Сметната палата отговори на БОЕЦ за ЧаталджаГейт!

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

На 29.01.2024г. БОЕЦ поискахме по реда на ЗДОИ от Сметната палата информация за финансовите отчети  на ПП „Продължаваме Промяната“ и конкретно информация за размера на наема, който от партията са плащали на „бившата“ фирма на Асен Василев за офиса на ул. ‘Чаталджа“ №3.

Това са въпросите, които БОЕЦ зададохме на Сметната палата:

  1. Изискваме да получим копия от докладите по одитите извършени през 2023г. на финансовите отчети на политическите партии за техните приходи и разходи извършени през 2022г. Защо тези доклади не са публични?
  2. Изискваме да получим и копия на самите одити извършени през 2023г. по финансовите отчети на политическите партии за техните приходи и разходи извършени през 2022г.
  3. Какъв е размера на наема деклариран от Политическа партия „Продължаваме Промяната“ за централният офис на ул. „Чаталджа“ №3 в град София?
  4. Каква сума общо за наеми е декларирала, като разход за 2022г. Политическа партия „Продължаваме Промяната“?

Вчера, 12.02.2024г. получихме отговор, с който ни се предоставя пълен достъп до поисканата информация.

Тук може да се запознаете с решението на Сметната палата и пртедоставената информация:

Решение сметна палата Чаталджа ПП

Заявлението по ЗДОИ на БОЕЦ бе продиктувано от публичният отказ на Асен Василев и Кирил Петков да отговорят на журналистически и граждански въпроси за размера на наема на „Чаталджа“ плащан с нашите пари от държавната партийна субсидия. И Василев и Петков се обясняваха с аргумента, че „цялата информация е налична в Сметната палата и всичко е прозрачно!“ И БОЕЦ решихме да проверим колко е прозрачно и какво е налично!

За съжаление разобличаваме поредните лъжи на Асен Василев – в публичната информация на Сметната палата НЯМА данни за размера на наема на партийният офис на улица ‘Чаталджа“! В същото време от Палатата ни предоставят одитен Доклад за финансите и имуществото на ПП (и на всички останали партии), в който липса тази информация, но се съдържа друга, не по-малко интересна и важна информация! Политическа партия „Продължаваме Промяната“ не е отчела НИТО ЛЕВ собствени приходи от членски вноски на своите членове! Партията се издържа само от дарения и държавна субсидия (около един милион лева за 2022г.), като дори лидерите не са дарили нито стотинка на собствената си партия! Вместо това са плащали с парите на дарителите и данъкоплатците на „бившата фирма“ на Асен Василев за офиса на „Чаталджа“. При изготвянето на одитният доклад от СП са извършили проверка и на конкретният договор за наем, както и дали са извършвани реални плащания, дали са отчетени с фактури и тн. Това означава, че СП знае и разполага с информация за размера на наема и въпреки изрично постановеното решение за пълен достъп и изрично поисканата конкретна информация такава не ни се предоставя. От Доклада на СП става ясно и че ПП действат, като ДПС, Възраждане, или ГЕРБ например, като задължават депутатите си да превеждат допълнителните средства за дейност (безотчетните пари за сътрудници, проучвания, преводи и тн.) по сметка на Партията, с която се разпорежда един единствен човек. Така депутатите биват поставяни под контрол и ако някой иска да развива някаква самостоятелна дейност то трябва да ходи и да се моли в партията да му върнат парите, или поне част от тях, за да си плати за някакво проучване на пример, или за да си наеме експерт за изготвянето на някой законопроект.

Защо и Сметната палата крие размера на наема за офиса на ПП на „Чаталджа“ ?Защо заявяват, че предоставят пълен достъп до поисканата информация, а реално укриват конкретно и ясно поискана информация? Помним как бе сменен шефа на Сметната палата Цветан Цветков и как ГЕРБ си назначиха свой човек, за да им осигури защита за извършените престъпления при разходване на обществени средства от техните кметове и министри. Сега ГЕРБ, след като Борисов и Пеевски публично подкрепиха и защитиха Асен Василев правят услуга на своите парньори и разтварят чадър над Василев налагайки омерта над информация, която би го уличила в източване на собствената му партия! „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ трябваше да разграждат този модел, а те на практика го вградиха в себе си и се възползват от него, за да прикриват собствените си схеми. Те станаха едно с ГЕРБ и ДПС и действат по същият начин.

БОЕЦ ще съдим и осъдим Сметната палата за този фактически отказ и ще стигнем до истината. 

Припомняме, че изтича срока за отговор и на Финансовото министерство по 14-те въпроса зададени от БОЕЦ въвъв връзка с ЧаталджаГейт и разкритията на BIRD.BG.

14 въпроса на БОЕЦ към Асен Василев за ЧаталджаГейт

БОЕЦ ще продължим тази тема, като очакваме развитие и по нашите сигнали до НАП и прокуратурата и най-вече  сигнала по Закона „Магнитски“ до американските власти!

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!  Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com  www.boec-bg.com

Банкова сметка: IBAN: BG39STSA93000024804131  BIC: STSABGSF Банка ДСК

Титуляр: ГД„БОЕЦ“