Пореден пробив на БОЕЦ! Прокуратурата повдигна обвинения на Боршош за НДКгейт след сигнал и натиск на БОЕЦ!

Прокуратурата повдигна обвинения на бившият директор на НДК  Мирослав Боршош след сигнал на БОЕЦ!

 Мирослав Боршош

Припомняме:

На 03.07.2017г. БОЕЦ внесохме сигнал в Главна прокуратура по скандала „НДКгейт“. Сигнала ни бе провокиран от публичните изявления на Лиляна Павлова и Мирослав Боршош. В сигнала ни сезираме прокуратурата за извършени престъпления от общ характер от лицата Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Мирослав Боршош. Два дни след като внесохме сигнала си, от прокуратурата обявиха, че са образували досъдено производство по казуса, на основание „подаден сигнал“ без да споменават вносителя на сигнала. Споменаването на името на БОЕЦ е тема табу за прокуратурата и така наречените „медии“.  Този страх е разбираем.

Прилагаме пълен текст на сигнала:

ДО: ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
гр. София, п.к. 1000, бул. Витоша № 2
С И Г Н А Л
от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”
ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399
ГД „БОЕЦ” сезираме Главна прокуратура за следните обстоятелства:
На 26.06.2017г. министър Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Сред мотивите за освобождаването му са – системно неизпълнение на указания, дадени от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС, както и системно неизпълнение на решение на Съвета на директорите.
От министерството заявяват, че действията на Боршош поставят под съмнение, както доброто финансово управление на дружеството, така и подготовката на сградата на НДК за нуждите на европейското председателство.
http://www.segabg.com/article.php?id=860498
https://nova.bg/news/view/2017/06/26/186153/%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////%B8-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B4%D0%BA/
/информацията ни е известна от две произволно избрани медии, линк към които прилагаме/
На 26.06.2017 година в 19.16 часа в профила си във Facebook Мирослав Боршош написа – „Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата.
Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.
Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години.”
https://www.facebook.com/miroslav.borshosh?fref=ts
На същата дата министър Павлова, обяви назначаването на Борислав Велков за директор на НДК, който написа в своят профил:
„В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има – дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!“.
„Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена! За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. – около 9,3 млн. лева, 2016 г. – 8,5 млн., 2017 г. – 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара“, сочи Борислав Велков, очевидно основавайки се на конкретни документи.
„Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така – то е с показатели на фалит. Още по-зле дори – наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди, как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящото Председателство на България през 2018 г.“, обяснява Велков.
Освен това, Велков публикува и скандални съобщения с указания, как да се нагласи обществената поръчка за ремонта на НДК, уличаващи ръководството на НДК и принципала му в манипулиране на обществени поръчки и корупция.
Информация за това беше изнесена в медийте, приложим линк:
https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0/

На 27.06.2017г. от Министерски съвет на Република България бе съобщено, че след проведена среща при премиера Бойко Бориосв, той е взел решение Мирослав Боршош да бъде върнат на своят пост.
От думите на г-жа Павлова, г-н Боршош и г-н Велков /всички длъжностни лица/се пораждат основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер, като корупция, безстопанственост, търговия с власт и т.н. Всяко едно от изброените лица обвинява останалите в извършването на тези престъпления. Едновременно с това, премиерът Бойко Борисов се намеси в тези процеси, като възстанови на поста му Боршош – човека, уволнен и уличен в системно неизпълнение на слъжебните задължения от министър Павлова, чиито подчинен е. Този факт също поражда съмнения за оказана нерегламентирана защита от страна на премиера над човек, заподозрян в корупция и безстопанственост.
http://www.capital.bg/kakvo_stava/2017/06/27/2996719_boiko_borisov_vurna_miroslav_borshosh_nachelo_na_ndk/

ГД „БОЕЦ”, сезираме прокуратурата за тези факти и обстоятелства и породените от тях основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер, а именно – неизпълнение на служебните задължения, водещо до загуби и щети за държавата в особено големи размери, търговия с власт и влияние, корупция, престъпления по служба, прикриване на престъпления и др. извършени от лицата Лиляна Павлова, Бойко Борисов и Мирослав Боршош. Изнесеното в медийте от всеки един от тях, бидейки длъжностни лица, недвусмислено уронва престижа на представляваните от тях ведомства и институции.
ГД „БОЕЦ” изискваме от прокуратурата да образува предвиденото по закон досъдебно производство с цел установяване на обективната истина по фактите и обстоятелствата изложени в изявленията на лицата, цитирани по-горе. Считаме, че са налице извършени престъпления, установяването на които са в правомощията на прокуратурата, както и че следва да бъдат повдигнати обвинения на лицата уличени в тези престъпления.
Все един от горепосочените казва истината.

гр.Видин Председател ГД „БОЕЦ“ – Георги Георгиев

.––––––––––––––––––––––––––––––––

И продължихме с натиска. На  18.05.2018.г. БОЕЦ внесохме Заявление с вх. номер 27482 за среща с главният прокурор Цацаров, заради липсата на отговори и реакция на наши сигнали, един от които е НДКгейт. Цацаров знае, че БОЕЦ винаги водим битките си до край и броени дни след нашето заявление прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившият шеф на НДК. 

БОЕЦ внесе Заявление за среща с Цацаров! (документи)

Прилагаме пълен текст на заявлението за среща с Цацров:

До: СОТИР ЦАЦАРОВ – ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                          З А Я В Л Е Н И Е      

 ОТ ГД ”БОЕЦ- БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ,

             ЕИК 176949776, АДРЕС: ГР.ВИДИН, ЖК”ПАНОНИЯ”, БЛ.4, ВХ.”З”, АП.157, ТЕЛ. 0899-591399         

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството си на представители на гражданското общество, БОЕЦ заявяваме своето желание за среща и разговор с главният прокурор на Република България за да получим отговори и информация по следните важни за нас и българското общество теми и въпроси:

  • Липса на отговор и реакция на прокуратурата по сигнали на БОЕЦ касаещи Яневагейт, ЦУМгейт, НДКгейт и ДДСгейт.
  • Ще предоставим допълнителна информация по сигналите на БОЕЦ за източване на 16 милиарда лева ДДС, по които нямаме отговор от прокуратурата и никой не е проявил интерес към информацията с която разполагаме.
  • Ще връчим на главният прокурор сигнал от изключително обществено значение, касаещ строежа на АЕЦ „Белене”.

Очакваме да бъдем информирани за датата и часа на срещата на електронната поща на БОЕЦ – gdboec@abv.bg  и на посоченият телефонен номер на сдружението. Вярваме, че българските висши управници, магистрати и политици имат отговорността и задължението да се срещат с гражданите без страхове, а с нужната отговорност и уважение. БОЕЦ не разполагаме с офис в София, като г-н Гергов и предлагаме срещата да се състои в сградата на Съдебната палата в София.

18.05.2018г.     Председател ГД БОЕЦ – Георги Георгиев

 

––––––––––––––––––––––––––––––––

С днешите си действия прокуратурата показва, че има смисъл да се оказва натиск и че не могат да ни игнорират. БОЕЦ сме доказали през годините, че можем да принуждаваме институциите да чуят гласа на гражданското общество. С действията си прокуратурата и Цацаров показват също така, че вярно служат на управляващата ни мафия, прикривайки Борисов и Павлова. 

Прокуратурата обаче удобно пропуска частта от сигнала на БОЕЦ срещу Бойко Борисов – премиер и Лиляна Павлова – министър в кабинета на Борисов, отговаряща за българското европредседателство! Поредният бушон е на път да изиграе ролята си. Боршош ще изгори за да продължи да „свети“ Буда и Павлова. Той носи своята отговорност, но такава носят и началниците му, по чиито заповеди е действал. Реалността е следната -в държавата европредседател, шефа на НДК (национален дворец на корупцията) , ресорният министър Лиляна Павлова  и премиера са пряко свързани в корупционни схеми и ОПГ за източване на средства от организацията на българското европредседателство!

част от екипа на БОЕЦ

БОЕЦ  ще продължим да упражняваме натиск и ще ви информираме за развитието на случая! Всеки трябва да носи персонална отговорност за своите действия нанесли щети на държавата! 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ с награда за активна гражданска позиция!

На 29.05.2018г. на форум организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и Фондация „Кристиян Таков“ бяха връчени награди за гражданска доблест и активна гражданска позиция. Сред наградените са общественици и журналисти, като професор Велислав Минеков, журналиста от сайта Биволъ, Димитър Стоянов, и др. Отличието на фондацията в памет на доц. Кристиян Таков бе връчено на председателя на ВКС Лозан Панов, който изнесе силна и запомняща се реч.

В категория „Граждански сдужения и неправителствени организации“, наградата получи Гражданско сдружение БОЕЦ! Наградата бе връчена от създатела на сайта Биволъ, Асен Йорданов, който представи Сдружението с думите „БОЕЦ са може би единствената организация, която през годините води  последователно и безкомпромисно  битката с мафията и корупцията“

От името на сдружението наградата бе получена от Георги Георгиев – председател на БОЕЦ, който благодари на организаторите, както и на членовете на Сдружението за смелостта, последователността и всеотдайността в битката за справедливост и правосъдие, битката срещу мафията и неправдите. Битка, в която понесохме множество удари, репресии, арести, запори, обвинения, призовки, заплахи и въпреки целият натиск не се огънахме, не се отказахме , не отстъпихми и не направихме компримиси с принципите и целите си. Георгиев се обърна към гостите в залата с думите: „БОЕЦ означава – България Обединена с Една Цел. И колкото и тъжно да звучи, целта днес е, гражданите да си върнем държавата от лапите на мафията и дебелите. Вярвам, че в тази зала всички споделят тази цел и знам, че всеки води своята лична битка. И в същото време виждаме, че мафията става все по нагла и могъща. Защото срещу себе си имаме зло, което разполага с огромен финансов и институционален ресурс. А ние можем да изправим срещу това зло само себе си и не е по силите на никого, бидейки сам човек, или организация да спечели тази битка. Има една формула за този успех и тя  е – Гажданска солидарност и сътрудничество’. Да дадем знак на обществото, че има едно силно ядро на съпротива. Че има смели и непримирими граждани, че имаме свободни и независими журналисти, които говорят истината без страх. Че имаме и честни и дотойни магистрати. Да дадем и знак на  тези магистрати, че имат подкрепата на гражданите. Днешният форум е също много силен знак от страна на организаторите, че гражданите и гражданските движения  можем да оценяваме и да ценим взаимно своите действия. Сред нас е и отец Рафаил, който е член и на БОЕЦ, и на ИПВ, ние можем да строи мостове по между ни и да консолидираме енергията си. Това са важни знаци, които ще дадат кураж на хиляди други. За да си върнем държавата първо тряба да събудим обществото. Когато гражданите осъзнаят силата си, няма какво да ни спре!“

БОЕЦ още веднъж благодарим на организаторите на събитието от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и фондация „Кристиян Таков“. Благодарим и на всички наши съратници и съмишленици, които бяха до нас през всичките тези години, тази награда е и за тях. Тепърва ни предстоят тежки битки и всяка помощ е ценна. Няма кой друг вместо нас да се бори за свободата ни, сами трябва да се преборим. Сами трябва да изринем мафията от властта и да си подредим държавата. Можем и ще го направим! 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Правно НЕвъзможният за регламентиране способ “ПРОФИЛАКТИРАНЕ”.

Правно НЕвъзможният за регламентиране способ “ПРОФИЛАКТИРАНЕ”, днес 28.05.2018 година беше приложен по отношение на отец Росен – Рафаил Стефанов.
В кръга на вменените им от по-горе стоящи /б.а. по сведение от запознати НСО, ДАНС, ГДБОП/ органи, служителите от 04 РПУ – София, призоваха отец Рафаил, за да даде обяснение за отношението си срещу руския патриарх Кирил Гундяев, въпреки преупреждението, да се въздържа от изявления. Не става ясно, съгласно какъв закон, отецът е бил предупреждаван от органите на реда и то в неприемливо за никого и по никоя разпоредба време на денонощието. Не става ясно, защо отец Рафаил е призоваван от същите органи на реда, да дава обяснение. Не става ясно, каква правна норма би нарушил, с каквото и да било писмени или устни изявление и то в държава-членка на ЕС, в която съгласно Конституцията на същата е прогласена свободата на словото. Не става ясно, чий интерес, държавен или обществен е засегнат от такова изявление. Не става ясно, защо именно българският гражданин Росен Стефанов, йеромонах Рафаил е приет за опасен и е длъжен да дава обяснения, защо е предприел действия които „могат да увредят живота и здравето” на чужд гражданин, част от друга църква – РПЦ, който по никакаъв начин не прикрива политическите си мераци и демонстрира напълно недопустимо отношение към държавата Република България и органите и на управление. Не на последно място, каква е тази скандално прилагана ХЕПИСОЦ – форма на полицейска репресия, наречена профилактиране. НАПРОТИВ! ЯСНО СИ Е! Горните несъгласия са функция на таканеобходимата ни и напълноотсъстваща правова държава. Няма да се изкуша да пиша за АБСУРДА, в който функционира Република България и за политика – външна и вътрешна няма да пиша, защото няма да ми стигне денонощието. Ще оставя тема за размисъл: Проведените полицейски мероприятия доказват, че опасенията от действия, които „могат да увредят живота и здравето” на въпросния патриарх Кирил, са напълно основателни. Иначе защо преди, по време на и след неговото посещение те са основно занимание на разследващите органи?! Нещо повече, отец Рафаил е предложил „сребърен куршум”, което пък е дефиниран начин за увреждане живота и здравето на вампирите. Та водени от горното, дали това е не е красноречиво признание за вампирската същност на чувствителния иначе /б.а. към слънчева светлина/ църковен глава? ДА! Така ще да е, откъде иначе този страх у държавните ни мъже пред въпросния самопровъзгласил се порицател, навръх националния ни празник. А можеха просто да го натирят с ритници, но и това е някаква мечта за национално достойнство. Колкото до отец Росен- Рафаил – той по занятие и дълг гони зли духове, предполагам и вампири. Няма как да го накара никой да си наведе главата пред несправедливост и дори полицейска глупост. Не е и сам – защитник му е адв. Хаджигенов, а ГД БОЕЦ, чийто член е, не може да бъде другаде. А всичките те не се славят като примирени, т.е. възможни за „ПРОФИЛАКТИРАНЕ”.

Предисторията:

На 02.03.2018г. в навечерието на националният празник на България и в  навечерието на визитата по покана на Св.Синод на БПЦ-БП – на Патриарха на РПЦ-МП Кирил Гундяев, в късните часове на вечерта и рано сутринта полицейския двойки са посещавали в домовете им български граждани, и лица с украински произход, изразили свои мнения и позиции в социалните мрежи относно посещението и личността на Руския патриарх, като същите са били предупреждавани да спрат с негативните оценки, и принуждавани да подпишат предупредителни протоколи, че ”няма да застрашават сигурността му”. (Между тях и отец Рафаил /Росен/ Стефанов, член на ”БОЕЦ”)Става дума за над 25 човека. Този безпрецедентен в най-новата ни история опит за оказване на натиск, и ограничаване свободата на словото и съвестта, още повече в светлината на скандално протеклата визита, получи силно медийно отразяване, и предизвика остро обществено възмущение.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/mvr-profilaktira-grazhdani-zaradi-loshi-komentari-v-interenet-za-ruskiya-patriarh

Продължението:

На 27.03, почти месец след като Кирил Гундяев отпътува от страната, в полицията с призовка като свидетел е извикана и г-жа Олена Коцева, Председател на Сдружение ”Мати Украина”, и член на УС на Атлантическия съвет.

А днес, 28.05.2018г. бе поредното „профилактиране““ на отец Рафаил. Диктатурата на мафията настъпва с пълна сила.

БОЕЦ вече обявихме, че ще сезираме комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за репресии и нарушаване на човешките права на български граждани. Единственото обяснение е, че чрез действията си  институциите целят да репресират, смачкат, заглушат, унижат и подчинят   свободомислещите български граждани, заради откритата им гражданска позиция не само по въпроса касаещ посещението на Гундяев, а и по различни други теми. Този тип действия са типични за  държави управлявани от различни диктаторски режими и са недопустими за страните членки на ЕС.

БОЕЦ заставаме до отец Рафаил и ще реагираме по всички възможни начини за да защитим боеца. Продължаваме битката си срещу мафията превзела държавата ни и ударите срещу нас само ни амбицират още повече!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Велислав Минеков – БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ!

ГД „БОЕЦ“ продължава своята инициатива да отбелязва хора, спечелили доверието и уважението на организацията с гражданската си доблест, активна позиция и с реални действия в борбата с мафията и корупцията, в борбата за справедливост и истината!
Следващият българин, когото обявяваме за БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ е професор Велислав Минеков!

Важно е тези достойни българи да получат нашето признание и подкрепа! Важно е и обществото ни да види и чуе, че има хора, непримирими с неправдите!
Че не всички са маскари!
Че будни и смели има и винаги е имало!

Професор Минеков е от най-уважаваните и известни български скулптори. Носител е на множество международни награди, преподавател в НХА и Почетен член на Европейския център за скулптура и реставрация
в камък, Wunsiedel (Германия). Организирал е самостоятелни изложби в България, Турция, Дубай, Германия и тн.

Освен професионални, Велислав Минеков притежава и още няколко ценни  качества- силно чувство за справедливост и остра гражданска непримиримост към неправдите. От малцината е, които имат куража открито да се противопоставят и да говорят Истината за корупционните схеми на управляващата ни мафия. А това винаги води до ответни удари.

През 2011г., в качеството си на председател на Контролната комисия към СБХ, професор Минеков реагира остро срещу направената от министъра на културата Вежди Рашидов номинация, Бойко Борисов да бъде награден и удостоен с почетно членство в Съюза на българските художници. „Награждаване на действащи политици и в предизборна ситуация срещу очаквани услуги се нарича проституция. Аз не мога да си позволя да бъда част от това нещо“ коментира тогава професорът. Принципната му и остра реакция предотвратяват реализирането на тази  срамна и унизителна за българските художници идея и спасяват от резил СБХ. Но, както е добре известно, мафията не забравя и никога не прощава!

Миналата година, Вежди Рашидов заведе дело за обида  срещу Минеков за огромна сума, заради това, че го е нарекъл „мултак“  и заради направените разкрития за корупционни схеми свързани с Рашидов. Още тогава БОЕЦ излязохме в подкрепа на професор Минеков, считайки, че това е форма на репресия, насочена не само срещу него, а и към всеки осмелил се да се изправи срещу статуквото! В края на 2017г. на първото заседания по делото, БОЕЦ излязохме пред сградата на СРС за да изразим подкрепата и позицията си и група маскирани  мутрагени нападнаха  нашите представители с яйца и домати. Това бе сигурен знак, че дебелите се страхуват от думите на Минеков и от вълната  солидарност в негова подкрепа, която обедини непримиримите граждани. На второто заседание по делото през февруари, Асен Йорданов, журналист и собственик на сайта Биволъ се яви , като свидетел в подкрепа на Минеков и потвърди думите му и с документи и материали от разследвания на Биволъ, разобличи мултака Рашидов и несъстоятелността на неговите претенции. На 29.05.2018г. предстои следващо заседание по това срамно дело.

Това е един от инструментите на мафията за репресия и мачкане на непримиримите, ползвайки институциите като бухалки.  Рашидов, от позицията на силата, като част от управляващото мнозинство и два мандата министър изправя цялата мощ  на мафиотската държава срещу един човек приел битката срещу мафията и битката за справедливост за своя кауза. Това са проявленията на настъпващата диктатура на мафията. И в тези времена, хора като Минеков дават кураж на мнозина и показват, че страха може да бъде преодолян и Истината трябва да бъде отстоявана на всяка цена! Истината е най-силното оръжието на гражданите срещу корумпираните и самозабравили се управници. Диктатурата започва там, където свършва свободата на словото! А за свободата си трябва сами да се преборим и да я браним всеки ден, няма кой друг да го направи вместо нас.

Респект, професор Минеков и поздравления за достойната и последователна позиция срещу корупцията, мафията, мултаците, ченгета и неправдите в държавата ни!

Велислав Минеков – БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ!

До Конгреса на САЩ бе внесена Петиция за възстановяване на работата на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА“ секция „България“!

По инициатива на БОЕЦ, на 24.05.2018г. в кабинета на когресмена Джо Уилсън (Joe Wilson), отговарящ в Конгреса на САЩ за контактите и сътрудничеството с България,  бе внесена Петиция за възстановяване на дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА“ за територията на България.

В инициативата се включиха водещи български журналисти, медии, както и асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“. Подписана е от Георги Георгиев – БОЕЦ, Асен Йорданов – „Биволъ“, Люба Кулезич – журналист, Огнян Стефанов -„Фрогнюз“, Петър Стаматов – „Eurochicago.cоm“,  Весислава Танчева „No-Coment“, Мирослав Иванов – „Трансмедия“ и Петър Пенчев – „Анна Политковская“.

Петицията бе внесена във Вашнгтон от създателя на сайта „Еврочикаго“ , Петър Стаматов. Той е присъствал и на официално събитие в Библиотеката на Конгреса на САЩ, организирано от българското посолство по повод празника на българската писменост, просвета и култура.

Петър Стаматов

Събитието е отразено от сайта „Еврочикаго“.

24 май в Конгресната библиотека на САЩ

Петицията ни бе предадена от П.Стаматов на Ангела Канон (Angela Cannon), референтен библиотекар за България, Русия и южнославянските страни. Представителят на администрацията ще запознае ръковоството си с документа и заяви, че документът ще бъде заведен в техният архив. Ценен документ, показващ българската реалност почти 30 години след падането на комунистическият режим в България.

БОЕЦ благодарим на  журналистите и медиите, които подкрепиха и се включиха в реализирането на тази идея и специално на Петър Стаматов, който пое и изпълни ангажимента Петицията да стигне до бюрото на американският конгресмен. През следващите дни ще публикуваме обширен материал по темата, като ще обявим и следващите си стъпки, които да направят възможно реализирането на тази идея. Надяваме се тя да получи гласност и да събере широка подкрепа сред българите запазили стремежа си към свобода и ценящи свободата на словото!

Прилагаме пълният текст на Петицията, в която са представени и мотивите на подписалите я:

Дo:

КОНГРЕС НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

 

П Е Т И Ц И Я

Уважаеми дами и господа,

ГД „БОЕЦ’’ , като представители на гражданското общество в България, заедно с група независими журналисти и издатели :

Асен Йорданов – журналист и собственик на сайта за разследваща журналистика „Бивлолъ”, носител на международни награди за разследваща журналистика.

Люба Кулезич – независим журналист и продуцент на телевизионни предавания, свалени брутално от ефира на телевизиите заради свободно изразяваното мнение по важни за обществото теми.

Огнян Стефанов – създател на сайта „Фрогнюз”, оцелял след опит за убийство заради журналистическата му дейност.

Петър Стаматов – собственик на сайта „Еврочикаго”, най-цитираната българска медия в САЩ.

Мирослав Иванов – журналист и редактор на сайта „Трансмедия”, занимаващ се с икономически анализи и разкриване на финансови и корупционни престъпления.

Весислава Танчева – член на „БОЕЦ”, журналист и издател на сайта „No-Coment.bg”

Петър Пенчев – Асоциация за свободно слово „Анна Политковская” , носител на международната награда за защита на човешките права „Златен гълъб”, връчвана на признати световни лидери като Вацлав Хавел и Лех Валенса.

Обръщаме  се към вас, с надеждата да бъде чут призива ни за подкрепа да възстановим дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на Република България!

Радио „Свободна Европа“ е създадено след края на Втората световна война и финансирано от правителството на САЩ. Започва да съществува от 1949 година, като първото излъчване на български език е от 1950 г. в Ню Йорк. С радио Свободна Европа са свързани и някои от големите български журналисти, емигрирали от България по времето на  комунизма – Георги Марков, Владимир Костов и др. През 1978 г. Георги Марков предоставя за излъчване своите „Задочни репортажи за България“, остра критика на социалистическите порядки. Радиото е исторически свързано с България и се надяваме тази връзка и неговата дейност да бъдат възстановени.

         През последните десетилетия гражданите на България живеят в условията на фасадна демокрация.  Разделението на властите е условно. Парламентът  е със скандално ниски нива на обществено доверие. Той функционира все по–видимо под диктата на управляващата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.  В ролята на премиер и глава на изпълнителната власт той успя – явно или не – да си присвои  множество правомощия и контролни функции, в това число и над службите за сигурност. В ход е отслабване на институциите и установяване на едноличен авторитарен режим. Този процес на ликвидация на демокрацията е съпътстван от опити за политико–олигархична окупация на съдебната система и драстична злоупотреба с безконтролната прокуратура, изградена по сталинистки модел. Неависими медии на практика не съществуват. Непримиримите граждани, свободните журналисти и честните и независими магистрати са подложени на репресии и натиск. Над тях се извършват нападения, побои, покушения и съдебни преследвания заради смелостта им да се борят срещу властта на мафията и куража им да казват Истината. Прокуратурата, начело с главният прокурор  Сотир Цацаров, е превърната в бухалка за поръчкови саморазправи, а обществените медии и институции по принуда се държат като нейни слуги.

По последни данни на организацията „Репортери без граници“ България се нарежда на 111 място по свобода на словото – последна сред всички държави в Европа. За сравнение, през 2006 г. същата организация поставяше страната на 36 място. Фактически, не може да се говори изобщо за съществуване на свободни медии у нас – с много малко изключения те са части от корпортивно-политически структури и собствениците им ги ползват като оръжия един срещу друг, обединявайки се единствено в усилията си да задушат всеки опит за изразяване на свободно мнение.

Огромната част от печатните медии са собственост на един човек, притежаващ и пълен контрол върху разпространителната мрежа в страната и неговото име е Делян Пеевски – депутат и олигарх. Той е най–яркото олицетворение на престъпния модел на управление на страната, назован от гражданите като Модела „КОЙ’’. Именно това е моделът на задкулисното управление на мафията. Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов работи в симбиоза с Пеевски. Тази симбиоза позволява обществените медии, както и голяма част от останалите да бъдат контролирани чрез скрита собственост в тях и чрез различни форми за финансовото им и административно подчиняване. Електронните медии са зависими от държавно финансиране, осъществявано с фиктивни обществени поръчки, а обществените медии – БНТ, БНР и БТА са превзети от зависими администратори, обслужващи интересите на  управляващите и стоящите зад тях олигарси, което води до изкривяване на медийният пазар и среда в България.

Наложена е всеобхватна цензура, включително и чрез социалните мрежи.  Свободолюбиви журналисти биват заплашвани публично в ефир от политици и управници и безцеремонно уволнявани. Има и множество случаи на  физически нападения и покушения над журналисти и собственици на независими медии, отразени от международните правозащитни организации и институции, включително и в последният доклад от 2018г. на Държавният Департамент  на САЩ, в който е отразен случая на нападението над журналиста от сайта „Биволъ”, Стоян Тончев. Липсва свободна трибуна за гласа на гражданското общество! Липсва свобода на словото. Липсва възможност българските граждани да получават обективна информация за случващото се в страната и чужбина.   Това ни дава основания да твърдим, че в България де факто се разпорежда диктатура на мафията, въпреки, че властите де юре се кълнат във вярност на Европейския съюз и НАТО.  Властта е в ръцете на шепа олигарси, бивши комунисти, мафиотизирани и корумпирани управници, превърнали страната ни в най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Ситуацията е по-тежка  дори от мрачните времена на комунизма, защото тогава инакомислещите и несъгласните с режима на Тодор Живков и с господството на комунистическата номенклатура се уповаваха на медии, действащи отвъд Желязната завеса.  Те успяваха да пробият цензурата и информационното затъмнение, наложени от пропагандната машина на тоталитарната държава.  Сред тях такива като Радио „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“, BBC Radio и др. бяха лъч светлина за българите.

Но близо 30 години след официалното падане на Берлинската стена и комунизма българите отново тънат в мрака на лъжите, фалшивите пропагандни новини, медийната цензура, манипулациите, беззаконието, репресиите и корупцията. Това е ясен знак, че закриването на Радио „Свободна Европа“ през 2004 г. е било преждевременен ход в резултат от предоверяване в качествата на българската демокрация и съответстващите й партийни образувания и политици.

Последните няколко правителства на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов наложиха корупцията  като безнаказан стил на управление. Липсата на свобода на словото,  на върховенство на закона и на справедливост принудиха над два милиона българи да напуснат родината си, прокудени от смазващата корупция и мизерията.  Останалите в страната българи са доведени до отчаяние и отвращение към  политическата  класа, управляваща  на ротационен принцип и с помощта на обслужващ интересите й избирателен закон.

След приемането на България в ЕС, вместо да внесем демокрация и ценности от Европа, ние изнасяме корупция, престъпност и несигурност в Съюза. Милиардите от европейските фондове потънаха в джобовете и офшорните сметки на корумпираните ни управници и направиха мафията ни още по могъща, а обикновените хора са все така бедни. Болниците ни фалират, а строим ненужни стадиони в безлюдни села, само за да може управляващата ни клика да краде и източва пари от европейските фондове. Корупцията и мафията са злото, което погубва народа ни, но те си проправиха път и до Брюксел. Няма друго обяснение за бездействието на европейските институции след стотиците сигнали за злоупотреби с европейски средства, подадени  от неправителствени организации въпреки натиска над тях, както и от отделни граждани. Нещо повече, европейските лидери се прегръщат с босове на мафията в България, инсталирани във властта. Така ги легитимират и им дават  сила да смачкат гражданската съпротива в страната. Г-н Юнкер и г-жа Меркел се целуват с Бойко Борисов и го наричат „моят приятел”, а службите и институциите в САЩ, Германия и други европейски държави представят информация и данни за неговото криминално минало и настояще.

Как да разбираме това? Българският народ направи своят избор с влизането на страната в ЕС и НАТО, но може ли наистина да разчита на европейската солидарност? Нима европейските народи не разбират, че нашият Организиран мафиотски модел посяга и към техните пари? Нима не търсят отговорност на своите политици за действията и бездействието им? Нима Европа и Америка ще гледат  безучастно как един народ загива? Вълната на евроскептицизъм заляла Европа пред последното десетилетие се дължи и на това – липсата на воля и неспособността на европейските лидери и институции да реагират ефективно на ширещата се корупция и смазващата липса на справедливост в България.  Българите водим своята битка за свободата си, за справедливост и демокрация и в тази битка Истината е най-силното ни оръжие!

Дори и в контекста на процеса на приобщаване на Западните Балкани към демократичния път на развитие, което е заявен приоритет за ЕС и САЩ има само два сценария за развитие – нереформираната  и медийно задушена  България под безпрецедентния натиск на Русия и очевидните зависимости на политическия ни елит от нея, който изпитваме в момента, довежда Балканските страни до “путински” тип демокрация. Вторият сценарий е възвръщане на демократичния потенциал, както на България, така и на балканските страни. Липсват ни два основни елемента – свободни медии и функциониращо правосъдие. Тук е нашият ОБЩ интерес с вас. И той е постижим, ако с вашата помощ и подкрепа реализираме идеята за възстановяване работата на Радио “Свобода” с фокус върху истинските демократични принципи не само за България, а и за останалите балкански държави.

Затова възстановяването на дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на България е от първостепенна важност, за да може  българското общество да получава реална и достоверна информация за събитията в страната и чужбина.  Дейността на радиото може да бъде възстановена от журналисти и граждански организации в България, с вашата помощ. В страната има независими и смели професионалисти, които да реализират тази идея и с вашата подкрепа можем да върнем надеждата на българите. Такъв общ проект ще бъде и гаранция  за обективността и независимостта на радиото. С възстановяването и нарастването на доверието на обществото към възродената медия, с времето тя ще търси варианти и за самофинансиране с помощта на актуалните интерактивни технологични модели.

Едно възродено радио „Свободна Европа“  ще бъде знаково послание към българите, запазили своят стремеж към свобода и справедливост. Затова се надяваме нашият глас да бъде чут от вас и заедно да създадем една трибуна на истинската демокрация и свободното слово в България.

 

23.05.2018г. София България

Georgi Georgiev – CM „BOEC”

Асен Йорданов – „Биволъ”

Люба Кулезич – журналист

Огнян Стефанов – „Фрогнюз”

Мирослав Иванов – „Трансмедия”

Петър Стаматов – „Еврочикаго”

Весислава Танчева – „No-Coment.bg”

Петър Пенчев – Асоциация „Анна Политковская’

…………………………………………………………………………………………………………

Ще продължим с усилията си да превърнем България в нормална, демократична държава, в която Истината се говори без страх! 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА