БОЕЦ сезира КПКОНПИ, ДАНС и Прокуратурата за аферата с апартамента на Цветанов!

Тази сутрин (20.03.2019г.) в 9.00ч. БОЕЦ сезирахме със Сигнал в електронните пощи КПКОНПИ, ДАНС и ВКП за аферата с покупката на новият апартамент на Цветан Цветанов-  депутат, председател на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ПП ГЕРБ. 

Повод за сигнала ни е публикация на сайта на радио СВОБОДНА ЕВРОПА , експертни коментари и анализи на „Антикорупционен фонд“ както и последващи публикации на сайта Биволъ по същата тема.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29829732.html?fbclid=IwAR2YYUfRklVg4jh_V88vww_jIE0XO98BpoCl3ftiOpQ4xTOXbypMwAd_-Lc

Прилагаме пълен текст на сигнала на БОЕЦ до ВКП:

ДО : ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

 СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

 

относно

съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци,  данъчни и финансови престъпления както и други  престъпления  по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления  извършени от Цветан Генчев Цветанов – депутат в 44-то Народно събрание на Република България и   Мирянови – собственици фирма „Артекс Инженеринг 2000-5“, както и други неустановени лица.

 

По повод информация публикувана на сайта на радио СВОБОДНА ЕВРОПА на 19.03.2019г. , за това че че г-н Цветанов  Генчев Цветанов е придобил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София. При тази сделка, освен с жилище, г-н Цветанов се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда него и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им. Цветанов се е сдобил с този  нов апартамент през изминалата 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на луксозния имот два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси и съмнения за извършени престъпления, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

Прилагаме линк към публикацията на СВОБОДНА ЕВРОПА:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29829732.html?fbclid=IwAR0rEQaam33NQ-3CtNMgeeJdd6WExDdHYVIn0hB8sKhDeLalkjG8-y34Yrc

В нея е посочено:

„Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“.Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента в луксозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма.

Цена като за Цветанов: 630 евро на кв. м.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Тъй като цените на новото строителство в столицата се изчисляват в евро, това на практика озачава, че като за Цветанов цената на кв. м. е излязла около 630 евро.

Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, с които Свободна Европа работи заедно за установяване на фактите.

В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на „Артекс“ Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните.

Потърсен за коментар във връзка с пазара на недвижими имоти, представител на отдел „Продажби“ в „Артекс“ обясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат ръст и сумата за квадрат може да достигне до 3500 евро. Той посочи като пример сградите им в „Лозенец“, „Изток“ и „Изгрев“, които дори не предлагат частен асансьор – екстра, която покачва цената на имота и освен това е много рядко срещана.

Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел „Продажби“ на „Артекс“, за да попита за имоти на цени от около 600 евро на квадрат, предизвиква откровено недоумение сред продавачите. По тяхна информация цените на апартаменти от високите етажи на сграда „Летера“ през миналата година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен ДДС.

Ако в „Артекс“ са казали истината, това означава, че апартаментът на Цветанов би трябвало да струва минимум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но тъй като имотът на бившия вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лева, това означава разлика от цели 1 200 000 лева.

Юрист: Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока

„Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока от данъчната им оценка“. Това коментира пред Свободна Европа юристът на „Антикорупционния фонд“ Лора Георгиева. По думите й в конкретния случай, ако тези около 387 000 лева (платени от Цветанов чрез замяна на жилища плюс доплащане) е наистина цената на придобиване в недвижимото имущество в сграда „Летера“, възникват сериозни съмнения за нарушение на етичните норми. В общи линии вариантите след сделката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в луксозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, или е получил „подарък“ от фирмата или е платил много по-голяма сума.

Във втория случай страните по сделката биха нарушили чл. 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), според който при изповядване на сделката страните декларират пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е реалната цена по сделката.

Категорично можем да кажем, че при размяна на подобни имоти, основана на обичайните им пазарни цени, разликата за доплащане би трябвало да бъде значително по-висока, коментира пред Свободна Европа експертът на Анктикоруционния фонд Николай Стайков.”

 

Изнесената информация от СВОБОДНА ЕВРОПА и „Антикорупционен фонд” се потвърждава от следните данни публикувани от сайта Биволъ от 19.03.2019г. :

„Ето една сделка на „Артекс“ за апартамент от 117 кв.м. + гараж 20 кв.м. продадени за 598 000 лв. или около 2200 евро/кв.м. При това без частен ВИП асансьор. Сравнете с апартамента на Цв. Цв. – 239 кв.м. + гараж 42 кв.м. за 387 438 лв. или около 700 евро/кв.м.

Както и още една публикация на сайта Биволъ от 19.03.2019г.:

„Имотната врътка на Цв. Цв., разкрита от Свободна Европа е забележителна във всяко отношение. В един и същи ден (12.06.2018), луксозният апартамент с ВИП асансьор е прехвърлен от собствениците Мирянови на тяхната си фирма „Артекс Инженеринг 2000-5“ за 560 000 лв. След това фирмата прави заменка с Цветанов на стойност 387 438,8 лв. (в тази сума влиза и доплащане от 100 000лв.) Заменените от Цветанов имоти веднага (в същия ден) са продадени на други лица за 470 000 лв. За сравнение публикуваме и сделка за друг апартамент, продаден от „Артекс“ три пъти по-скъпо на кв. м. от апартамента на Цветанов. Излиза, че или собствениците Пламен и Весела Мирянови са много ларж, или Цветанов е доплатил още до пазарната цена, но това не е декларирано. Друг съмнителен факт е, че фирмата няма никаква друга дейност. Създадена е 2013 г. с капитал 100 лв. и е използвана само за тази сделка. На всичкото отгоре се е регистрирала по ЗДДС две седмици след сделката.

Редактирахме публикацията след като стана ясно, че Цветанов е доплатил 100000 лв. Така поне формално фирмата на Мирянови излиза на печалба 10000 от сделката, а не на загуба 90000 лв., както писахме преди да стане известен този факт.

Снимка на Биволъ.

Снимка на Биволъ.

Прилагаме линк към сайта за разследваща журналистика Биволъ:

https://www.facebook.com/bivolnews/

 

БОЕЦ считаме, че в публикациите на СВОБОДНА ЕВРОПА и Биволъ, както и в цитираните експертни анализи и коментари на „Антикорупционен фонд”  се съдържа достатъчна информация за обосновани съмнения за  извършени престъпления от общ характер, като укриване на данъци, корупция, незаконно забогатяване и облагодетелстване, злоупотреба с власт, данъчни измами и престъпления, финансови престъпления, конфликт на интереси и тн. извършени от Цветан Генчев Цветанов и фирма „Артекс Инженеринг 2000-5“, продала на господин Цветанов новият апартамент.

БОЕЦ сезираме и изискваме от Прокуратурата да образува досъдебно производтсво , в хода на което да се изяснят всички представени данни, факти и обстоятелства, да бъдат разследвана информацията за извършените престъпления съдържаща се в сигнала, както и произхода на средствата, с които Цветан Генчев Цветанов е придобил новият си апартамент, така също и кой е закупил двата му стари апартамента и произхода на средствата за тази сделка. Както и да бъде установена реалната цена на тези имоти и  размера на укрития данък при сключените сделки. И да бъде потърсена наказателна отговорност при установяване на данни за извършени престъпления.

Предвид високият и водещ обществен интерес, БОЕЦ заявяваме, че сме готови да съдействаме на прокуратурата за установяване на истината, като предоставим и допълнителна информация. Като вносители на сигнала изискваме от прокуратурата да бъдем информирани за всички техни действия и взети решения по този сигнал. 

 Дата: 20.03.2019г.      Г.Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

БОЕЦ ще внесем и на хартиен носител тези сигнали, като гаранция, че няма да „изчезнат“ от ел. пощите на службите, или случайно да се загубят. Ще информираме обществото за всички действия на институциите и компетентните органи.

До дни БОЕЦ ще уведомим  официално и ЕВРОПОЛ, за чиито член на Управителният съвет бе избран Цветан Цветанов преди няколко месеца. Припомняме, че тогава БОЕЦ изпратихме и внесохме ПРОТЕСТНА НОТА до ЕВРОПОЛ и ЕК срещу избора ба Цветан Цветанов, предоставяйки им данни и документи уличаващи го в  потъпкване на  човешките права. 

Цветанов – вън от „Европол“!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

PAYPAL  link

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА