Сигналът на БОЕЦ за ТУРСКИ ПОТОК до Европейската прокуратура. Борисов трябва да бъде задържан незабавно!

 Подкрепете БОЕЦ и справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

На 25.03.2022 г. на територията на България бе проведена операция под ръковоството на Европейската прокуратура по сигнал на БОЕЦ за злоупотреба с европейски средства на фирми, участвали в строежа на ТУРСКИ ПОТОК.  Сигналът ни бе внесен на 25.10.2020 г. Нашите приятели от „Брюксел за България“ ни съдействаха при предоставянето на място на документите. 

Борисов по трасето ан ТУРСКИ ПОТОК

Публикуваме текста на сигнала:

ДО

Г-жа Урсула фон дер Лайен

Председател на Европейската комисия

Г-н Дидие Рейндерс

Комисар по правосъдие

Г-жа Илва Йохансон

Комисар по вътрешните работи

Всички членове на Европейската комисия

Г-жа Лаура Кьовеши

Ръководител на Прокуратурата на ЕС

Европейска служба за борба с измамите – OLAF

 

                          С И Г Н А Л

От Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ, ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“ с ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“, блок 4, вход „З“, ап. 157, представлявано от Георги Борисов Георгиев, председател на УС, e-mail: gd.boec.bg@gmail.com

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството ни на представители на гражданското общество в България, ГД „БОЕЦ” представяме на вашето внимание следната информация за строежа на газопровода „Турски поток”  в България, както и за участието на фирми, закупили техника с европейски средства, в строителните дейности в нарушение на европейските регламенти и договори.

На 30.09.2020 г. БОЕЦ проверихме какво се случва по трасето на „Турски поток” в Северозападна България, в района на община Макреш, област Видин. Намясто Георги Георгиев – председател на ГД  „БОЕЦ”, установи, че на строителния обект работят само руски и беларуски работници, които заявиха, че са служители на руската форма IDC  и беларуската държавна компания „Белтубопроводстрой”. Единствената техника, машини и камиони, които използваха в строителните дейности, бяха само  руски и турски. На строителния обект нямаше нито един представител на българската държава, нито представител на фирмата за строителен надзор.

Повече информация може да видите в публикуваното видео:

https://www.facebook.com/watch/?v=371400127569396

На 06.10.2020 г. БОЕЦ и екип на сайта за разследваща журналистика „Биволъ” посетихме отново същата строителна площадка на „Турски поток” и установихме същите обстоятелства. На обекта имаше само руски работници и техника на руската фирма IDC, свързана с „Газпром“, както и работници и техника на беларуската компания „Белтрубопроводстрой”. При посещението ни в офиса на IDC в с. Брусарци бяхме посрещнати от руски охранители, които проявиха агресия спрямо репортера на Биволъ, Николай Марченко. Никой служител на фирмата не пожела да разговаря с нас и да отговори на нашите въпроси:

  1. На какво основание руската фирма IDC изпълнява дейности по строежа на „Турски поток” в България, след като за изпълнител е избрана саудитската форма „Аркад” и в нейния договор с българската компания възложител „Булгартрансгаз” няма посочени подизпълнители?
  2. Има ли руската фирма IDC необходимите разрешителни и сертификати за дейност и работа на територията на ЕС?
  3. Как и по какъв начин са влезли на територията на България руските и белоруски работници? Имат ли необходимите визи, разрешителни за работа, трудови договори , застраховки и квалификация?
  4. Защо руска фирма с руски работници и техника строят „Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?

При извършената проверка БОЕЦ установихме, че беларуската компания „Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019 г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с „Газпром“ и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи „Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.

Повече информация може да намерите във видеото:

https://www.facebook.com/watch/?v=2672524869666675

На 10.10.2020 г. БОЕЦ организирахме масово посещение на строежа на „Турски поток” в Северозападна България, като на събитието присъстваха представители на различни организации, партии и медии. На мястото на строежа установихме чисто нови машини – камиони и товарачи с български номера и стикери, удостоверяващи, че са закупени с европейски средства. От номерата на проекта, който е посочен в стикерите на машините, се вижда, че те са закупени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

По темата бе извършено журналистическо разследване от сайта BIRD и журналиста Атанас Чобанов, което разкри следните факти, водещи до съмнения за злоупотреба с европейските фондове:

Самосвалите (камионите) видимо са чисто нови и са обозначени с табели за финансиране по европроект BG16RFOP002-3.001-0252-C01. От материалите на ГД „БОЕЦ“, публикувани в социалната мрежа Facebook, става ясно, че заснетите камиони са регистрирани в Перник и София. Проверка на Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD) показа, че тази техника е закупена от фирмата „Верда-008“, регистрирана в Перник, с пари от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Договорите за нея са още от 2018 г. Общата стойност на европроекта е 2 131 955.94 лв, като фирмата е осигурила 638 086.79 лв. собствено финансиране. Останалите 1 493 869.15 лв. са дошли от Брюксел.

Не е ясно откъде „Верда 008“ е осигурила такава голяма сума собствено финансиране, тъй като фирмата има много скромни приходи от печалби, видно от системата „Дакси“.

Компанията на името на Петър Петров от Перник не е публикувала имейл или телефон за контакт, като такива липсват и в документацията на проекта в системата ИСУН.

По този проект са закупени следните машини:

  1. Модулна роторна трошачка – 1 бр.;
  2. Колесен челен товарач – 1 бр.;
  3. Мини челен товарач – 2 бр.;
  4. Хидравличен багер -1 бр.;
  5. Съчленен самосвал – 2 бр.

На обекта се виждат съчленените самосвали и единият мини челен товарач, закупени от „Елтрак“.

Цените са на техниката, доставена от Eltrak.

Всеки от самосвалите е струвал по 490,522 лв., а мини-товарачите по 78,600 лв., става ясно от ценовото предложение на фирмата.

Ясно е, обаче, че договорът за самосвалите и товарачите е подписан още на 12 март 2018 г. От фабрично новия външен вид на самосвалите обаче може да се заключи, че те не са използвани изобщо на строителни обекти до есента на 2020 г.

Договорът за доставка е подписан между Елтрак и Верда-008 още през март 2018 г.

Този факт влиза в противоречие с плановете на „Верда 008“ да използва техниката за „обезпечаване непрекъснат цикъл на работа на предвидената по проекта Модулната роторна трошачка„, за което било „необходимо ритмично осигуряване на суровини и транспортиране на готовите продукти„, както е записано в проекта още при подаването му през 2017 г.

В момента предприятието ползва външни транспортни услуги, които не са ритмични, скъпи и неефективни. Това води до неизпълнение на поръчаните обеми фракции от инертни материали и забава на изпълнение на строителните обекти“ – мотивират се от „Верда-008“.

Причината финансирането да се търси по европрограмата за иновации се крие в „повишаване на енергийната ефективност на производството“, тъй като трошачката била модерна и оптимизирана, а самосвалите и товарачите с нисък разход на гориво, следен от електронни системи.

Загадката защо при наличието на „непрекъснат производствен процес“ самосвалите не са били използвани намира обяснение, което е твърде скандално.

Фирмата „Верда-008“ не разполага с производствената база, която е описана в проектната документация и на която е трябвало да работят машините.

Там е записано, че „модулната роторна трошачка ще се инсталира в производствена база в с. Белотинци„, а товарачът „ще захранва бункера на Модулната роторна трошачка с първично и вторично натрошени инертни материали, за да осигури непрекъснат производствен цикъл, като ще работи само в рамките на производствената площадка на „Верда 008“ ЕООД.“ (подчертаването е от редакцията). Самосвалите също са предназначени за „обезпечаване непрекъснат цикъл на работа на предвидената по проекта Модулна роторна трошачка„.

Фактът, че челният товарач не работи само в рамките на производствената база, а на километри от нея на обекта на „Турски поток“, сам по себе си насочва към нарушения на целите и предмета на европроекта. Но по-скандално е, че производствената база за фракции и асфалт в с. Белотинци, област Монтана, няма нищо общо с „Верда 008“, а се държи от фирмата „Каро Трейдинг ООД“.

Представители на ГД „БОЕЦ“ се свързаха с кмета на селото, който не беше чувал нищо за „Верда 008“. Те посетиха и заснеха самия обект на „Каро Трейдинг“ – асфалтов и бетонов възел, както и каменна кариера край с. Белотинци, където не получиха съдействие за изясняването на участието на „Верда 008“ в дейностите на предприятието (виж видеото). Никой не бе чувал за тази фирма.

Забележително е, че „Каро Трейдинг“ също е получила европейско финансиране от 1 428 674.86, по същата програма и за подобни машини – трошачка и товарачи, но не и за самосвали. Описанието на дейностите по проектите на „Верда 008“ и „Каро Трейдинг“ е като извадено под индиго, с вариации за характеристиките на конкретните машини. Този факт също е странен, защото консултантите по проектите са различни.

Строителната фирма „Каро Трейдинг“ е от средноголемите в строителния бранш и е собственост на Божидар Роев и Красимир Караиванов. Тя има договори за обществени поръчки за близо 350 млн. лева., от които 244 млн. с еврофинансиране. Компанията е абонирана за изпълнителни дейности по европейските програми и от текущия програмен период, показват справки в информационните регистри на BIRD.BG.

С цялото разследване на BIRD може да се запознаете тук:

https://bird.bg/eusubsidies-turkstream/

Освен описаните фирми, БОЕЦ установихме на строежа на „Турски поток“ и компресорната станция край село Расово, област Монтана и техника на фирма „НОВА СТРОЙ ТИЙМ” ЕООД с ЕИК 200615401 със собственик Калоян Люсиен Теодосиев. Отново техниката е закупена по ОП „Иновации и конкурентноспособност”. На посочения от фирмата адрес не бе установен контакт.  Същият собственик притежава и друга фирма – „Интерпром” ЕООД, реализирала идентичен проект. „Интерпром” е участвала в обществени поръчки и проекти с европейско финансиране на стойност над 270 400 000 лв. Пораждат се същите съмнения за злоупотреби и фиктивни проекти. Доказателствата може да видите в това видео:

https://www.facebook.com/watch/?v=1068129850294106

От всичко представено става ясно, че така нареченият от българския премиер Бойко Борисов „Балкански поток” е всъщност продължение на „Турски поток” и копие на „Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с „Газпром“ и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и тези на ЕС.

Напълно невярно се оказва твърдението, че този проект ще осигури диверсификация на енергийните доставки. Всъщност той затвърждава монопола на „Газпром“ в пряко нарушение на европейските директиви и Третия енергиен пакет. Путин използва проекта „Турски поток” на територията на България като Троянски кон, за да затвърди енергийната зависимост на страните от региона. В същото време Европейският съюз чрез своите фондове пряко и индиректно финансира този проект, като в него участват български  фирми и техника, закупена с европейски средства. Европа сама плаща, за реализацията на енергийните и хибридни атаки на Русия на своя територия.

Видеото, от което е видно, че техника, закупена с европейски средства участва в изграждането на „Турски поток” на територията на България, може да видите тук:

https://www.facebook.com/watch/?v=1075835059518714

БОЕЦ сезираме Европейската комисия, OLAF и Европейската прокуратура, прилагайки тези доказателства за злоупотреба с европейски средства и действия на българските институции и премиера на Бойко Борисов, имащи за цел прикриване на реалните цели и същност на проекта „Турски поток”, който представлява огромна опасност и заплаха за националната сигурност на България и интересите на Европейския съюз.  Доказваме руското участие и контрол върху строителството на проекта.

Във връзка с пълномощията на новосъздадената Европейска прокуратура, в чийто ресор е именно разследване на сигнали за злоупотреби с европейски средства, ГД „БОЕЦ“ сезираме г-жа Лаура Кьовеши за казуса, както и европейската служба за борба с измамите OLAF.

Заявяваме своята готовност да представим и допълнителна информация, и потвърждаваме желанието ни за срещи с Европейската комисия и с г-жа Кьовеши.

25.10.2020 г.                Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ“

Към сигнала има приложения и снимки, които към момента няма да публикуваме с цел да не попречим на разследването.

 

„БОРИСОВ незабавно трябва да бъде задържан с повдигнати обвинения. Той е ръководителят на ОПГ-то, източило три милиарда обществени средства при престъпната схема за изграждането на „Турски поток“. През този проект бяха платени 800 милиона дълг на Пеевски към руската мафията и Борисов обслужи имперските интереси на Путин, предавайки националните интереси на страната. Целта бе заобикаляне на Украйна и задълбочаване на енергийната зависимост на България и Европа, като оръжие за натиск от страна на Кремъл, което днес е част от войната в Украйна. Укриването на Пътната карта за строежа на „Турски поток“ е престъпление, с което се цели да се прикрие голямото престъпление. Това е доказателство, че трябва да се действа незабавно, защото е в ход унищожаване на доказателства и документи.

През октомври 2020 г. БОЕЦ сезирахме прокуратурата, а през юни 2021 г. внесохме сигнал за „Турски поток“ до ДАНС. Междувременно сезирахме и Европейската прокуратура. И отново, както и при сигнала ни за БарселонаГейт до испанските власти, нашите служби и прокуратурата на Гешев мълчат, а външните институции действат.

БОЕЦ предадохме на ДАНС над 2400 документа, видео файлове и други данни, доказващи заплаха за националната сигурност и отговорността на Борисов и други длъжностни лица. Като вносител на сигнала бях призован и разпитан от ДАНС преди половин година и представих допълнителна конкретна информация. ДАНС мълчат, Кьовеши действа. За мен това доказва, че ДАНС продължава да е под контрола на мафията.

Добре е, че действията на БОЕЦ и независимите медии вкараха темата за „Турски поток“ и в речника на управляващите. Две години действаме, говорим, показваме и доказваме. Но това не е политическа дъвка, а проблем за решаване и Кьовеши показа как се решават проблеми. Сигналите и акциите на БОЕЦ клатят и тресат кочината на мафията. Но за да имаме реални резултати, са нужни и действия на институциите. Не търсим сензации, а справедливост и ефективност.

Борисов трябва незабавно да бъде задържан и цялата схема осветлена и разкрита и виновните за грабежа и националното предателство да понесат своята отговорност“.

Георги Георгиев, БОЕЦ

#БОЕЦ

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА