем е неудобното положение, в което са поставени някои български политици от информацията, която те са разкрили.“ – коментираха този враждебен акт от „Репортери без граници“.

Награда за разследващ материал в категория „Онлайн медии“ на Сръбското дружество на независими журналисти NUNS за разследването „Убийствен удар“ за 2016 г.

Грамота за отлична журналистика Global Shining Light Awards за 2017 г. като част от екипа на разследването „Убийствен удар„.

Журналистите от Биволъ заслужават признанието и уважението не само на международните организации и институции, а и на българското общество. Защото в битката срещу корупцията и мафията Истината е най-ценното ни оръжие! Свободата на словото трябва да бъде бранена всеки ден!

Асен Йорднаов, Атанас Чобанов и Димитър Стоянов – БОЙЦИ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ! 

БОЕЦ изразяваме подкрепата си за биволите и вярваме, че гражданското общество и независимите и свободни медии са единствената сила, която може да се противпостави на злото, което съсипва и ограбва народа и държавата ни! И както казва Асен Йорданов: Обречени сме да победим!“ 

Благодарим ви за куража и смелостта да търсите и показвате Истината, биволи. С рогата напред и бой до дупка!

В тази публикация са използвани материали и снимки от сайта „Биволъ“  ид руги медии.

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА