„Следовател Бойко Атанасов – БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ“

БОЕЦ продължаваме своята инициатива да отбелязваме хора, спечелили нашето доверие и уважение с гражданската си доблест и активна позиция и действия в борбата с мафията и корупцията, в борбата за справедливост и истината!
Следващият човек, когото обявяваме за БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ е следовател Бойко Атанасов!


Бойко Атанасов е роден в град Кюстендил, където завършва средното си образование. Дипломира право към ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград. Женен е , има две дъщери. От 1997г. работи в следствието първоначално като помощник следовател, а от 2002г. заема позицията на следовател.
Явявал се е на конкурс за административен ръководител на Софийска градска прокуратура от 2011 година до 2016 година. На конкурсите е представял своите концепции за развитието на разследването в прокуратурата и следствения апарат с оглед спазване на закона и осъществяването на надзор на законността на прокурора и на присъщите му законови функции.
Уведомен е през месец май 2016 година, че спрямо него са използвани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС), и води дело в Софийски градски съд за това безобразие.
Няколко негови изказавания:
„Обществото трябва да знае как работи държавното обвинение и кога то сключва сделка с престъпниците и кога то не поддържа обвинения, защото са договорени с пазарлък. Когато има оферта  за споразумение  доказателствата никого не го интересуват. Може да има купища доказателства, но те не се внасят в съда с обвинителен акт, защото се прави споразумение… Главната цел е да се изчистват делата, които са свързани с корумпирани политици и с организираната престъпност. Трябва да се заличат следите на олигарсите как са натрупали  милионите си, а и такива, които са натрупали милиарди. В момента, в който някой се опита да промени нещо ако не може да бъде купен, веднага му се образуват дела с цел да бъде подслушван, шантажирани, затрупват го с дела, изфабрикуват се доказателства, правят се планове за шантаж с участието на корумпирани  служители от служби, които трябва да ни пазят от корупцията. Това е една добре смазана машина – ОКТОПОД!”
„Враговете ми са обикновени страхливци и подлеци снабдени с власт. Без дадената им власт те се превръщат в едни най-обикновени и жалки бюрократи.”
„Страхът от разкриването на истината за незаконните действия в прокуратурата е ужасен за тези, които злоупотребяват с властта. Затова истината не трябва да се спестява ако искаме да изградим и имаме правова държава.”
„Имаме крещяща нужда от справедливост. Справедливост, която магистратите дължат по закон, но която обществото не получава от тях.”


Преди две години пред сайта Биволъ, следовател Атанасов разкри съществуването на „шпицкоманди“ в прокуратурата, занимаващи се с мокри поръчки за прикриване на престъпления и репресии спрямо неудобни за властимащите лица.
В поредица свои интервюта той осветли данни за тежки финансови престъпления и сключвани споразумения от прокуратурата с организирани престъпни групи за изтичване на ДДС в особенно големи размери. Следователя визира сума от 4.7 милиарда лева.
На 07.02.2018г. БОЕЦ внесохме сигнал до ДАНС, МВР и НСО с искане на следовател Бойко Атанасов да бъде осигурена охрана, представяйки нашите опасения, че живота му е поставен в опасност заради неговата дейсност в борбата с финансовите престъпления и корупцията, на фона на няколкото показни убийства, извършени в столицата, едно от които на служител на НАП занимаващ се именно с фиска.
На 13.02.3018г. БОЕЦ внесохме Заявление по ЗДОИ до НАП и МФ, с искане да ни бъде предоставена информация за несъбраното ДДС по влезли в сила ревизионни актове на НАП.
При свое посещение в България през 2016г. бившата румънска прокурорка и настоящ депутат, г-жа Моника Маковей заяви: „За реална борба с корупцията не ви е нужно сега да променяте Конституцията, достатъчно е да намерите поне един смел и честен магистрат, който да се изпрви срещу мафията и да започне тази битка“
Макар и малцина, в България имаме такива магистрати и Бойко Атанасов е един от тях. Междувременно срещу него бяха образувани 4 дисциплинарни производства, последваха и преки заплахи за живота на следователя. Мафията мачка смелите и непримиримите! Атанасов не се пречупи, не се отказа и продължава битката за истината и правдата!
БОЕЦ обявяваме своята подкрепа за следовател Бойко Атанасов и вярваме, че само с общите усилия на гражданското общество и честните магистрати в съдебната система можем да спечелим битката срещу корупцията и мафията превзели държавата ни!
Респект, г-н Атанасов, не сте сам!
БОЙКО АТАНАСОВ – БОЕЦ НА ГРАЖДАНСКИЯ ФРОНТ!