Гешев оцеля, Борисов също. За сега!

ВАС отхвърли жалбите на БОЕЦ подписани от кандидатите за депутати, Иван Калчев и Илина Мутафчиева срещу решенията на ЦИК да отпишат от изборните листи Бойко Борисов и други, като кандидати след провеждането на изборите. 

Тази срамна практика да се отказват от участие, като кандидати в изборите след тяхното провеждане бе въведена от Пеевски през 2014г. Той бе последван през годините при различни видове избори от много ‘хитреци’, от бат Сали до Бойко Борисов.(след  изборите на 04.04.2021г.) БОЕЦ сме водили множество дела по този повод. Не приемаме подобна злоупотреба с правата и довеврието на гражданите.Не коже да се отказваш от права след като си ги изконсумирал. Не може да се отказваш да бъдеш кандидат в дадени избори след провеждането им. Носиш си отговорността. Не може да откажеш поръчката, след като си поръчал и изял вечерята. Плащаш.

Битката срещу тези позорни действия на отделни кандидати за депутати и ЦИК , БОЕЦ водим вече трета година, като първото подобно дело срещу заявлението на Пеевски и Карадайъ да бъдат отписани, като кандидати бе  след евроизборите през 2019г. През април тази година отново сезирахме ВАС за същите действия на Бойко Борисов, бат Сали и още няколко подобни ‘герои“. След последните избори проведени на 11.07.2021г. , Бойко Борисов и още неколцина кандидати за депутати отново се подиграха с избирателите, а ЦИК наруши закона за пореден път заличавайки ги от избирателните листи след изборите.

Този път имаше пробив! Първоначални ЦИК взима решение да отхвърли заявлението на Борисов и останалите, но след това на среднощно заседание отменя своето първоначално  решение и погазва закона. Така Борисов не бива обявен за избран депутат и избегна възможността да му бъде поискан имунитета, като депутат и да стане ясно, че срещу него има обтразувани проверки в МВР и прокуратурата за извършени престъпления. В законопостановения срок БОЕЦ чрез боеца адвокат Камен Добрев обжалвахме решението на ЦИК пред ВАС. За целта ни трябаше съдействие от хора, които са били кандидати за депутати в изминалите избори. Благодарим на Иван Калчев и Илина Муафчиева, че се отзоваха, подписаха двете жалби и се включиха в тази  битка.

БОЕЦ категорично считаме, че депозираното в ЦИК на заявления за отказ от участие в изборите след тяхното провеждане  представлява дръзка злоупотреба с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Така се  нарушава Конституцията на Р. България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. Недопустимо е българските граждани и избиратели да бъдат превръщани в заложници на нечии капризи, схеми и машинации. 

ЦИК са длъжни да обявят списъка на избраните за депутати според изборните резултати и да им връчат удостоверенията. Едва след това, в качеството си на избрани за депутати те могат да подадат Заявления до Парламента (единственият компетентен орган в случая) да бъдат освободени и едва след това ЦИК обявява следващите в съответната листа за членове на НС.

Със съдебно Определние №8746 от 20.07.2021г. ВАС оставя без разглеждане, подписаната от Иван Калчев  жалба  поради липса на правен интерес. Според съда единствено… Борисов може да обжалва решението на ЦИК, с което те са уважили жалбата му. Още един пример за това, колко дълбоко трябва да стигне съдебната реформа, а и персоналните промени в съдебната система.

БОЕЦ ще подготвим и внесем конкретни законодателни промени, с които да прекратим тази срамна практика. Битката продължава.

А в понеделник, 02.08.2021г. БОЕЦ внасяме до ВАС и Жалба срещу решението на ЦИК да остави предложението на министър Стоилов за отстраняването на Гешев без разглеждане. Винаги водим битките си до край. 

Благодарим за подкрепата в общата ни битка за справедливост и Истината!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

– <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА