Новото КТБ: За да може мафията да фалира ПИБ, ѝ трябва контролът върху БНБ! (документи)

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

Икономическата и финансовата сигурност на една държава са елемент нейната от националната сигурност. Затова днес БОЕЦ ще отговорим на няколко въпроса:

Първо, кой шеф на Българска банка за развитие (ББР) е взимал годишна заплата от над 370 000 лева.

Второ, ще разтълкуваме думите на говорителя на кабинета Лена Бориславова относно кое е „Новото КТБ“.

Трето, ще ви покажем с документи защо Любомир Каримански не бива да бъде избиран за шеф на БНБ.

Ще ви представим документи и доказателства за сделки, които лесно можем да определим като престъпления. Имайте предвид, че публикуваните документи са само малка част от цялата информация, с която разполагаме.

Когато Кирил Петков стана служебен министър на икономиката, за първи път изпълнителната власт заговори за кредитите за милиарди, раздавани от Българска банка за развитие на фирми на Пеевски. Чухме заявка за борба с корупцията и за прекратяване на порочните практики. Ръководството на банката беше сменено. В свое интервю новият изпълнителен директор на банката Цанко Арабаджиев заяви, че заплатите на ръководството били намалени в пъти.

В последните седмици БОЕЦ предприехме редица действия, за да разберем какво се случва в ББР, какво се случва с кредитите на Пеевски, какво се случва в банковата система на България. Помним, че през овладените от мафията БНБ, ДАНС, прокуратура, Комисия за финансов надзор беше фалирана КТБ. Виждали сме и знаем, че мафията може да използва тези институции в свой интерес и срещу българското общество. Виждали сме и че може да спасява банки – както спаси ПИБ, ако прецени.

БОЕЦ внесохме до ББР заявление по ЗДОИ, с което поискахме официална информация за размера на заплатите на настоящето ръководство и за начините, по които през 2020 г. ББР закупи пакет на стойност от около 40 млн. лева акции на ПИБ. Точно по тази схема Бойко Борисов, използвайки държавата, отново спаси гнилата ябълка ПИБ, употребявайки нашите пари.

В официалния отговор на БНБ информацията беше частична. От него стана ясно обаче, че към началото на 2022 г. в ББР има трима изпълнителни директори – двама от тях са с два пъти намалени заплати, в сравнение с предишното ръководство. Един директор обаче е с месечна заплата в размер на 31 000 лева или годишно възнаграждение от над 370 000 лева.

Публикуваме официалния отговор на ББР:

Публикуваме и отговора на ББР относно купуването на акции в ПИБ:

ББР не предостави името на директора със запалта над 370 000 лева заради спазване на банковата тайна. Затова поискахме допълнителна информация с датите, на които са назначени директорите, сред които е човекът с годишна заплата от над 370 000 лева. Така разбрахме кои е този директор – Живко Тодоров.

Кой е Живко Тодоров – човекът с една от най-високите заплати за държавен пост у нас, останал в ББР от времето на Борисов? Живко Тодоров е бившият финансов директор на ПИБ. От 2014 до март 2020 г. е главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка. А Първа инвестиционна банка, след фалита на КТБ, е следващата касичка на мафията, на Пеевски, на кръговете около Борисов, които захранваха своята корупционна машина и схеми с нашите пари.

Живко Тодоров

Разкритията на BIRD.BG и “Биволъ” за над 1 млрд. лева, източени от ПИБ от нейните собственици Ивайло Мутафчийски и Цеко Минев, и до ден днешен остават без разследване от прокуратурата и ДАНС. ПИБ е една куха структура, която се превърна с касичка на мафията. Освен нея, още една банка влезе в тази роля и това е българската държавна банка ББР. Чрез назначението на Живко Тодоров – бившият финансов директор на ПИБ в ББР, тези две банки се преплетоха. Интересите на мафията се събраха и фокусираха, за да продължават да обслужват далаверите на Пеевски, на кръговете около Борисов и българската мафия.

На 31 март 2020 г. Живко Тодоров е освободен от ПИБ. През това време ПИБ преминава стрес тестове, които доказват огромна капиталова дупка в банката. ПИБ получава указания да увеличи своя капитал. Увеличението става и чрез емитиране на нови акции, и чрез закупуване на акции за 140 млн. лева от българската държава с решение на българското правителство, начело в Бойко Борисов.

ББР е купила около 28 млн. акции в ПИБ на обща стойност около 140 млн. лева. Акциите са купени на стойност около 5 лева всяка. По данните на ББР към началото на 2022 г. стойността им е около 1,62 лева. Общата загуба на ББР – на българските граждани и българската държавна банка, е над 92 млн. лева.

БОЕЦ разполагаме с Постановлението на Министерски съвет за тази сделка, която лесно можем да наречем престъпление. Публикуваме въпросния документ:

Борисов вкарва в ПИБ нашите пари, за да укрепи новата касичка на Пеевски и на себе си.

Живко Тодоров е освободен от ПИБ на 31 март 2020 г. На 1 април 2020 г. в БНБ е внесен документ за одобрението на Тодоров на назначение в ББР. На 2 април – 24 часа по-късно, БНБ издава това одобрение. Отново на 2 април влиза в сила заповедта за освобождаването на Тодоров. Точно по това време гръмна скандалът с ББР, като на 6 април Борисов уволни Мавродиев от телевизора, за да спаси себе си. Ден по-рано – на 7 април, Управителният съвет на ББР, в който тогава е и Мавродиев, взима решение за назначаването на Живко Тодоров като изпълнителен директор в ББР. Можем обосновано да предполагаме, че назначаването на Тодоров в ББР се е случило по настояване на Пеевски и мафията. Ден преди Мавродиев да падне, за да не изпусне контрола в ББР, Пеевски и мафията си назначават следващата марионетка и слуга.

След решението на правителството да купи акции в ПИБ, то възлага на ББР доклад по темата. Докладът е възложен за изпълнение на няколко лица – едно от тях е Живко Тодоров. Човекът, който допреди няколко дни е бил финансов директор в ПИБ, сега като директор на ББР, трябва да изготви доклад за акциите, които ББР се готви да купи от ПИБ. Никой не вижда в това конфликт на интереси.

БОЕЦ разполагаме и със самия доклад. Разполагаме и с доклад за дейността на временната комисия по повод придобиването от ББР на 28 265 200 акции от капитала на ПИБ. На стр. 9 от доклада пише следното: “В хода на изслушването г-жа Филипова отговори на въпроса на това кой, кога и къде е взел и съответно одобрил решение акциите да бъдат предложени за закупуване на цена два пъти по-висока от пазарната”. В доклада е изрично е констатирано, че държавата ще плати за акцията в ПИБ цена, два пъти по-висока от пазарната.

На стр. 18 от доклада се казва, че управителят на БНБ Димитър Радев също има становище по темата. В становището е посочено, че “има сериозни рискове за всички”. Същият Димитър Радев беше назначен за гуверньор на БНБ по времето на Борисов.

В доклада е включена констатация, че държавата закупува акциите на ПИБ на цена, надвишаваща значително тяхната пазарна стойност. Въпреки това Бойко Борисов слага подписа си под решението за тази покупка – една криминална сделка, която към днешна дата ощетява държавата с над 92 млн. лева реални загуби. Купените от ББР акции са на стойност 140 млн. лева – 10% от капитала на ББР. Поради разликата между цената на акциите при купуването им и цената на акциите сега, 90% от тези 10% вече са изпарени, няма ги.

БОЕЦ разполагаме с информация, че именно по схемата със закупените от ББР акции на ПИБ е възможно да видим “Новото КТБ”. Ако мафията не успее да възстанови контролът си върху институциите по друг начин, е способна да фалира ПИБ по сценария с КТБ.

За разлика от КТБ, в която имаше реални капитали, ПИБ е куха структура. Милиардите на собствениците ѝ отдавна са изнесени в офшорки. Парите на Борисов и Пеевски също отдавна са „на сигурно“.

В ПИБ се намирамт 140 млн. лева от българските държавни пари. Ако ударят ПИБ, като част от сценария за възстановяване на властта на мафията, то това ще завлече и ББР.

Нищо от това обаче не може да се случи без участието на БНБ заради нейните контролни функции. През 2014 г. Искров не просто проспа фалита на КТБ, той бе част от схемата, заедно с прокуратурата, Цацаров, Гешев, ДАНС, Комисията за финансов надзор. За да може мафията да фалира ПИБ, на тях им трябва контролът върху БНБ.

Разбирате ли сега защо човек, който е работил в гнили ябълки – банки, част от мафиотската пирамида за източване на държавата, не трябва и не може да бъде начело на Българската народна банка?

Разбира те ли и защо е цялата истерия Гешев да остане на поста си, а контролът върху БНБ да бъде задържан чрез назначаването на хора като Любомир Каримански, свързан с банки, които са гнили ябълки, за гуверньор?

Големият въпрос е дали гражданите ще позволим това.

Въпреки заявките на Кирил Петков, да сте чули нещо за ББР, за кредитите на Пеевски? Ако капиталите, с които са гарантирани кредитите на Пеевски, не са налични, банката има пълното право да направи кредитите предсрочно изискуеми. Не виждаме нищо такова.

Виждаме как финансовият директор на ПИБ Живко Тодоров – човекът на Пеевски, продължава да стои в ББР и да защитава интересите на мафията. Гешев също стои на своя пост. Чугуненото мнозинство във ВСС също е на своите постове. Дори Кошлуков продължава да държи БНТ.

Мафията вече се окопитва, вече контраатакува, влиза в настъпление. Едни предсрочни избори в момента ще бъдат пагубни. След тях ни чака Буда, ГЕРБ, ДПС, Възраждане и т.н.

Новите управляващи трябва да се върнат обратно на пътя към целите за борбата с корупцията, съдебната реформа, отстраняването на Гешев, разследването на Пеевски, Борисов. Те бяха избрани за това. Ако са неспособни да се справят, ще си ходят. Това решение обаче ще вземем гражданите, а не мафията. Затова е нужен максимален натиск за реализиране на целите.

БОЕЦ ще информираме и сезираме българските институции за сценария “Новото КТБ”, за купуването на акциите на ПИБ от ББР на цена двойна на пазарната и за загубите от над 92 млн. лева, които това носи.

Всички тези решения са минали през колективни органи. Крайно време е всеки да започне да носи своята персонална отговорност, вместо да цари колективна безотговорност. Всички ние плащаме за тези решения – всеки един от нас. Продължаваме да плащаме за грабежите на мафията.

Утре в 10:00 часа БОЕЦ и непримиримите граждани ще бъдем отново пред ВСС. Тогава ще се разглежда по същество искането на министър Йорданова за отстраняването на Гешев! Важно е да бъдем там и да покажем, че няма да отстъпим от нашите цели! Докато Гешев е главен прокурор, справедливост няма да има! Докато този ВСС стои, Гешев ще продължава да пази мафията! Няма да забравим целите на гражданското общество!

Битката продължава!

#БОЕЦ

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

 <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТA