БОЕЦ даде кмета на Видин на прокуратурата заради съмнителен търг за един милион лева! (документи)

Това е третият сигнал на БОЕЦ срещу кмета на Видин, Огнян Ценков, този път става дума за изключително нагъл опит за продажба на над 1126 декара обработваема замеделска земя общинска собственост  чрез съмнителен търг с абсурдни условия. 

На снимката – Огнян Ценков – кмет на община Видин

БОЕЦ сезирахме прокуратурата, КПКОНПИ, ДАНС, КЗК, Областният управител на Видин и премиера, като представихме пред институциите факти, документи и обстоятелства, будещи обосновани съмнения за реализирането на корупционна схема в интерес на конкретна фирма и във вреда на Община Видин. 

Вчера, 14.12.2018г. сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ публикува статия във връзка с казуса, като се разкриват и припомнят и допълнителни факти за връзка на „инвеститора“ с управляващите, партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

Видин пусна на скандален търг последните си обработваеми земи

Ситуацията е следната. Така нареченият „инвеститор“, фирма „Бонония Естейт“, собственост на оръжейните търговци Йотов и син , заявява пред община Видин намерението си да закупи 40 конкретни имота на общината, намиращи се в различни землища, на обща площ над 1126 декара (това е почти цялата обработваема земеделска земя на община Видин). Проблемите започват  с действията на общинската управа. Това че някой иска да закупи твоя собственост не означава, че си длъжен да му я продадеш, още повече, ако тази собственост ти носи приходи. Кмета на Видин, Огнян Ценков (пенсиониран полицай, бивш член на БКП, настоящ общински ръководител на ГЕРБ Видин) и зам.кмета Цветан Асенов (член на ГЕРБ, бивш областен управител от ГЕРБ на Видин и крупен „строител“) решават да изпълнят волята на инвеститора и внасят предложение в ОС Видин за насрочване на търг за продажба на тези земи. Условията за търга са абсурдни и вонята на корупция се усеща от далеч.

http://www.vidin.bg//pages/Tyrgove-66

Всичките пожелани от инвеститора земи са обявени за продан, като основно условие, да бъдат продадени и купени ЗАЕДНО! По никакъв начин общинарите не мотивират нуждата от тази продажба. Защо община Видин трябва да се лиши от тези свои земи, при положение, че огромна част от тях се обработват и общината ежегодно получава рента от тях. Това условие лишава от възможност да участват в търга и да наддават и всички останали земеделци и фирми, които имат интерес към отделни имоти и ниви. Добрата практика е, всички имтоти да се продават по отделно, като така за всеки един от тях община Видин има възможност да защити своите интереси и да получи максималната цена. При такава процедура няма проблем инвеститора да участва в търговете за всички пожелани от него имоти, да предложи най-висока цена и да ги закупи, удовлетвоеявайки своето инвестиционно намерение и интерес. Обявената начална цена на всичките 40  имота продавани само и единствено ЗАЕДНО по волята на инвеститора, е определена от Община Видин на 987 615лв, или 877лв. на декар.

Видин

От проведените дебати и изказванията на общински съветници от групата на „Единни за промяна“ (които се противопоставят на този търг) и местни земеделци по време на заседанието на ОС Видин на 21.11.2018г. ставя ясно, че пазарната цена на декар земя е над 1100, 1200 лева и ако никой не даде повече от началната цена, то общината ще загуби 300 – 400 000 лева.

Прилагаме линк към протокола от заеданието на ОС Видин проведено на 21.11.2018г., като точка 3 касае търга за продажбата на 1126 декара общинска земя!

http://test.vidin.bg/pages/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%20%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Местните земеделци зявяват своето желание да участват в покупката на тези земи, на отделни имоти, дори и при по високи от посочените цени,  но според условията на търга нямат възможност да участват.  Вероятно за да осуети участието на други кандидати и да гарантира, че търга ще бъде спечелен от инвеститора, кмета на Ввидин въвежда и още едно условие – депозит за участие в тръжната процедура в размер на почти 500 000 лева! Но и това не е достатъчно и затова кмета се презастрахова, като залага в условията на търга изискването депозита да не се използва за плащане по сделката от спечелилият купувач. Това означава, че който спечели търга , освен половин милион за депозит, трябва да извади още един милион лева, за да плати цената и чак след това депозита ще му бъде върнат. Колко ли са земеделските производители във Видин, които могат да извадят свободни  един и половина милиона лева, за да участват в този търг? При продажбата на земите по отделно, всеки би могъл да заплати депозит в размер на 20% от началната цена на имота и да наддава за него и за всички останали, към които има интерес. Но явно не това е целта на кмета и заместниците му!

И още няколко важни въпроса!

Защо община Видин, кмета и неговата администрация не подлагат на публично обсъждане тази огромна на мащабите на Видин продажба на общинска собственост? Нужна ли е и защо тази продажба, след като депутата Владимир Тошев (областен координатор на ГЕРБ Видин, член на БКП и бивша номинация на БСП за кмет на Видин) по същото време обявява от трибуната на НС, че община Видин е в цветущо състояние, че няма просрочени задължения и че на глава от населението тя е на първо място в България и дори бие София! Неджижима собственост и дълготрайни активи  се продават само при възникнала нужда и необходимост, явно такава няма, защо тогава се продават над 1126 декара общинска земя при съмнителни условия? Аако общината има нужда от спешно финансиране, защо не изтегли кредит, който всяка банка би и отпуснала при това добро финансово състояние, а самата земя да обезпечи кредита и от рентата получавана от нея той да бъде изплащан? Така общината ще остане собственик на тези активи на стойност един милион лева! Защо не се прилагат добрите практики и не се организи търг за всеки имот по отдедлно, като общината получи най-високата цена и даде възможност на всички заинтересовани да участват? Защо се въвежда абсурден и непосилен депозит за участие в размер на половин милион лева? Кмета и неговият екип, чии интереси защитават, на общината или на инвеститора? Какъв е личният им интерес от тази продажба? Има ли упражнен натиск от страна на превителството и на премиера Бойко Борисов върху кмета за провеждането на този търг по този начин? Има ли пренебрегване на интересите на общината и елиминирането на други участници в този търг с цел фаворизиране на конретната фирма, представена, като инвеститор? 

Изключително важно е да се действа бързо, защото този път можем да предотвратим една корупционна схема преди да е реализирана! БОЕЦ изпълнихме своят граждански дълг и ще продължим с натиска върху институциите, като ще инфромираме обществото и медиите за техните действия или бездействие.

Сега БОЕЦ очакваме ДЕЙСТВИЯТА на КПКОНПИ , Пламен Георгиев, Иван Гешев и останалите институции, които сме сезирали. БОЕЦ можем да им осигурим дори публика, белезници, камери и килия, като на Иванчева и Петрова. Дали ще има двойни стандарти и РЕАКЦИЯТА ИМ ЩЕ БЪДЕ СЪЩАТА спрямо кмет от ГЕРБ? Да видим!

БОЕЦ очакваме и реакцията на премиера, като напомняме неговото изказване от преди две години от един форум на „елита“ на ГЕРБ, на който той заяви „Ще чистя и при най-малкото съмнение за корупция“! Или Бойко Борисов отново ще се скрие докато неговите кадри оглозгват северозапада, същият севрозапад обявен за приоритет от правителството на Борисов! Приоритет за ограбване и съсипия! След като обезлюдиха видинският регион, ГЕРБ са на път и да го обезземлят! То друго за крадене вече не остана.

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА