Пореден пробив на БОЕЦ! Прокуратурата повдигна обвинения на Боршош за НДКгейт след сигнал и натиск на БОЕЦ!

Прокуратурата повдигна обвинения на бившият директор на НДК  Мирослав Боршош след сигнал на БОЕЦ!

 Мирослав Боршош

Припомняме:

На 03.07.2017г. БОЕЦ внесохме сигнал в Главна прокуратура по скандала „НДКгейт“. Сигнала ни бе провокиран от публичните изявления на Лиляна Павлова и Мирослав Боршош. В сигнала ни сезираме прокуратурата за извършени престъпления от общ характер от лицата Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Мирослав Боршош. Два дни след като внесохме сигнала си, от прокуратурата обявиха, че са образували досъдено производство по казуса, на основание „подаден сигнал“ без да споменават вносителя на сигнала. Споменаването на името на БОЕЦ е тема табу за прокуратурата и така наречените „медии“.  Този страх е разбираем.

Прилагаме пълен текст на сигнала:

ДО: ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
гр. София, п.к. 1000, бул. Витоша № 2
С И Г Н А Л
от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”
ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399
ГД „БОЕЦ” сезираме Главна прокуратура за следните обстоятелства:
На 26.06.2017г. министър Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Сред мотивите за освобождаването му са – системно неизпълнение на указания, дадени от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС, както и системно неизпълнение на решение на Съвета на директорите.
От министерството заявяват, че действията на Боршош поставят под съмнение, както доброто финансово управление на дружеството, така и подготовката на сградата на НДК за нуждите на европейското председателство.
http://www.segabg.com/article.php?id=860498
https://nova.bg/news/view/2017/06/26/186153/%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////%B8-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B4%D0%BA/
/информацията ни е известна от две произволно избрани медии, линк към които прилагаме/
На 26.06.2017 година в 19.16 часа в профила си във Facebook Мирослав Боршош написа – „Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата.
Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.
Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години.”
https://www.facebook.com/miroslav.borshosh?fref=ts
На същата дата министър Павлова, обяви назначаването на Борислав Велков за директор на НДК, който написа в своят профил:
„В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има – дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!“.
„Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена! За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. – около 9,3 млн. лева, 2016 г. – 8,5 млн., 2017 г. – 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара“, сочи Борислав Велков, очевидно основавайки се на конкретни документи.
„Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така – то е с показатели на фалит. Още по-зле дори – наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди, как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящото Председателство на България през 2018 г.“, обяснява Велков.
Освен това, Велков публикува и скандални съобщения с указания, как да се нагласи обществената поръчка за ремонта на НДК, уличаващи ръководството на НДК и принципала му в манипулиране на обществени поръчки и корупция.
Информация за това беше изнесена в медийте, приложим линк:
https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0/

На 27.06.2017г. от Министерски съвет на Република България бе съобщено, че след проведена среща при премиера Бойко Бориосв, той е взел решение Мирослав Боршош да бъде върнат на своят пост.
От думите на г-жа Павлова, г-н Боршош и г-н Велков /всички длъжностни лица/се пораждат основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер, като корупция, безстопанственост, търговия с власт и т.н. Всяко едно от изброените лица обвинява останалите в извършването на тези престъпления. Едновременно с това, премиерът Бойко Борисов се намеси в тези процеси, като възстанови на поста му Боршош – човека, уволнен и уличен в системно неизпълнение на слъжебните задължения от министър Павлова, чиито подчинен е. Този факт също поражда съмнения за оказана нерегламентирана защита от страна на премиера над човек, заподозрян в корупция и безстопанственост.
http://www.capital.bg/kakvo_stava/2017/06/27/2996719_boiko_borisov_vurna_miroslav_borshosh_nachelo_na_ndk/

ГД „БОЕЦ”, сезираме прокуратурата за тези факти и обстоятелства и породените от тях основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер, а именно – неизпълнение на служебните задължения, водещо до загуби и щети за държавата в особено големи размери, търговия с власт и влияние, корупция, престъпления по служба, прикриване на престъпления и др. извършени от лицата Лиляна Павлова, Бойко Борисов и Мирослав Боршош. Изнесеното в медийте от всеки един от тях, бидейки длъжностни лица, недвусмислено уронва престижа на представляваните от тях ведомства и институции.
ГД „БОЕЦ” изискваме от прокуратурата да образува предвиденото по закон досъдебно производство с цел установяване на обективната истина по фактите и обстоятелствата изложени в изявленията на лицата, цитирани по-горе. Считаме, че са налице извършени престъпления, установяването на които са в правомощията на прокуратурата, както и че следва да бъдат повдигнати обвинения на лицата уличени в тези престъпления.
Все един от горепосочените казва истината.

гр.Видин Председател ГД „БОЕЦ“ – Георги Георгиев

.––––––––––––––––––––––––––––––––

И продължихме с натиска. На  18.05.2018.г. БОЕЦ внесохме Заявление с вх. номер 27482 за среща с главният прокурор Цацаров, заради липсата на отговори и реакция на наши сигнали, един от които е НДКгейт. Цацаров знае, че БОЕЦ винаги водим битките си до край и броени дни след нашето заявление прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившият шеф на НДК. 

БОЕЦ внесе Заявление за среща с Цацаров! (документи)

Прилагаме пълен текст на заявлението за среща с Цацров:

До: СОТИР ЦАЦАРОВ – ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                          З А Я В Л Е Н И Е      

 ОТ ГД ”БОЕЦ- БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ,

             ЕИК 176949776, АДРЕС: ГР.ВИДИН, ЖК”ПАНОНИЯ”, БЛ.4, ВХ.”З”, АП.157, ТЕЛ. 0899-591399         

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството си на представители на гражданското общество, БОЕЦ заявяваме своето желание за среща и разговор с главният прокурор на Република България за да получим отговори и информация по следните важни за нас и българското общество теми и въпроси:

  • Липса на отговор и реакция на прокуратурата по сигнали на БОЕЦ касаещи Яневагейт, ЦУМгейт, НДКгейт и ДДСгейт.
  • Ще предоставим допълнителна информация по сигналите на БОЕЦ за източване на 16 милиарда лева ДДС, по които нямаме отговор от прокуратурата и никой не е проявил интерес към информацията с която разполагаме.
  • Ще връчим на главният прокурор сигнал от изключително обществено значение, касаещ строежа на АЕЦ „Белене”.

Очакваме да бъдем информирани за датата и часа на срещата на електронната поща на БОЕЦ – gdboec@abv.bg  и на посоченият телефонен номер на сдружението. Вярваме, че българските висши управници, магистрати и политици имат отговорността и задължението да се срещат с гражданите без страхове, а с нужната отговорност и уважение. БОЕЦ не разполагаме с офис в София, като г-н Гергов и предлагаме срещата да се състои в сградата на Съдебната палата в София.

18.05.2018г.     Председател ГД БОЕЦ – Георги Георгиев

 

––––––––––––––––––––––––––––––––

С днешите си действия прокуратурата показва, че има смисъл да се оказва натиск и че не могат да ни игнорират. БОЕЦ сме доказали през годините, че можем да принуждаваме институциите да чуят гласа на гражданското общество. С действията си прокуратурата и Цацаров показват също така, че вярно служат на управляващата ни мафия, прикривайки Борисов и Павлова. 

Прокуратурата обаче удобно пропуска частта от сигнала на БОЕЦ срещу Бойко Борисов – премиер и Лиляна Павлова – министър в кабинета на Борисов, отговаряща за българското европредседателство! Поредният бушон е на път да изиграе ролята си. Боршош ще изгори за да продължи да „свети“ Буда и Павлова. Той носи своята отговорност, но такава носят и началниците му, по чиито заповеди е действал. Реалността е следната -в държавата европредседател, шефа на НДК (национален дворец на корупцията) , ресорният министър Лиляна Павлова  и премиера са пряко свързани в корупционни схеми и ОПГ за източване на средства от организацията на българското европредседателство!

част от екипа на БОЕЦ

БОЕЦ  ще продължим да упражняваме натиск и ще ви информираме за развитието на случая! Всеки трябва да носи персонална отговорност за своите действия нанесли щети на държавата! 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА