Съдия Методи Лалов – БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ!

ГД „БОЕЦ“ продължава своята инициатива да отбелязва хора, спечелили доверието и уважението на организацията с гражданската си доблест и активна позиция и с реални действия в борбата с мафията и корупцията, в борбата за справедливост и истината!
Следващият българин, когото обявяваме за БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ е българският магистрат, съдия Методи Лалов!

Важно е тези достойни българи да получат нашето признание и подкрепа! Важно е и обществото ни да види и чуе, че има хора, непримирими с неправдите!
Че не всички са маскари!
Че будни, смели и достойни има и винаги е имало!

Методи Лалов е роден на 26 юли 1975 г. в град София. Завършва право с отличие през 2001 г. в Юридическия факултет при Университета за национално и световно стопанство. След дипломирането си, най-напред работи като адвокат от октомври 2002 г. до април 2003 г. След това, от 2003 до 2005 г. е младши съдия в Софийски градски съд., а от април 2005 г. – районен съдия.

В различни години води занятия като хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и УНСС. Участник в множество семинари и програми, свързани с работата му като юрист. В началото на 2012 г. поема длъжността изпълняващ функциите на председател на Софийския районен съд, в средата на ноември същата година след проведен конкурс е избран от Висшия съдебен съвет за председател на съда.

По време на мандата на Методи Лалов реално бе решен отлежаващият с години проблем със сградният фонд на Софийски районен съд, най-големият и натоварен съд в страната, в който работят над 200 магистрати.

Битката му за решаването на многобройните проблеми на съда, умишлено игнорирани от години го въвлича в конфликт с ВСС.

На 9 декември 2016 г. подава оставка в знак на несъгласие с цялостната политика на ВСС и поради посегателствата на кадровия орган върху независимостта на съда! Междувременно мнозинството във ВСС подвластно на Цацаров и неговите господари обяви война на Лалов и сезира прокуратурата срещу него, като му наложи и наказания. Успоредно с това бе стартирана и нестихваща кампания срещу съдията в жълто-кафявите медии на Пеевски. Сигурно доказателство, че статуквото приема действията му за заплаха и се опитаха безрезултатно да го смачкат и пречупят.

В оставката си и мотивите към  нея, Методи Лалов изтъква проблемите на съда и недъзите на кадровия орган, като директно заявява: „Така мотивиран и тъй като считам, че отговорността за съществуващото положение е преди всичко на ВСС, а настоящият състав на Съвета няма способност да носи отговорност, нито капацитет да работи за реформи в съдебната система, подавам своята оставка като административен ръководител.”

На същата дата, както и на 26 януари 2017 г. инициира протести на съдии и съдебни служители и пред сградата на ВСС излизат стотици магистрати.  Тези безпрецедентни протести  бяха подкрепени от гражданското общество и за първи път от много години гражданите осъзнаха, че битката им за свобода и справедливост не е обречена! Защото имаме честни и достойни магистрати.

(над 200 магистрати и стотици граждани се включиха в протестите инициарани от съдия Методи Лалов срещу действията на ВСС и зависимостите в съдебната система)

През 2017г. той се опита да пробие партийното статукво, кандидатирайки се при избора на нов ВСС, като неговата кандидатура предизвика сериозна реакции в изпълнителната и съдебната власт! Лалов е сред малцината действащи магистрати, които критикуват открито кадровиците във ВСС и говори за зависимостите в съдебната система.  Участието му в състезанието доведе до разкриване на сериозни пороци и нарушения на протокола при избора на висши магистрати, като те бяха констатирани в подадената от него жалба срещу резултатите от изборите за ВСС и електронната система по които те бяха проведени. „Правя това, воден от разбирането, че не бива да бъдем зрители на случващото се около нас, а трябва да отдадем собствените си усилия за подобряване на обществената среда” – част от мотивите на Методи Лалов при кандидатирането му за член на ВСС! И продължава с усилията си не само да фиксира проблемите, но и да  посочва решенията! Част от тях посочени в предложената от него „Концепция за стратегическо управление на софийски районен съд”

При многобройните си интервюта в медиите многократно е изразявал непримирима гражданска позиция към всяка несправедливост, аргументирано отстоявайки мнението си, въпреки , че в професионален план това му носи негативи и проблеми. 

„Системата трябва да се промени. Най-лесната промяна е като гласуваш и пратиш човек, който няма да извращава системата, защото няма система, която не може да бъде извратена“

 „Хубаво е да разберем, че първопричината да живеем в несправедливо общество и да ни управляват негодници сме ние самите. Хайде, време е, даже много закъсняхме!”

„ЕК лицемерно в своите доклади гали с перо виновниците, които превръщат България в кочина и все повече я ограбват за сметка на живота и здравето на българските и европейските граждани.”

БОЕЦ вярваме, че гражданското общество може да се противопостави на мафията превзела държавата ни. И нашите усилия биха останали безрезултатни, ако съдебната система не продължи тази битка на институционално ниво. Липсата на справедливост е най-тежкият проблем и този проблем не може да бъде  решен само с реформи и само с нашите усилия. Те са задължителни, но не по малко важни от тях са честните и достойни магистрати, които да освободят съдебната система от нейните зависимости и да върнат доверието  на гражданите в институциите. Гражданите, на гражданският фронт и честните магистрати вътре в съдебната система, заедно можем да спечелим войната срещу мафията и корупцията, които  ни убиват. Затова е важно да покажем своята подкрепа за тях и делото им! Изправяйки се срещу мафията и зависимостите в съдебната система, те рискуват не само професионалната си кариера, а и живота си.

Съдия Методи Лалов – достоен! 

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА