БОЕЦ внесе Искане за отстраняване на Васил Василев до министъра на културата.

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

БОЕЦ вснеохме официално искане до Найден Тодоров за отстраняване от поста на Васил Всилев – директор на Народния театър.

До: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, НАЙДЕН ТОДОРОВ – МИНИСТЪР

ИСКАНЕ

        ОТ ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399 email : gdboec@abv.bg                               

Г-н министър,

Уведомяваме ви, че на 06.03.2023г. Сдружение БОЕЦ сезирахме МВР – ГД БОП със сигнал (с вх. № 489700-1438/06.03.2023г.) съдържащ данни и информация будещи обосновани съмнения за заплахи срещу личността, злоупотреба с власт, престъпление по служба и други престъпления от общ характер извършени от Васил Василев – директор на Народен театър „Иван Вазов“.

Според нас има достатъчно основания да се счита, че служебното  положение на Василев ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата в хода на проверката на МВР по сигнала на БОЕЦ. Василев би могъл да укрие, или унищожи документи. От позицията си на директор би могъл да упражни натиск и да повлияе на свидетели, които са му подчинени, за каквито действия на Василев БОЕЦ имаме информация.

Г-н Министър, като неправителствена организация с дейност в обществена полза, като представители на гражданското общество и в личното си качество на български граждани и данъкоплатци, БОЕЦ отправяме към вас Искане за незабавно отстраняване от поста – директор на Народен театър „Иван Вазов“ на Васил Василев до приключване на проверката на МВР.

Предвид високият и надделяващ обществен интерес очакваме от вас незабавни действия и отговор. Като принципал носите отговорността да вземете това решение.

Дата 07.03.2023г.       Георги Георгиев – Председател на ГД БОЕЦ

На 02.03.2023г. Валери Йорданов – артист и приятел на Александър Морфов и Георги Георгиев – председател на БОЕЦ се срещнаха с министър Тодоров по време на протеста в подкрепа на Морфов пред Министерството на културата. Двамата представиха исканията на гражданите за отмяна на заповедта за уволнение на Морфов и за отстраняване от поста му на Василев. Министър Тодоров се оправда, че е безсилен защото нямал законово основание да действа, всичко било по закон. Ето сега му даваме законен повод да отстрани Всилев и го призоваваме да огласи мотивите за уволнението на Морфов. Сега ще стане ясно дали министър Тодоров има доблеста да защити правото и да чуе гласът на артистите и гражданите, или ще продължи да се прави на безсилен и да бяга от отговорност.

Битката продължава!

#БОЕЦ

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Титуляр: ГД „БОЕЦ“

Банка ДСК

 <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТA

БОЕЦ внесе сигнал срещу Васил Василев в МВР – ГД БОП заради заплахи към Александър Морфов.

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

БОЕЦ сезирахме МВР – ГД БОП за отправени заплахи от страна на Васил Василев (директор на Народния театър) към Александър Морфов – вече уволнен главен режисьор на театъра. Сигнала е с вх. № 489700-1438/06.03.2023г.

Директорът на Народния театър Васил Василев: Няма да търпя фашистко поведение в театъра!

На 01.03.2023г. в електронният сайт „Фрогнюз“ бе публикувана статия съдържаща аудиофайл от разговор между Васил Василев – директор на Народния театър и Александър Морфов – режисьор. В разговора Василев отправя реплики към Морфов, за които обосновано можем да предположим, че представляват заплахи.

Прилагаме файл от публикацията:

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-vasilev-mutrenski-zaplahi-kam-morfov-audiozapis-shte-potarsiat-pleven.html?fbclid=IwAR0BIW59fg2_p0c_6uJ4QD7icLTkYSldSmbK3I-8vEu_tHEJ2hJz_eTmRpM

Прилагаме и транскрипция с конкретните заплашителни реплики с удебелен курсив:

Ето част от акцентите в записа:

(Морфов) … Говорил съм и с македонския културен център в Македония и с този в София. Там непрекъснато се провеждат мероприятия, смесени, в които участват македонци и българи. И в това няма никакъв проблем за тях. Защо за Народния театър има проблем?

(Василев) Защото в момента има проблем.

(Морфов) Какъв, искам да знам.

(Василев) Същият, който вие изведнъж в публичното пространство казахте – че има проблем с друг етнос български.

(Морфов, смее се) Какъв етнос? Никога не съм употребявал думата етнос. Не продължавайте да лъжете и да правите инсинуации. Казал съм, че има проблем с това лице, което е уязви театъра с нейната принадлежност към ДПС. Това няма никаква връзка с никакъв етнос. И ти много добре знаеш и си чел нещата, които съм написал. Нямам нетърпимост към етноси. Имам нетърпимост към неморални хора.

(Василев) Добре. Тези неща, които ми написахте и това, което излезе, това, което направихте – с какви мотиви и как да продължим да работим?

(Морфов) Най-добре да си подадете оставката. Това е най-добрият мотив.

(Василев) Така. Това е вашата гледна точка.

(Морфов) Не само моята гледна точка. И на други хора. Защото вие превърнахте театъра в ченгеджийница в административна, номенклатурна функция. Вие не управлявате театър, а казарма. Това е държавно автотранспортно предприятие. Това което се прави, което се пише, с което се плашат…

(Василев) Кой се плаши?

(Морфов, смее се) Не ми се говори.

(Василев) Не, кажете. Вие сте в някакъв нереален свят и фантазия. Просто ми кажете.

(Морфов, смее се) Аз съм бил в нереален свят…

(Василев) Затова още те търсят в Плевен, нали?

(Морфов) За кое ме търсят?

(Василев) За това те търсят. И ти много добре знаеш за какво те търсят.

(Морфов) За кое ме търсят в Плевен.

(Василев) Много добре знаеш.

(Морфов) Не, не знам. Кажи за какво ме търсят в Плевен.

(Василев) Те ще те намерят хората. Знаеш.

(Морфов) Не. За пръв път чувам.

(Василев) Това е твой проблем, не мой.

(Морфов) Много удобно си се наместил в креслото на…

(Василев) Не, много удобно съм се наместил в креслото… Много.

(Морфов) В обществото?

(Василев) Не, в обществото нямам този ореол, който Вие имате и не искам да го имам.

(Морфов) Как да имаш? Начинът, по който се управлява театърът… просто е очевидно.

(Василев) Вие сигурно имате опит от управление. Сигурно имате.

(Морфов) Имам опит от морал, честност и човешки взаимоотношения.

(Василев) Ако имахте опит от морал и честност, нямаше да стигнем до този момент.

(Морфов) Може да го кажете това нещо Вие, който пръв започнахте това нещо, след като няколко пъти казах за тази личност от ДПС, че трябва да изчезне от театъра, но явно ти си толкова зависим, че нищо не можеш да направиш… Пет пъти съм ти го написал. Каква е другата причина?

(Василев) Каква е другата причина? Че вие й помогнахте да се задържи тук.

(Морфов, смее се) Боже, боже… Да…

(Василев) Оправи си нещата в Плевен и тогава ще говорим

(Морфов) Какви неща в Плевен?

(Василев) Ти знаеш много добре.

(Морфов) Нямам никакви неща за оправяне в Плевен. Никакви.

(Василев) Знаеш много добре.

(Морфов) Изобщо нямам представа за какво говориш.

(Василев) Те ще те потърсят. Приятен ден.

…………………………………………………………………………………………………………….

Няма налично описание.

Граждани, артисти, общественици и БОЕЦ на протест в подкрепа на Сашо Морфов пред Министерството на културата.

БОЕЦ познаваме добре стила на мафията и знаем как действат. Тона и репликите на Василев внушават заплаха, че някакви хора от Плевен търсят Морфов, да  „оправят  някакви неща“ с него. Типично мутренски заплахи с недомлъвки, които според нас имат за цел да сплашат опонента. Обществено известно е, че Между Александър Морфов и Василев има конфликт, в резултат на който Василев упражнява натиск върху Морфов да го отстрани от заеманият пост в Народния театър. Междувременно след този разговор Васил Василев уволнява дисциплинарно Александър Морфов, което засилва нашите съмнения, че е имал за цел именно да заплаши Морфов и да упражни натиск върху него. През изминалите няколко месеца Александър Морфов изрази публично своята гражданска позиция срещу политическите назначения извършени от Василев на лица свързани с политическа партия ДПС. БОЕЦ считаме, че уволнението на  Александър Морфов ще доведе и до значителни вреди и щети за театъра, включително и финансови, за което Василев носи отговорност.

Разполагаме и с допълнителна информация за отправени заплахи и натиск от Васил Василев към други артисти и служители на Народният театър.

Изискваме от МВР – ГДБОП да образува производство и да извършат всички необходими процесуални действия, като в хода на една задълбочена проверка да се разследват всички действия на Васил Василев – дали е отправял заплахи към Александър Морфов, дали издадената заповед за дисциплинарно уволнение е законосъобразна и дали това действие не представлява целенасочена репресия спрямо Морфов.

Изискваме МВР да поиска отстраняването на Васил Василев от неговият пост до приключването на проверката с цел да не влияе върху разследването, да не укрие , или унищожи документи, или от позицията си на ръководител да не влияе върху свидетели, които са му подчинени.

БОЕЦ заявихме своята подкрепа за Сашо Морфов още преди месеци, когато той обяви гражданската си позиция срещу партийните назначения на ДПС в Театъра. Морфов протестире по свой начин, като изрази позицията си с надписи върху вратата на директора на театъра. През следващите месеци Василев, който е отговорен за назчначението на бившата ПР-ка и депутат от ДПС – Велислава Кръстева и други партийни кадри задълбочи кризата, като нагнети разделение и напрежение. И накрая по сталински отстрани Морфов. Поведението му доказва зависимост, този човек не може сам да вземе решение, някой друг му нарежда какво да прави, кого да назначи и кого да уволни. Вероятно не може сам да вземе решение и за собствената си оставка.

На 01.03.2023г. БОЕЦ влязохме в Народния театър и потърсихме Васил Василев. Искахме да получим отговори за мотивите му за уволнението на Морфов и стигнахме до кабинета на директора. Той се скри, а неизвестна служителка, която излезе от стаята на Василев ни заяви „Гражданите нямат място в Театъра“. Явно и режисьорите нямат място там. Явно и артистите нямат място. Само ДПС има място! Написхаме на таблото на входа думите на Морфов „ВЪН ДПС“! Тук може да изгледате видеото от влизането ни в театъра: 

БОЕЦ в защита на Александър Морфов! Искаме оставката на директора на Народния театър Васил Василев!

Видяхме през годините как мафията презве държавните институции по същият начин – чрез назначаване на ръководни позиции на зависими хора през които се назначаваха следващите марионетки. Прокуратура, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, държавни регулатори и много други. Сега пипалата на мафията стигнаха и до Народния театър. БОЕЦ и гражданите не можем да наблюдаваме, като пасивни свидетели тези събития и реагирахме в подкрепа на Александър Морфов. Неговото уволнение се ползва за назидание на всички, които отстояват независимостта на културните институции. На всички тях се казва – „Вижте как смачкахме и уволнихме Морфов, същото чака всеки, който не се подчини“!

БОЕЦ призоваваме всички наши колеги от гражданският сектор – организации и сдружения да подкрепят Морфов. Протестите трябва да продължат и „търговците“ да бъдат изгонени от храма. Знаем, че сега е предизборна кампания и наглите ще определят всяко действие за предизборно! Затова и точно сега, точно в този момент Василев изпълни поръчката на своите господари да уволни Морфов – за да обявявят протестите в негова подкрепа за предизборна акция на тази, или онази партия и да се опитат да ги опорочат. Не трябва да губим време, те на това разчитат. Че предизборната кампания и ежедневните скандали ще „затрупат“ този скандал и Морфов ще бъде забравен.

ВЪН ДПС, ГЕРБ и БСП! Партиите на статуквото нямат място в Театъра, партийците и без това не ходят.

Битката продължава!

#БОЕЦ

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Титуляр: ГД „БОЕЦ“

Банка ДСК

 <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТA