Петър Пенчев – БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ!

БОЕЦ продължаваме своята инициатива да отбелязваме хора, спечелили нашето доверие и уважение с гражданската си доблест и активна позиция и действия в борбата с мафията и корупцията, в борбата за справедливост и истината!

Следващият българин, когото обявяваме за БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ е Петър Пенчев!

Важно е тези достойни българи да получат нашето признание и подкрепа! Важно е и обществото ни да види и чуе, че има и достойни българи, хора непримирими с неправдите! Че не всички са маскари! Че будни и смели има и винаги е имало!

Петър Пенчев работи в Софтуерна къща. Като син на николапетковист, хвърлен за 6 години по комунистическите концлагери, чувства завещанието на баща си да бъде свободен гражданин и след 1989 г. завежда съдебни дела за екологични безобразия в България, а от 2004 г. излиза и на улицата. Протестира срещу горенето на ракетите СС-23, радиоактивните отпадъци в с. Смоляновци и гр. Вълчедръм, балирането и горенето на софийския боклук в циментовите заводи,  разширяването на хранилището за радиоактивните отпадъци в с. Нови хан край столицата, замърсяванията на Софийското поле от Кремиковци, заболеваемостта на децата от Гълъбово, незаконната подмяна на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй”,  плана “Рила-буфер”, боклука от Австрия в завода с. Бели извор и др.  Чрез съда спира възобновяването на ядрения реактор в София-ЖК”Младост”, както и първият ОВОС на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци.  В момента тече съдебната битка срещу втория ОВОС – с искане да не бъде оставен за вечни времена радиоактивният боклук на повърхността, а да бъде на 60-100 метра дълбоко в земята.

Обществено известна е дейността му за установяване на истината за взрива в завод „Миджур“ в с. Горни Лом, при който загинаха 15 човека.
Петър Пенчев е съосновател и член на общественият съвет на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” основана на 40-ия ден от разстрела на смелата правозащитничка. С акциите в обществена полза само след две години Германският президент връчи на Асоциацията – Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, като тя бе единствената гражданска организация, заедно с връчването на същата награда на тридесет признати световни лидери като Вацлав Хавел, Лех Валенса и др.

На 05.12.2012 г. на специална конференция в Европарламента  Петър Пенчев заедно с Атанас Чобанов и Асен Йорданов, също членове на Асоциацията, представят доклад за организираната престъпност в България с акцент престъпното минало на Бойко Борисов.

Прилагаме текста на излявлението внесено в Специалната комисия за корупцията в ЕП:

Аз искам да акцентирам на аналогията между два силни катаклизъма в днешна България, лежащи в основите на организираната престъпност и корупцията:

На първо място: Това е уродливото наличие на двете съдебни системи в България (ярко отбелязано и от доскорошния американски посланик в София Джеймс Уорлик) – една съдебна система е срещу правата на гражданите и затова сме начело и по дела в Страсбург,друга е за оправдаване на престъпването на закона от олигархията(последният типаж у нас се роди от симбиозата на избраната при манипулативни избори власт със съмнително забогатяли кръгове около всички партии, управляващи или подпомагащи) – модел, свежо пренесен от Русия на Путин.

На второ място: Аналогична уродливост е наложена от властите и при медиите, предполагам еврокомисар Нели Крус го видя и лично наскоро при посещението в България, за жалост обаче без никакво изпълнение на обещанието пред нея за прозрачност от авторитарния режим у нас:

Имаме два диаметрално разположени рупора за информиране на гражданите:

– Най-силният рупор, защото разполага със значим паричен ресурс, е този на днешния премиер Бойко Борисов и платените от него медии (ярко отбелязано и от един по-предишен американски посланик в София Джон Байърли), където държавната машина, особено днес, изсипва много пари. Тези медии са ежедневна възхвала на премиера и политическата олигархия, при което няма и помен за коментари против едрата корупция;

– „Безсребърен“ е другият рупор – на свободните блогъри и социалните мрежи в ИНТЕРНЕТ, където е територията на свободното слово. То е на журналисти и граждани-нежурналисти, от всички кътчета на ограбвана България, на които не се заплаща от никого – пишат се примери и доказателства за корупция само от едната чест и достойнство като свободолюбиви граждани, без да чакат авторите каквото и да е подаяние;

И слава на Бога, има един трети информатор за борба срещу организираната престъпност в България – това са медиите и институциите зад граница, от територията на демократичните държави, какъвто пример е и сайтът „Биволъ“, базиран във Франция.

Накрая искам да подчертая, че тъй като още от времето на комунистическата „желязна“ завеса най-честен за нашите бащи бе гласът, който идваше от чуждите радиостанции, позволявам си да благодаря на днешния Семинар в Европейския парламент за предоставената ни дума – ние искахме днес да се чуе на силен глас в Европа, а оттам и да вдъхнем смелост на нашите съграждани, че не трябва да мълчим как бандити с тъмно минало и настояща наглост, с опасна и за здравето на Европа алчност и безпардонност, управляват България.”

Въпреки активните си граждански позиции Петър Пенчев отказва всички предложения  за кариера от политически централи, защото не иска да бъде по никакъв начин участник в разграбването на държавата.

По инициатива на Петър Пенчев, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”-носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, Първото в България Независимо дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев със секретар Огнян Цеков и Българска асоциация на пенсионерите-град София внесоха официални писма до институциите в подкрепа на Ваня Рибчева, майката на загиналият в Лясковец командос Емил Шарков и се присъединиха към усилията на БОЕЦ да защитим от репресиите на управляващата ни мафия една почернена българска майка.

http://politkovskaya-bg.blogspot.bg/2017/12/blog-post.html

Хора, като Петър Пенчев дават кураж на мнозина българи в битките им за справедливост. Най-ценният урок е – да бъдем непримирими към всяка неправда!

Петър Пенчев –  БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ!

 

(В публикацията са използвани и материали от други медии)