Кръвните центрове НЕ изследват за COVID19 дарената кръв – разследване на БОЕЦ!

БОЕЦ направихме проучване за дейността на кръвните центрове в страната в условията на пандемия. Важно бе да разберем какви мерки са взети по отношение на работата на тези отделения с цел борбата с разпространението на коронавируса. Интересуваха ни няколко неща – какви ограничения са въведени по отношение на желащите да дарят кръв и дали се правят тестове и изследвания на донорите и дарената кръв за KOVID 19. 

Резултатите бяха меко казано изненадващи, или поне неочаквани и притеснителни. Оказа се, че единствените инструкции във връзка с коронавируса спуснати от Министерството на здравеопазването към кръвните центрове в страната са по отношение на мерките за лична защита (да се ползват задължително маски, бонета, калцуни и тн.) , както и е въведен филтър за кандидат дарителите. Не е разрешено на граждани, които са пребивавали през последните 4 седмици в чужбина, както и на хора с температура, кашлица и други грипоподобни симптоми да бъдат кръводарители. Няма обаче никакви изисквания взетата кръв да бъде изследвана за коронавирус. Кръвта се изследва са хепатит, HIV и тн. стандартно, както се е правило винаги и преди това.

Георги Георгиев от БОЕЦ се срещна с д-р Станкова, завеждащ отделението по трансфузионна хематология във видинската болница и в проведеният разговор тя потвърди, че дарената кръв НЕ се изследва за коронавирус. БОЕЦ решихме и се свързахме с Националният център по трансфузионна хематология в София и разговаряхме с дежурният лекар в центъра по кръводаряване. Отново бе потвърдено пред нас, че взиманата от дарителите кръв НЕ се изследва за коронавирус, а се обработна стнадартно, както и преди епидемията и се изпраща в лечебните заведения за приложение на пациентите. В продължение на три часа БОЕЦ се опитвахме да направим контакт с г-н Николов, директор на НЦТХ, но той се оказа в продължителна и много важна среща. След настояване от наша страна на заявката ни за разговор се отзова г-н Илиян Михайлов – главен юрист на Националният кръвен център.

Михайлов потвърди пред нас, че НЯМА никаква промяна в нормативната уредба за работата на кръвните центрове и те продължават да работят, както и преди заразата. Потвърди, че има въведени ограничения за кръводаряване от лица пребивавали през последните 4 седмици в чужбина и такива с грипоподобни симптоми. И най-важното – потвърди, че НЕ се изследва взетата кръв за KOVID19! Единственият аргумент, който той посочи за липсата на изследвания за коронавирус на взиманата кръв бе, че няма достатъчно солидни научни данни, че вируса се разпространява по кръвен път. БОЕЦ зададохме три допълнителни въпроса. 

  • Има ли достатъчно категорични научни данни, че вируса НЕ се предава по кръвен път?
  • Защо, ако вируса не се предава по кръвен път се забранява на граждани, които са били в чужбина през последните 28 дни да даряват кръв?
  • Как ще бъде предотвратен случай на заразен с коронавирус донор, който е без симптоми да дари заразена кръв?

Не получихме задоволитени отговори. БОЕЦ се свързахме за мнение с доцент Мангъров, един от водещите български инфекционисти. Според него всеки вирус минава през стадий, в който прониква в лимфната и кръвносната системи в заразеният организъм и ако в този стадий бъде прелята заразена кръв теоретично е възможно да бъде заразен и реципиента. Доцент Мангъров е категоричен и че огромна част от заразените с коронавирус хора изкарват болестта безсимптомно и не е възможно да бъдат установени визуално, или с измерване на температурата им. Както и че е напълно възможно такъв човек, който кара болестта без клинични симптоми да стане и кръводарител. 

Кръв и кръвни продукти се преливат на болни пациенти, които са в  тежко състояние. По време и след операция, след  изгаряния, при тежка анемия, раждане и тн. В това състояние пациентите са изключително уязвими. БОЕЦ си задаваме чисто човешкият въпрос, ако се прелее заразена с коронавирус кръв на такива пациенти, какво би се случило с тях? И съществува ли дори минимална възможност за това?  Ако такъв риск има, вируса да се съдържа в кръвта на заразени с коронавирус и при положение, че огромна част от тях изкарват болестта без симптоми и дарената кръв НЕ се изследва за наличито на вируса, то как тогава гарантираме безопасността и здравето на пациентите? Как се борим с разпространението на вируса? БОЕЦ не желаем да всяваме паника и приемаме за обективно мението, че данните за коронавируса и информацията за тази зараза са все още недостатъчни и в начален етап и именно за това питаме, не е ли редно тогава да се вземат всички превантивни и защитни мерки?

Един от най-честите начини за разпространение на заразни болести в миналото, включително вирусни зарази е бил чрез преливане на заразена кръв. Сега имаме нов и неизследван добре смътоносен  вирусен щам и НЕ изследваме дарената и преливаната кръв за наличие на вируса! Кой ни гарантира, че не може да се пренася заразата по кръвен път? Кой ще  носи отговорност, ако се установят такива случаи? 

По информация на БОЕЦ кръводарителите в България през последните седмици са от порядъка на  100-200 души на ден. Не разбираме какъв е проблема тези хора да бъдат тествани? Това би бил и още един начин за контрол на заразата и ако бъдат установени заразоносители да бъдат своевременно изолирани.

Неофициално ни бе съобщено, че „не е мислено за това,  никой не се е сетил да помисли серизоно по темата“!

КАК ТАКА и за какво мислят тогава? За поредният брифинг ли? Или как в Европа ни дават за пример?

КАК ТАКА изследваха за един ден 240 депутата, а не се изследват кръводарителите? 

КАК ТАКА не се изследват кръводарителите и преливаната кръв, а се блокираха с полиция и КПП-та десетки градове? Какъв е смисъла на тези действия тогава? 

КАК ТАКА управляващите се сетиха да налагат огромни глоби и да променят законите, за да искат затвор за гражданите, ако някой наруши карантината, а не се сетиха да  изследват преливаната кръв?

КАК ТАКА ни плашеха с ад, смърт, камиони с трупове и градинки-гробища, а кръвните центрове не изследват за коронавирус? 

КАК ТАКА да ходиш без маска бе престъпление, а да се прелива евентуално заразена с COVID19 кръв не е проблем? 

КАК ТАКА се повдигат обвинения на хора, които разкриват престъпленията и мракобесието на управляващата ни мафия, а кръводарилите не се изследват за коронавирус? 

Гешев може да пише поредните обвинения. БОЕЦ ще продължим да разкриваме лъжите на управляващата ни мафия и да представяме на обществото ужасяващата картина на беззхаберие, репресии, лицемерие и некадърност, която ни заобикаля.

Считаме, че това разследване и поставената тема е с обществена значимост и се надяваме да предизвикане взимането на необходимите мерки, които да се изразяват не само в повдигане на обвинения. Категорично заявяваме, че не разкриваме тези факти, за да клатим стабилността на мафията, както и не искаме да вземем властта на лицето Бойко Борисов. Искаме да разкрием истината за мафиотската същност на управляващата ни клика, да разобличим  лъжите и престъпленията им и да отстраним мафията от властта. Както и да защитим живота и здравето на гражданите от малоумието и алчността на управляващите.

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Цената, която плащаме за всеки ден управление на мафията на ГЕРБ е ужасяваща и освен с милиарди откраднати тя се измерва и с човешки животи! И не се лъжете, нито БСП, нито ДПС, ОП или което и да е ченгеджийско образувание на статуквото е алтернатива, те са си едно. Алтернативата ще се роди в битката,,а тази битка ще се води на площадите.

БОЕЦ призоваваме всички граждани стриктно да спазват мерките обявени от СЗО за лична хигиена, социална дистанция и защита. Защото НЯМА кой друг да ни защити! Затова трябва да сме още по-отговорни. Без паника и без страх, с отговорност и решителност. Пазете се и реагирайте яростно и незабавно на всички лъжи, репресии и посегателства на управляващата ни мафия въху свободата, правата ни и демокрацията. Трябва да се преборим с вируса и да потърсим отговорност на управниците ни за всички извършени престъпления. Трябва да получим незабавно отговори на поставените въпроси и виновните да понесат отговорност!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията! 

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! БОЕЦ се превърна в символ на тази битка! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафия и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА