225 700 лв. бонуси в КЗЛД за 2021 г.! (документи)

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

На 04.01.2022 г., в първият работен ден за годината, БОЕЦ внесохме 13 заявления по ЗДОИ до различни институции и власти за раздадените през 2021 г. бонуси и друга информация. Традиционно вече в началото на всяка година БОЕЦ извършваме този институционален контрол и информираме българското общество за получената информация.

Първият отговор е от Комисията за защита на личните данни. От него става ясно, че за 2021 г. раздадените бонуси са в общ размер на 225 700 лв. От КЗЛД не уточняват каква част от тези бонуси са раздадени само между членовете на Комисията и каква част е раздадена на чиновниците, работещи на трудов договор. Водени от административната законодателна рамка, която регламентира допустимия размер на ДМС и съотнасяйки го към размера на заплатите, то можем да предположим, че по-голямата част от общата сума е разпределена между председателя и четиримата членове на КЗЛД или по около 50 000 лв. на човек за 2021 г., или по около 4000 лв. всеки месец, или по около 15 минимални пенсии на месец само бонус!

БОЕЦ бихме приветствали, ако КЗЛД уточнят и посочат конкретният и точен  размер на полученото ДМС от членовете на Комисията, както и отделно раздаденото ДМС на чиновниците работещи в КЗЛД. Изрично питахме за бонусите на служителите в КЗЛД, визирайки самия състав на комисията, но вероятно, за да скрият именно тази информация, от КЗЛД ни предоставят само общата сума, в която влизат и бонусите на чиновниците.

Към днешна дата мандатът на КЗЛД е изтекъл преди повече от две години! Илияна Маринкова, журналист от сайта „Факти“ представя тази история още на 29 януари, 2021 година:

Кратка фактологическа ретроспекция: председател на Комисията за защита на личните данни е Вeнциcлaв Кaрaджoв, членове на комисията към този момент са Цанко Цолов, Мария Матева и Веселин Целков (най-лесна справка за това може да бъде направена на сайта на КЗЛД). До 20 ноември 2019 година Цветелин Софрониев също е член на КЗЛ (проверка в Интегрираната информационна система на държавната администрация), като след това поема зам.-кметски пост. В Закона за защита на личните данни в посочено, че комисията трябва да има председател и 4 членове (ЗЗЛД, Глава втора, чл. 7., ал. 2) , но от 20 ноември 2019 година те са трима, което създава известни притеснение по отношение на практически четния брой гласове при вземане на решения в комисията.

Председателят и членовете на Комисията за защита на личните данни са избрaни нa 15 aприл 2014 гoдинa c Рeшeниe нa 42-тo Нaрoднo cъбрaниe (най-лесна справка за това може да бъде направена на сайта на КЗЛД). Законът за защита на личните данни предвижда мандат от 5 години (ЗЗЛД, Глава втора, чл. 7., ал. 2). Петгодишният мaндaт на състава e изтeкъл нa 16 aприл 2019 гoдинa.

Този състав на КЗЛД е избран преди почти осем години по време на правителството на Орешарски, пряко ръководено от Пеевски и чинно обслужващо интересите на статуквото на ДПС, БСП и ГЕРБ през годините. И продължават всяка година, освен огромните заплати, да получават и „бонусите“ си. Мафията умее да награждава слугите си. С нашите пари.  Да видим дали новото мнозинство в парламента ще намери за нужно бързо да смени състава на КЗЛД, чиито мандат отдавна е изтекъл. Ще е силен знак за промяна. Същото се отнася и за ИВСС. Очакваме и смяната на СЕМ, ВСС и т.н. Да видим!

През 2019 г.  БОЕЦ се сблъскахме с КЗЛД и знаем как работи  „системата“. Можем и да предположим как членовете на КЗЛД са заслужили своите бонуси.

През 2018 г. БОЕЦ подкрепихме протестите на Николай Колев – Босия срещу корупцията в ДАИ с искане оставката на министър Московски. Босия изкара десетки дни в гладна стачка и бе докаран почти до смърт от безразличието и наглостта на управляващите. БОЕЦ инициирахме редица протести и акции в негова подкрепа, като публикувахме и мобилния номер на министър Московски с призив към гражданите да изпратят СМС с текст „ЖИВОТ ЗА БОСИЯ! ОСТАВКА МОСКОВСКИ“. Обществената реакция бе изключително силна, като Московски подаде жалба до КЗЛД срещу БОЕЦ, оплаквайки се, че сме огласили неговия телефонен номер. КЗЛД образува производство срещу БОЕЦ и ни бе наложена парична глоба в размер на 1500 лв.!

От отговора на КЗЛД става ясно още, че Комисията разполага с 12 служебни автомобила, които са изминали над 163 000 км. през годината! За сравнение повечето областни болници и центрове за спешна помощ не разполагат с толкова линейки. Не става ясно за какви цели са използвани тези 12 служебни автомобила и от кого.

Зададените от БОЕЦ въпроси до КЗЛД:

  1. Какъв е общият размер на допълнителното материално стимулиране и всички видове бонуси и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение за 2021 г., раздаден на служителите на КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ ?
  2. С колко служебни автомобили разполага Комисията и какъв е техният общ пробег в километри за 2021 г.?

Отговора на КЗЛД:

ОТГОВОР ЗДОИ КЗЛД 2022

Сега ние питаме КЗЛД – за какви „постигнати резултати“ и заслуги сте си раздали почти четвърт милион само за бонуси през 2021 г.? Каква и колко „работа“ свършихте? Чии поръчки изпълнихте? Къде обикаляхте с 12-те служебни автомобила и за какво „навъртяхте“ 163 000 км. на гърба на данъкоплатците? Кого „ударихте“ и кого запазихте? Оставяме на обществото и гражданите да преценят заслугите на КЗЛД и моралното им право за „допълнително материално стимулиране“ за постигнати резултати за десетки хиляди левове, включително и на фона на кризата с коронавируса и хилядите бизнеси, които загиват, или са в затруднение и стотиците хиляди граждани, които се чудят как да запазят работата си и да преживеят кризата!

Битката продължава.

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

 <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТA