НОВИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ – важна съдебна победа на гражданите и БОЕЦ!

На 25 Януари Районният съд в гр. Казанлък ОПРАВДА петимата граждани, които на 22 Август миналата година, на традиционните тържества на вр. Шипка, спуснаха трансперант от покрива на Паметника на Свободата с надпис „ОСТАВКА“.
Това са непримиримите:
Lubomir Petkov
Aleksi Milenov Stapkata Bairaktarov
Румен Митков Маринов
Деан Илиев

Пред районният съд в Казанлък – непримиримите от Шипка и БОЕЦ.

Те са сред най – активните членове на нашето общество, осъзнати бойци срещу гигантските кражби на мафията, която тук си има държава.
Уморени от безрезултатните протести, от множеството непубликувани в медиите интервюта които са давали, те решиха да покажат отношението си към сегашната разбойническа „власт“ на място, което мнозина възприемат като национална светиня, в момента в който обществото ни отново си припомня един от най-героичните ни опити да постигнем Свободата си. Същата тая Свобода, за която мнозина пожертваха животи, имоти, семейни съдби… и която и до днес е недостигната.
На 22 Август 2020 г., в деня на поредните спонтанни чествания на знаменитата Шипченска Епопея, тези граждани внесоха в Паметника на Свободата дълъг трансперант с цветовете на българския флаг и с надпис „Оставка“ и го спуснаха от покрива на Паметника. Призивът стоя пред очите на хилядите граждани, дошли да отбележат празника, почти половин час. След това протестиращите прибраха флага. Долу ди чакаха държавни охранители и полиция. Задържаха ги за писане на обяснения и ги освободиха. След почти 3 месеца те получиха призовки да се явят в съда…
Прокуратурата преценила действията им като „дребно хулиганство“ и поиска от съда да им наложи глоби до 500 лева на човек… Според прокуратурата, те били извършили непристойна проява, изразена на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие.
За щастие, метастазите на ДС / БКП, на димитровския комсомол и на „народната“ милиция не са овладяли всичко на тая територия. Все още. И благодарение на хора, които противостоят на отровното им влияние.
Достойно съдебно решение! Съдът е едно от малкото достъпни оръжия и надежда на гражданите, борещи се за същата тая Свобода…
По защитата (адвокат Пламен Кирилов от БОЕЦ пое защитата на петимата непримирими):
В съдебната зала стана дума за това, че cвoбoдaтa зa изpaзявaнe нa мнeниe нe e бeзгpaничнa и cъщaтa мoжe дa бъдe oгpaничaвaнa. Съдът в такива обвинения следва да търси бaлaнca мeждy пpaвoтo нa пpoтecт – cвoбoдaтa нa yбeждeниятa и изpaзявaнeтo нa мнeниe от една страна, и от друга – зaдължeниeтo зa cпaзвaнe нa обществения ред и oгpaничeниятa, ĸoитo тoй нaлaгa пpeд yпpaжнявaнe нa пpaвото на мнение. Беше посочен пример на гражданка, която замеряла с яйца сградата на Съдебната палата (един символ на правосъдието у нас) в един от многото протести срещу назначаването на Гешев за главен прокурор в края на 2019 г. Състав от други достойни съдии от Софийски градски съд я оправдал с подобни мотиви като отхвърлил обвиненията на прокуратурата за „дребно хулиганство“ …
Всички хора, плануващи да изразяват политическите си мнения с действия, а не само с протести, нека имат предвид законните положения, които се потвърждават от различни съдебни инстанции – от български районни съдилища, до Европейския съд за правата на човека:
Свoбoдaтa нa изpaзявaнe нa мнeниe e пpилoжимa нe caмo пo oтнoшeниe нa „пoвeдeниe“ или „дeйcтвия“, ĸoитo ce пpиeмaт блaгocĸлoннo, cчитaни ca зa бeзoбидни или ce пpиeмaт c бeзpaзличиe, нo cъщo тaĸa и зa тaĸивa, ĸoитo oбиждaт, шoĸиpaт или cмyщaвaт някои от гражданите. Допустими по закон са дeйcтвията, които дори са в paзpeз c oбщoпpиeтите нopми зa пpиличие и уместност, ако се докаже в съда че са фopмa нa изpaзявaнe нa мнeниe, а не самоцелна демонстрация за скандализиране на обществото. Πpи пpeцeнĸaтa си съдиите се cъoбpaзяват с ĸoнтeĸcта нa извъpшeнaтa пpoявa и мoтивитe нa извъpшвaнeтo й, ĸaтo ce взeмe пpeдвид, чe пo въпpocи oт пyбличeн интepec, пo ĸoитo ce изpaзявa oбщecтвeнo мнeниe, cвoбoдaтa нa изpaзявaнe cлeдвa дa ce пoлзвa oт пo-гoлямa зaщитa пред съблюдаването на общественото спокойствие. Когато една пpoявa e ocъщecтвeнa като пpoтecт пo въпpoc oт гoлямa oбщecтвeнa знaчимocт, мaĸap и в paзpeз c oбщoпpиeтoтo зa нopмaлнo и пpиcтoйнo пoвeдeниe, тя не е причина за наказване на извършителя, когато се докаже в съда че не се дължи на личнo нeyвaжитeлнo oтнoшeниe на извършителя й ĸъм oбщecтвeнитe пopядĸи, или ĸъм личнocттa нa oĸoлнитe. Опитът на властите да накажат гражданин, извършил нещо в разрез с общоприетото /стига да не е с тежест на престъпление/ е недопустима нaмeca в yпpaжнявaнeтo нa пpaвoтo нa изpaзявaнe нa мнeниe, ĸoетo властническо действие ще се яви нecъoбpaзeно cъc cтaндapтитe, cъoтвeтcтвaщи нa пpинципитe, зaлoжeни в чл. 10 oт Kонвенцията за защита правата на човека и основните свободи, чл. 11 т.1 от Хартата на основните права на ЕС и чл. 39 от Конституцията ни.
Бяха разгледани от съда около 10 свидетелски показания в писмен вид на хора, които са се опитали да изразят възмущението си от спускането на трансперанта. Оказа се, че това са показания на хора изпълняващи различни държавни служби. Не се бяха потрудили да запишат показанията на нито един от стотиците граждани които станаха свидетели на събитието. Оказа се, че местен лидер на ПП ВМРО е служебно заинтересован от това, събитието да бъде квалифицирано като „нарушение“. Вероятно за да не остане съмнение, че той или негови служители са допринесли за спускането на призива „Оставка“. Както е известно, същата партия е част от правителството, оставката на което беше поискана и по този начин. Показанията на свидетелите, ангажирани от обвинението, най-вероятно са мотивирани именно от това положение – да остане непомрачен имиджа на „верен на вождовете си“ местен партиен апаратчик.
Част от защитната теза беше:
Честванията на Шипка са вековна традиция. Тук се ражда свободна България.
На някои явно им харесва да забраняват събирането на свободни хора. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник.
Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в основния закон целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото, днешният парламент е дискредитиран, вече е загубил легитимност и достойнство. Целта е и личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Дебати за конституционни промени трябва да се проведат, но след подаването на оставки. Това радикално говорене обединява хората срещу мафията. Трябва да спрем с мафията.
Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят? Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.“.
Тези думи са на Президента на България, Румен Радев. Бяха казани минути преди от покрива на Паметника на Свободата да се развее искането за оставка… Тези думи на Президента и днес могат да се прочетат на сайта на президентската институция, с дата 22. 08. 2020 г. Те сякаш са предсказание на съдебната защитна теза на петимата българи, които (за разлика от много други) направиха това, което можаха, за да приближат идването на това към което се стремят. Те са съвременните герои от най-новата ни история, проявяващи смелост, кураж и достойнство. Мястото на техния особен протест е възможно най-правилно подбраното, със своята символика като Паметник на Свободата. Борбата на тези хора е за свобода, тъй като и до днес те и много други граждани се чувстват точно толкова не свободни както опълченците, оставили живота си по голите баири на историческия връх.
Пламен Кирилов – адвоакт, член на БОЕЦ

22 август 2020 г.

БОЕЦ сме категорични, че това правителство трябва незабавно да бъде свалено от власт и ще продължим с действията си тази посока! Доказано докато мафията е на власт всеки опит за реформи, за промяна към добро, или са някаква нормалност са обречени! Битката срещу това зло ще се води от гражданите на площадите.

Изриване е нужно, изриване!

Продължаваме, очаквайте следващите действия на БОЕЦ и когато излезем ни последвайте!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА