ВАС изпра Пеевски, БОЕЦ го върнахме в пералнята! Продължаваме!

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане трите  жалби на БОЕЦ и прекрати делата ни срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски бяха заличени като евродепутати, макар че бяха избрани от листата на ДПС в Европейския парламент. БОЕЦ заведохме две дела срещу решенията на ЦИК да ги заличи от участие в изборите след като изборите са проведни и едно дело срещу решението на ЦИК да ги замени със следващите от листата на ДПС, които никой не е избирал за нищо. 

ГД „БОЕЦ“ настояваме, че нито господата Карадайъ и Пеевски имат право да заявяват пред българската ЦИК подобен отказ, нито самата ЦИК има право да приема техните заявления и да подменя вота на избирателите, като обявява други лица за избрани членове на ЕП.

Българското изборно законодателство не предвижда правомощия на  ЦИК да заличава избрани представители, нито да ги замества със следващите в листата.

По същество, това представлява подмяна на вота на избирателите и брутално опорочаване на изборите, както и престъпление от общ характер, включително фалшифициране на изборен процес и резултати.

Според ИК и европейските директиви, избраните депутати в ЕП могат да депозират своите откази само пред съответната институция, за която са избрани, в случая – Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче, избраните за членове на ЕП трябва да напуснат постовете си в националния парламент, поради несъвместимост на двете позиции.

Вместо това Пеевски и Карадайъ искат от ЦИК да ги заличи от списъка на кандидатите, като си оттеглят съгласието за участие в изборите и то след като изборите вече са проведени! Искат да се откажат от правото си да бъдат избрани, което съгласие сами са депозирали писмено пред ЦИК след като вече са избрани. Искат да се откажат от ПРАВО, КОЕТО ВЕЧЕ СА КОНСУМИРАЛИ. И затова твърдим, че решенията на ЦИК са не просто незаконни, те са нищожни!

Според ВАС обаче БОЕЦ  няма правен интерес да обжалва решението на ЦИК. (Решението за Пеевски може да видите тук, а решението за Карадайъ – тук).

„За оспорващите не е налице правен интерес и по смисъла на чл. 147, ал. 1 от АПК, която разпоредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на тяхната правна сфера“, пишат в двете решения съдиите от ВАС.

Според ВАС правен интерес да обжалват тези решения на ЦИК имат само… Пеевски, Карадайъ и ДПС! В държавата на мафията на Борисов Пеевски и Цацаров, само мафията може да оспорва, гражданите НЕ!

БОЕЦ продължаваме! ДНЕС внесохме касационни жалби пред 5 членен състав срещу определенията на ВАС за отхвърляне на нашите жалби поради липса на правен интерес и връщаме Пеевски в пералнята! И ЧАКАМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ съда да се произнесе. Това е последната инстанция! И имахме нужда да извървим този път, за да можем още другата седмица да внесем тези дела в Европейският съд! ТОЧНО ОТ ТОВА СЕ СТРАХУВАТ ПЕЕВСКИ И КОМПАНИЯ! И ТОВА БЕШЕ НАШАТА ЦЕЛ! Използвахме изборното законодателство, което фиксира изключително кратки сроркове за съдебно производство и произнасяне и извървяхме за по малко от месец път, който би ни отнел години! 

МЕЖДУВРЕМЕННО по инициатива на БОЕЦ внесохме от името на Десислава Иванчева и Жалба до Конституционният съд по същият казус! Бой срещу мафията по всички фронтове и на всички нива! БОЕЦ никога не се отказваме.

В публикацията са ползвани части от статия на „Дневник“ по темата.

ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията!

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина.

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафията и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

 

 

 

„За оспорващите не е налице правен интерес и по смисъла на чл. 147, ал. 1 от АПК, която разпоредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на тяхната правна сфера“, пишат в двете решения съдиите от ВАС.