Отец Рафаил – „БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ“

БОЕЦ стартираме инициатива под надслов:

„Боец на гражданския фронт”.

Идеята е да почетем и отдадем  признание на заслужили българи с активна гражданска позиция. Българи, запазили стремежа си към свобода и чувството си за справедливост. Българи, имащи куража да се изправят срещу управляващата ни мафия. Българи, отстояващи и борещи се за Истината!

Искаме да покажем, че по земите български, дори и в най-мрачните времена, винаги е имало, има и днес хора, които не се предават, които не скланят глава пред господари, диктатори и мафия, които водят битки за правдата и истината. И плащат цената за това. Едно общество винаги бива водено напред от малцината. От непримиримите. От смелите. Наричали сме ги будители, възрожденци, рволюционери, герои, родолюбци. Днес тези хора дават смисъл на думата ГРАЖДАНИН – Бойци на гражданският фронт! Бойци срещу корупцията и беззаконието. Бойци срещу мафията и ченгетата превзели държавата ни. Бойци за свобода и справедливост!

На електронната поща на БОЕЦ може да изпращате своите номинации и предложения за достойни българи, будни и непримирими граждани, които да получат признание за своята дейност. Всяка седмица ще обявяваме името на поредният Боец на гражданския фронт! 

Първият българин, когото БОЕЦ обявяваме за „Боец на гражданския фронт” и заслужил нашето доверие и признание е Отец Рафаил – Росен Стефанов, бивш игумен на Кладнишкият манастир.

Йеромонах Рафаил, или Росен Стефанов, е  бивш игумен на Кладнишкия манастир от 2011 година, а в самия манастир е от 2008-а. Завършил е богословие, в момента е докторант в Богословския факултет на Софийския университет. Още като като студент през 1991 г. постъпва в Роженския манастир. Работи като социален работник, като доброволец в различни детски домове, като редактор, учител – пак на доброволни начала в дома в Калотина, и през 2008 г., на 40 години и след едно заболяване, приема монашеството, като постъпва в Чипровския манастир, после отива в Кладнишкия манастир.

Отец Рафаил е известен с доблестната си позиция в подкрепа на правата на бежанците и между-етническата и между-религиозната толерантност, с благотворителната си дейност в помощ и закрила на деца в неравностойно положение и останали без родителска грижа. Десетки български деца от бедни семейства са кръстени в православната вяра безплатно от Отец Рафаил. Човек отдаден в служба на вярата и родината си!

С критичните си към властта на мафията коментари, с  включването си в редица протести с искане за съдебна реформа и реална борба с мафията и корупцията, Отец Рафаил си навлече гнева на властимащите и е подложен на репресии, полицейски натиск и гонения. Преди дни Отец Рафаил бе „профилактиран” за пореден път от служители на МВР заради критичното си отношение към руският патриарх, проявил арогантност и наглост при посещението си в България по случай националният ни празник.

Твърдо отстоява позицията си за декомунизация  на църквата и приемане на закон за Лустрацията.

И въпреки всички удари, Отец Рафаил не се пречупи, не се отказа, а с Божията помощ продължава да води битката срещу злото, битката за истината и справедливост. За една истински свободна и демократична България!

Респект, Отче и благодарим за примера и куража, който даваш на всички ни! Не си сам!

Отец Рафаил – БОЕЦ на гражданския фронт!