БОЕЦ с нов сигнал до Кьовеши за източване на европейски средства под чадъра на Десислава Танева и ГЕРБ

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

Днес, 05.09.2022 г., БОЕЦ сезирахме Европейската прокуратура и ресорните комисари в Европейската комисия за данни и документи, водещи до обосновани съмнения за злоупотреба с европейски средства под чадъра на бившия земеделски министър Десислава Танева и ГЕРБ. 

Става дума за публикуван на 31.08.2022 г. от сайта за разследваща журналистика BIRD.BG материал с информация, описание на факти и документи за действията на бившия министър на земеделието Десислава Танева и упражнен от нея натиск за прикриване на нарушения при усвояването на европейски средства. Сумарно за 2020 г. и 2021 г. става дума за над 220 000 000 лв. Тези средства са предоставени на животновъдни обекти, които не отговарят на законовите изисквания.

Припомняме, че това е пореден сигнал на БОЕЦ до ЕП и ЕК за подобни действия на министър Танева, като по първия ни сигнал от 2020 г. екипът на Лаура Кьовеши образува проверка и разследването е в ход.

БОЕЦ сезира ЕК и Лаура Кьовеши за публикуваното от Биволъ видео с разговора на министър Танева, разкриващ огромни схеми за залоупотреби с европесйки средства.

Новите данни показват, че този модел на прикриване на нередности и натиск върху институциите за ударно „усвояване“ при неспазване на законодателството е продължил и след първия ни сигнал. Тогава ставаше дума за злоупотреби в сектор зеленчукопроизводство, а сега говорим за животновъдство. Корупцията и порочните схеми са обхванали всички дейности в земеделието.

Прилагаме част от текста на новия сигнал на БОЕЦ:

До: Урсула фон дер Лайен – Председател на  Европейската комисия

       Комисар Дидие Рейндерс – правосъдие

       Комисар Януш Войчеховски – земеделие

       Комисар Йоханес Хан – бюджет и администрация   

       Г-жа Лаура Кьовеши – Ръководител на прокуратурата на ЕС

 ЧРЕЗ Представителството на Европейската комисия в гр. София

    С И Г Н А Л

ОТ

 ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

          Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството ни на представители на гражданското общество в България, ГД „БОЕЦ” представяме на вашето внимание информация, която води до обосновани съмнения за измами със средства на Европейския съюз по мярката и схемите за директни плащания „Обвързана подкрепа”.  Става дума за публикуван на 31.08.2022 г. от сайта за разследваща журналистика BIRD.BG материал с информация, описание на факти и документи за действията на бившия министър на земеделието Десислава Танева и упражнен от нея натиск за прикриване на нарушения при усвояването на европейски средства. Сумарно за 2020 г. и 2021 г. става дума за над 220 000 000 лв. Тези средства са предоставени на животновъдни обекти, които не отговарят на законовите изисквания.

Над 1400 животновъдни обекти в област Кърджали и още хиляди в цялата страна са били финансирани с европейски средства, без да са били регистрирани по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). За това сочат доклади от независими одити на средствата от ЕС. През месец февруари 2020 г. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изменя наредба 44, която урежда нормативната база за развиване на животновъдство. С промените, регистрацията се превръща в неотменимо условие пред стопаните, желаещи да усвояват пари от Европа. Към днешна дата има хиляди стопани на животновъдни обекти, които не са регистрирани по въпросния текст от ЗВД или пък са регистрирани в нарушение, но въпреки това са усвоявали средства по обвързаната подкрепа.

Проблемът е много съществен, защото става дума за системни злоупотреби и административен произвол от страна на МЗХГ. От документите, с които BIRD.BG разполага, можем да изведем обоснованото предположение, че тогавашният земеделски министър Десислава Танева ясно е съзнавала размерите на кризата, която се разразява в нейния мандат.

В последните месеци на третия кабинет на Бойко Борисов, през септември 2020 г., екип от БАБХ се среща със земеделския министър Десислава Танева. До знанието на експертите е сведена информацията, че при няколко одита са установени плащания от ДФЗ по обвързана подкрепа на обекти, които не са регистрирани по чл. 137 от ЗВД, което е в нарушение на изискванията на схемата. През 2021 г. по схеми за обвързана подкрепа, по които животновъдите се финансират, са предвидени над 120 млн. лв.. За 2020 г. в сектора е разпределена приблизително същата сума.

В различни докладни в БАБХ, които са достигнали до ДАНС и МВР, е описано, че правителството на ГЕРБ, в лицето на Танева, се е опитало да упражни натиск над службата, за да се замете проблема. През септември 2020 г. на „гостите“ от БАБХ е обяснено, че за да продължат плащанията към нерегистрираните обекти, в спешен порядък последните трябва да бъдат регистрирани по въпросния член от ЗВД. На БАБХ били дадени указания да изиска заявления за регистрация от страна на бенефициентите, да се извършват проверки и да се регистрират обектите, без значение дали те покриват изискванията. От ДФ „Земеделие“ бил подаден списък на обектите, които следва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 и е поставен срок на БАБХ до 25 септември същата година, в който да организира регистрацията и отразяването на информацията във ВетИС. В сигналите се излагат данни, че след срещата с Танева е организиран дирекционен съвет. Свидетели разказват, че задачата е представена от проф. д-р Паскал Желязков, който тогава е изпълнителен директор на БАБХ. По-голямата част от присъстващите служители на ОДБХ изразяват съмнение в законосъобразността и изпълнимостта на така поставената задача.

……………………………………………………………………………………………………………….

Прилагаме линк към публикацията на BIRD.BG със съдържащите се в нея документи:

https://bird.bg/taneva-babh-kardjali/?fbclid=IwAR18vgVytTPrlN8lRW_Nv0l8geDOt-AEUn9satfq-KXr6259eX0TXBpbXok

     БОЕЦ сезираме Европейската комисия, ресорните еврокомисари и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на европейската прокуратура, за установените престъпления, нарушения и злоупотреби с европейски средства и фондове и изискваме бърз отговор и реакция. БОЕЦ заявяваме нашата готовност да предоставим и допълнителна информация, както и да се отзовем на среща в Брюксел, където да представим всички данни, документи и факти по случая.

05.09.2022 г.       Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Предстоят избори. ГЕРБ, ДПС, Борисов и мафията се опитват да си върнат контрола върху властта, за да продължат схемите и грабежа. Гешев и прокуратурата продължават да осигуряват недосегаемост и чадър върху извършените престъпления. Няма да го позволим и начинът е в масово гласуване!

БОЕЦ ще изискваме бързи действия и отговор на европейските институции по нашият сигнал и разкритите от BIRD.BG схеми.

Битката продължава!

#БОЕЦ

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

 <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТA