Взимат от онкоболните, а дават милиони на милионерите! Позорно и античовешко е това, което се случва в Пловдив!

БОЕЦ алармирахме за опита на пловдивският кмет от ГЕРБ, Здравко Димитров, днес да прокара в Общинският съвет едно антихуманно и незаконно по своят характер решение, с което да се вземат до 800 000 лева от средствата на Центъра за лечение на онкоболни в града и да се прехвърлят към две определени за лечението на коронавирус болници! Тази сутрин, Димитър Стоянов – журналист от Биволъ постави този въпрос и на Националният оперативен щаб. След нашата реакция и дадената гласност, кмета на Пловдив бе принуден и оттегли временно това предложение под силата на общественият натиск и справедливо възмущение. Тези действия са изцяло в стила на управлението на ГЕРБ, помним как премиера Бойко Борисов искаше да вземе от лекарите, за да „даде“ на медицинските сестри! Помним и че правителството на Борисов спря и финансирането на иновативните лекарства за онкоболните и подари 43 милиона на Гергов. Помним и как същото правителство на Борисов се гаври с майките на деца с увреждания една година! Помним и как се подиграха с медицинските сестри при техните протести, които сега са на първа линия в борбата с вируса! 

Новини от Пловдив: Бойко Борисов се дистанцира от Иван Тотев, май ...

Най важният въпрос в този случай е, КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА? Десет милиарда нов външен дълг, стотици милиони от бюджета, които уж са похарчени за борбата с коронавируса, 75 милиона за колекторска фирма, други милиони за китайски маски и респиратори на двойни цени договорени на тъмно,  които ще дойдат след кризата, а взимаме пари предназначени за лечение на онкоболните, за да оборудваме болници за лечение на болни с коронавирус!

КЪДЕ  Е ДЪРЖАВАТА? КЪДЕ СА НИ ПАРИТЕ?

След реакцията на БОЕЦ, за да спрем незаконните и нечовешки действия на  кмета Здравко Димитров, изпратихме и официзлно писмо и запитване по случая и до Министерски съвет, в което описваме ситуацията и изискваме отговор на няколко въпроса за отговорността на правителството и премиера. Изискваме и бързи действия, както и да бъдем информирани за резултатите от тях!

Публикуваме текста на писмото до МС:

До: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – БОЙКО БОРИСОВ, ПРЕМИЕР

ЗАПИТВАНЕ

               ОТ ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399 email : gdboec@abv.bg                                                        

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза, като представители на гражданското общество и в личното си качество на български граждани и данъкоплатци ви уведомяваме за следното и очакваме отговор на поставените въпроси:

Днес  Общинският съвет в Пловдив обсъжда едно във висша степен корупционно предложение, маскирано зад смокиновото листо Covid-19!
По предложение на кмета Здравко Димитров и защитавано от заместник-кмета Илия Кирчев, ОС трябва да разпореди на най-големия център за лечение на онкоболни в Южна България, в който пациентите стават ден след ден повече без никаква пандемия, да отдели от собствената си инвестиционна програма между 600 и 800 хиляди лева, които безвъзмездно да дари на други две общински болници. С тези пари уж трябва да се закупи оборудване за лечение на болни от Cocid-19.
БОЕЦ дълбоко се съмняваме, че това има нещо общо с реалността!
На първо място, дори и да не миришеше на корупция, в момента няма производител в света, който да поеме такава поръчка в разгара на пандемията. А и да е приеме, не може да даде гаранция за доставка преди края на карантината и извънредното положение.
Но, както става ясно от кметското предложение, далеч не всичкото искано оборудване е специалнизирано за лечение на коронавирус.
Напротив, вижда се, че става дума за обичайно оборудване – легла, матраци, стойки и т.н.
Това ни кара да мислим, че кметът и заместника му имат съвсем други намерения.
Показателен е и фактът, че от 40 болници в Пловдив местният общински щаб е избрал за лечение на заразени с коронавирус точно двете най-ограбени и с бедно оборудване болници – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“. Особено „Св. Мина“, която се намира в суперцентъра на града и от години към нея има апетити за отдаване на външно управление – точно тя, според това скандално предложение, трябва да получи обичайно за всяка болница оборудване, в което няма нищо спешно.
Да не говорим, че сумата, която трябва да бъде взета от онкоцентъра е смешна на фона на инвестиционния план на града от над 80 милиона лева!
Нищо не пречи някои от проектите на града да бъдат отложени с по няколко месеца или сумата да бъда набавена от икономии от чудовищно раздутата общинска бюрокрация – над 11 000 души!
БОЕЦ дадохме гласност и ще направим нужното това абсурдно решение да бъде спряно днес, за да не се окажем в приказката „Болен здрав носи“!
БОЕЦ призоваваме общинските съветници на града да гласуват против!
Призоваваме Националния оперативен щаб и Министерски съвет да се поинтересуват какво става под тепетата!

Уведомени ли са Министерски съвет, или министъра на здравеопазването за тези предложения и решения?

Какви действия ще предприеме Министерски съвет по този повод?

Защо се налага болници да даряват средства на други болници?

Как правителството осигурява финансирането на здравната система за борба с коронавируса, след като от онкоболните се взимат пари за това финансиране?

Защо не достигат средства на местно ниво за  болниците и лечение на болните с коронавирус и се налага  да се прехвърлят средства от едно лечебно заведение към друго? Къде е държавата тогава?

Предвид изключителният обществен интерес  очакваме незабавен отговор на поставените въпроси и реакция от Министерски съвет по случая, както и да бъде потърсена административна и политическа отговорност на кмета на Пловдив за това античовешко предложение със сваляне на доверието от него и искане на неговата оставка. Тези решения на Общинските съвети са под контрола на Областните управители, които са част от изпълнителната власт. БОЕЦ изразяваме своето убеждение, че това решение е съгласувано с Областният управител на Пловдив и с изпълнителната власт. Премиера Бойко Борисов заяви вчера по време на извънредният брифинг заедно с Националният оперативен щаб, че той носи „лична отговорност за всички решения, които се вземат в държавата”. Каква отговорност ще поеме премиера Борисов в конкретният случай, още повече, че кмета на Пловдив от ГЕРБ е лично негова номинация, одобрен от него, като кандидат за кмет, както и областният управител на Пловдив е назначен с подписа на премиера? Каква отговорност ще поеме премиера, след като назначени и предложени от него хора извършват подобни антихуманни и престъпни по своят характер действия? Каква лична отговорност ще поеме? Отново ли ще се окаже, че премиера Борисов не е знаел нищо? Както в случая с държавната банка ББР? И както винаги. Каква е дейността на премиера тогава, след като изключително важни решения и събития се взимат в държавата без неговото знание? С какво се занимава той, извън едночасовите монолози по телевизията, с които ни уведомява, че го давали за пример в Европа? Има ли друг подобен пример в Европа, да се взимат пари от онкоболните?

Изискваме незабавен отговор, както и да бъдем уведомени за действията и резултатите от тях на правителството, включително и за личната отговорност на премиера.

Дата: 09.04.2020г.       Георги Георгиев – Председател на ГД БОЕЦ

БОЕЦ е на  своят пост и ще реагираме на всяка свинщина, лъжа и престъпление на управляващата ни мафия! Управляват ни изроди без съвест и морал! 

БОЕЦ призоваваме всички граждани стриктно да спазват мерките обявени от СЗО за лична хигиена, социална дистанция и защита. Защото НЯМА кой друг да ни защити! Затова трябва да сме още по-отговорни. Без паника и без страх, с отговорност и решителност. Пазете се и реагирайте яростно и незабавно на всички лъжи, репресии и посегателства на управляващата ни мафия въху свободата, правата ни и демокрацията. Трябва да се преборим с вируса и да потърсим отговорност на управниците ни за всички извършени престъпления. Трябва да получим незабавно отговори на поставените въпроси и виновните да понесат отговорност!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Снимка на БОЕЦ - България Обединена с Една Цел.

ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията! 

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! БОЕЦ се превърна в символ на тази битка! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафия и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА