БОЕЦ внесе сигнал до ВКП срещу Бойко Борисов за катастрофата край Своге! (документи)

Днес, 19.04.2019г. БОЕЦ внесохме сигнал с входящ номер PRB201901319314I  до ВКП  за извършени престъпления от лицето Бойко Методиев Борисов, за това че в качеството му на длъжностно лице – премиер на Република България е бил официално известен и уведомен за дефектите на  път Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16. и не е изпълнил служебните си задължения, като в съучастие с други лица чрез виновно бездействие е съпричинил и носи отговорност за смъртта на 20 човека. На този път на 25.08.2018г. край Своге се случи тежка катастрофа при която загинаха 20 български граждани. Бойко Борисов  Е ЗНАЕЛ половин година преди катастрофата за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за конкретният участък, където стана катастрофата! И не е предприел нищо. Припомняме, че преди месец БОЕЦ огласихме и разкрихме документи и информация, че една година и половиха преди катастрофата институциите са били сезирани за дефектите на пътя край Своге ремонтиран от ТРЕЙС. Самият Борисов е бил уведомен официално половин година преди катастрофата и то за дефектите в конкретният участък от пътя където стана катастрофата. Резултата е – 20 жертви. 

Прилагаме пълен текст на сигнала.

ДО : ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

За извършени престъпления от лицето Бойко Методиев Борисов, за това, че в качеството му на длъжностно лице – премиер на Република България е бил официално известен и уведомен за дефектите на  път Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16. и не е изпълнил служебните си задължения, като в съучастие с други лица чрез виновно бездействие е съпричинил и носи отговорност за смъртта на 20 човека. На този път на 25.08.2018г. край Своге се случи тежка катастрофа при която загинаха 20 български граждани. Бойко Борисов  Е ЗНАЕЛ половин година преди катастрофата за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за конкретният участък, където стана катастрофата! Това става ясно от документ изпратен от Община Своге до Бойко Борисов на 26.02.2018г.  БОЕЦ разполагаме с документи получени по ЗДОИ от различни институции и фирма ТРЕЙС, от които става ясно, че въпреки изпратените писма от Община Своге и отделни граждани,  въпреки констатираните дефекти и приложените в писмата протоколи за тях, институциите и длъжностните лица не са предпрели действия за отстраняване на дефектите, включително и в конкретният участък на пътя където стана катастрофата при която загинаха 20 човека. БОЕЦ изразяваме своята позиция, че Бойко Методиев Борисов, в качеството му длъжностно лице в хипотеза  на виновно бездействие в съучастие с други длъжностни лица е причинил смъртта на 20 човека. Борисов  е бил уведомен  на 26.02.2018г. – половин година преди катастрофата за дефектите на пътя от кмета на Община Своге (прилагаме документ) и както е ясно от последвалите събития НЕ Е ВЗЕЛ никакви мерки за отстраняване на дефектите. Премиера има всички необходими правомощия да направи това и няма оправдние за виновното му бездействие и неипълнението на служебните му задължения. Конституцията на Република България възлага на премиера отговорността за контрол над действията на министрите и подчинените им агенции.

КАКТО Е ВИДНО, към писмото до Бойко Борисов са приложени и два Протокола! В единият от тях са констатирани  участъци с дефекти на пътя Мездра-Елисейна – Своге- Нови Искър. Другият Протокол е от юни 2017г. – една година и два месеца преди трагедията и касае ТОЧНО МЯСТОТО на катастрофата. Комисията констатира – износен (лошо сцепление) асфалт, лош вираж на завоя и проблем с мантинелите! ИМЕННО ТОВА СА и причините за катастрофата, които бяха посочени от експертите веднага след катастрофата! В протокола има и предписание как да се отремонтира участъка – „цялостна подмяна на асфалта“, както и срок за изпълнение – „незабавен“! НЕЗАБАВЕН – една година и два месеца след това, ремонт няма, но имаме 20 трупа.

 

От получените от БОЕЦ документи става ясно, че всички институции – МРРБ, АПИ, МВР и премиера са знаели за дефектите на пътя Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран от по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16.   ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ и не са предприели никакви ефективни действия за отстраняване на дефектите и осигуряване на безопасността на гражданите. БОЕЦ считаме, че бездействието на длъжностните лица – министри, шефове на АПИ и премиера са били с цел  да изтече гаранцията на пътя и да спестят на ТРЕЙС пари за ремонтите, облагодетелствайки фирмата изпълнител на ремонта на пътя.


БОЕЦ изразяваме своето убеждение , че по неофициално разпореждане на Бойко Борисов са бавили ремонтите докато изтече гаранцията, като вероятно след това са имали намерение да  направят нова обществена поръчка за ремонт на ремонта за още няколко десетки милиона и вероятно същата фирма би “ усвоила“ парите. Близките отношения на Бойко Борисов с фирма „ТРЕЙС”  са видни от редица негови публични действия демонстриращи тази близост – рязане на лентички на офиси и обекти на ТРЕЙС, дори и след катастрофата край Своге. Според документи и позиция на ТРЕЙС публикувана след катастрофата ПАРИЧНАТА ГАРАНЦИЯ депозирана от фирмата-изпълнител – ТРЕЙС е била освободена от държавата много ПРЕДИ да изтече техническата гаранция за пътя! НИКОЙ не е имал никакво реално намерение да изисква от ТРЕЙС да ремонтира пътя, нито дори да бъдат извършени ремонти за сметка на държавата и парите да бъдат приспаднати от депозираната гаранция (тя е била върната)!
СТОЯЛИ СА И СА ЧАКАЛИ ДА УМРАТ ХОРА!

Първият протокол за дефекти на пътя е от 24 март 2017г. – само два месеца и три седмици след като пътя е въведен в експлоатация от държавна комисия без забележки! Комисията констатира 76 УЧАСТЪКА С ДЕФЕКТИ – изронен асфалт, пропаднала настилка, мрежови напуквания на асфалта, напукан асфалт и т.н.

 Катастрофата е била предизвестена, било е въпрос на време там да загинат хора. И ЛИЧНО БОРИСОВ Е ЗНАЕЛ, както и всички ресорни длъжностни лица –  министър Нанков , Светослав Глосов,  Дончо Атанасов и др.  Това налага извода, че Борисов, Нанков, Атанасов, Глосов и други лица са действали, като Организирана престъпна група за прикриване на некачествено извършеният ремонт на пътя край Своге с цел да спестят разходи  на фирмата изпълнител  ТРЕЙС, като чрез виновно бездействие не са взели мерки за отстраняване на констатираните на пътя дефекти в гаранционният период и са съпричинили и носят отговорността за смъртта на загиналите в катастрофата на 25.08.2018г. 20 български граждани. БОЕЦ считаме, че посочените лица са извършили и престъпления по служба, търговия с влияния, злоупотреба с власт, корупция и други престъпления от общ характер.

На 18.04.2019г. от съобщение на прокуратурата стана ясно, че на част от длъжностните лица са повдигнати обвинения във връзка с катастрофата край Своге и разкритите от БОЕЦ документи уличаващи ги във виновно бездействие. Считаме, че чрез тези ибирателни действия  на прокуратурата се цели да се прикрие вината на премиера Бойко Методиев Борисов, като чрез обвинението на по-ниско поставени длъжностни лица в качеството им на „бушони” се отвлече вниманието от неговата лична отговорност и вина.

БОЕЦ изискваме от прокуратурата на база преодставената информация и документи  да повдигне обвинения на лицето Бойко Методиев Борисов- премиер на Република България за смъртта на 20 български граждани загинали в катастрофата край Своге, като в хода на едно съдебно дело да бъдат установени всички факти и обстоятелства за отговорността на Борисов и  визираните в сигнала длъжностни лица за ужасната катастрофа при която загинаха 20 българи.

Дата: 19.04.2019г.    Г.Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

БОЕЦ ще продължим с натиска. #УбийциГейт е олицетворение на мафиотската държава, на това как мафията, корупцията и некадърността убиват. А на върха на тази мафиотска държава стои Буда. Този път доказахме и с документи, че лично Борисов носи отговорност за смъртта на жертвите край Своге. Тези хора загинаха заради алчността на дебелите. Продължаваме. 

#БорисовУбива
#УбийциГейт
#МафиятаУбива
#КорупциятаУбива
#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

PAYPAL  link

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА