БОЕЦ осъди прокуратурата за клевета и на втора инстанция! (документи)

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

БОЕЦ осъди прокуратурата и на втора инстанция заради клеветнически твърдения, изнесени от заместник-главния прокурор Даниела Машева от името на Иван Гешев пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент през 2020г.!

Потвърдено е присъденото обезщетение от 4000 лева, но знаковото в случая е поведението на държавното обвинение, което обяснява, че няма нужда да доказва твърденията си за гражданите.

Машева е казала писмено пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила “икономически интереси“ на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, “включително и такива с медиен и политически характер“.

След твърдението, че връзките на БОЕЦ с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е “очевидна и може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките й срещу прокуратурата – б.р.) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“.

Твърденията на Машева са изпратени до комисията ЛИБЕ през септември 2020 година. Тогава главният прокурор не пожела да отиде да говори пред Европейския парламент лично и изпрати своя заместничка. По същото време в България десетки хиляди граждани протестираха с искане за неговата оставка и тази на тогавашния премиер Бойко Борисов.

След завеждане на делото за клевета от БОЕЦ, прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си.

Съдът намира за напълно доказани твърденията на БОЕЦ, че внушенията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и клеветнически и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ.

“По този начин Прокуратурата на Република България по недопустим начин, въпреки че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В действителност сдружението се финансира прозрачно – чрез постъпления от членски внос и дарения от последователи и съмишленици“, казва БОЕЦ до съда.

В рамките на делото прокуратурата прави абсурдното твърдение, че изнесената информация “няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна“, става ясно от решението на съдия Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано.

Съдът казва, че твърденията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ характер. Съдия Тошева напомня, че прокуратурата е длъжна да разпространява достоверна информация, защото има засилено влияние над обществените отношения и общественото доверие към тях по дефиниция е голямо.

“Поради това не може да се приеме тезата на ответника, че се касае просто за предположения за факти, които могат да се окажат правилни или неправилни сред провеждане на производство по Наказателно-процесуалния кодекс“, пише в решението. (по текст на EURACTIV BULGARIA )

Цялото решение на първоинстанционниятсъд може да видите тук:

https://docs.google.com/document/d/1JX1xO3v6zsuPQMjzFNRJF19YDR8eHiGuUhMW2rReqUA/edit?fbclid=IwAR3hnxPePq8UcHmCsOSzvSyyKaoncLVeKlXf65mMknPq6Q57mvHJYzKsJNk

Прилагаме и част от решението на втора инстанция:

Три години продължава тази съдебна битка. Гешев вече не е главен прокурор, но все така остава безнаказан, както и неговите господари! А мафията на Борисов и Пеевски продължава да владее държавата и съдебната система.

Битката продължава!

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!  Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com  www.boec-bg.com

Банкова сметка: IBAN: BG39STSA93000024804131  BIC: STSABGSF Банка ДСК

Титуляр: ГД„БОЕЦ“

 

Подкрепа през PayPal или с банкова карта. Кликнете на линка или на картинката:

 <<< PAYPAL >>> link click

Подкрепа през Epay.bg. Въведете сума по избор:

Описание Сума
Подкрепа за дейността на ГД БОЕЦ BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки