Кой е Александър Манолев, зам. министъра с частният палат с минерална вода построен с европейски средства?

На 12.04.2019г. сайта „Биволъ“ разкри, че Александър Манолев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ зам.-министър на икономиката е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова. Имението с половин декар РЗП обаче никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Ползва се като частна вила от Манолев и семейството му. Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански. (Биволъ)

Това е поредното разкритие, част от мегаскандала #АпартаментГейт ! Случая е изключително фрапиращ, защото става дума вече не за деклариране на имоти на занижени цени и данъчни измами, а за построяване на огромно имение с басейн с европейски средства! Една от най-наглите схеми за източване на европейските фондове, от която са се възползвали редица високопоставени държавни служители от ГЕРБ и техни близки.  Това става ясно от редица разследвания на биволите по темата станала известна, като „Къщи за тъщи“ в която е замесен и бившият шеф на ДФЗ, служители на фонда, земеделското министерство и тн.

https://bivol.bg/kushti-za-tushti-114-mln.html?pdf=31010

Кой всъщност е Александър Манолев? 

През лятото на 2018г. той нашумя след номинирането му за министър на транспорта. Лично Борисов застана зад тази номинация, след като Московски подаде оставка. Московски, заедно с министрите Радев и Нанков подадоха оставка зарди жестоката трагедия край Своге, където при тежка катасрофа на новоремонтираният от ТРЕЙС път загинаха 20 души. На следващият ден, след като името му бе обявено, като бъдещ министър на транспорта, той се оттегли заради медийни публикации, които го свързват с мафиотски босове, милиони усвоени чрез обществени поръчки и автомобилна катастрофа при която загива жена. БОЕЦ препечатваме част от материал публикуван в „Капитал“, които сега необяснимо мълчат.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/09/14/3310138_aleksandur_manolev_ot_firmite_v_kulata_do/

“Според официалната биография Александър Манолев завършва икономика в University College London, a впоследствие е специализирал „Управление на структурни проекти на ЕС“, „Бизнес комуникации и връзки с медиите“ и „Инвестиции в развиващи се пазари“ в Унгария, Чехия и Англия. Работи в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2002 г. става директор по търговските въпроси в „Транскарт“ АД. От май 2004 до май 2005 г. е директор „Интеграция и развитие“ в ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп“, а от 2009 до 2011 г. е в борда на директорите на „Булгартабак холдинг“. Впоследствие работи и като ръководител на дирекция „Мобилтел“, а в края на 2015 г. влиза в изпълнителната власт.

Официалната биография на Александър Манолев не включва информацията от официалните регистри (търговски, за обществените поръчки и този на съдилищата), които допълват неговия профил.

Първите фирми

Манолев е роден в Кулата през 1976 г. Той е син на бившия митничар и дългогодишен кмет на пограничното село Димитър Манолев. „Да, вярно е, че преди да има бизнес, баща ми е бил кмет на Кулата. Избиран е 5 последователни пъти и до ден днешен живее в селото. Най-важна оценка за неговата работа могат да дадат хората, които го познават цял живот“, коментира бъдещият транспортен министър.

Според неофициалния раздел на Държавен вестник през 1997 г. Александър Манолев учредява дружеството „Ал Ко Мер“ заедно с Евгени Стамов и гърка Каратанасис Георгиос. Стамов е представител на висшите кръгове на СИК – към онзи момент той е съдружник с Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо.

Това далеч не е единствената интересна бизнес връзка на бъдещия министър. Във фирмите „Пиринплод – 99“ , „Пиринплод“ и „Марти мед“ той се засича с криминално проявения Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на „Макдоналдс“ до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата и е бил управител на казиното му „Бинго Елит“ в Благоевград. През 2006 г. е учредено дружеството „Рок 2005“, в което Александър Манолев е съдружник с брата на Костадинов – Аспарух, който е лидер на ДПС в Сандански.

Бивш бизнес партньор на Манолев е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на „Марти мед“). Обвиняем по това дело е и бившият председател на Районен съд – Сандански, Илия Янев, посочен като ръководител на групата, източила близо 600 хил. лв. ДДС. Обвинителният акт срещу тях беше внесен през юли в съда, а делото е насрочено за края на този месец.

През 2007 г. заедно с Манолев в управлението на учредената от баща му фирма „Пелмида консулт“ влиза бившата зам.-шефка на митница Кулата Елка Бръчкова.

Пред „Капитал“ Александър Манолев коментира тези свои участия така: „Партньорствата, които визирате, са отпреди 15 г. в компании, от които не съм спечелил почти нищо и които са закрити също толкова отдавна. Какво се е случило след това с тях е тема, по която нито имам информация, нито мога да нося лична отговорност. Но отговорно мога да кажа, че аз не съм участвал в никакви съмнителни бизнеси и съм заплатил добросъвестно всичките дължими данъци през годините. Всичко друго са спекулации.“ Той добавя: „Работил съм в частния сектор, заемал съм позиции както в чуждестранни корпорации, така и съм стартирал редица частни проекти. Никой от тях не е бил ориентиран към държавни поръчки и всички те са предхождали влизането ми в изпълнителната власт. През годините съм платил данъци за над 300 хил. лв. от компаниите, в които съм имал участие. Всички те са били прозрачни бизнеси и аз съм влагал цялата си енергия в тях – това не са кухи дружества, а доказателство за това е, че аз съм застанал с името си в тях.“

И обществени поръчки в енергетиката

От март 2012 до януари 2013 г. фирмата ЕТ „Александър Манолев – РАЛЕКС – Д“ печели четири обществени поръчки за общо 1.4 млн. лв. с ДДС. Възложител е държавното дружество „Мини Марица-изток“, а предметът – доставка на метали и смазки.

Договорите с „Мини Марица-изток“ продължават до 2015 г., но през две други негови фирми – „Ес Ди Ес Про“ и „Ава енерджи“, които Манолев прехвърля на баща си, когато влиза във втория кабинет на Борисов. С тях са печелени още 15 обществени поръчки от същия възложител с обща стойност над 3 млн. лв.

„Ес Ди Ес Про“ и „Ава енерджи“ са създадени няколко месеца преди да започне изпълнението на поръчките, нямат интернет сайтове и цялата информация за тях се изчерпва само в договорите с държавната енергийна компания. Важно уточнение е, че сделките са осъществени през борсата, а изпълнителите не са избрани в открита процедура с подаване на оферти – процедура, която е допустима от закона, когато става дума за някои видове стоки, но създава условия за манипулации и договорки при теч на вътрешна информация.

„По темата за „обществени поръчки за държавни дружества“ – всички те са търгувани през стоковата борса. Това не само значи, че процедурата е напълно прозрачна и всеки може да кандидатства, но и че кандидатът няма информация кой ще бъде клиентът, за който ще изпълнява поръчката. Защото тази информация на борсата не се обявява. Спекулация е, че това са кухи компании, създадени, за да изпълнят тези договори – това са дружества със сериозен капитал и оборот. Не казвам последното, за да се оправдавам, а защото не мисля, че баща ми заслужава да се хвърля кал по името му само защото синът му е номиниран за министър“, коментира Александър Манолев.

Успех в обществените поръчки има и бившият съдружник на Александър Манолев във фирмата „Съксес“ от 2002 до 2011 г. – Веселин Чолаков. Дружеството му „Парти сервиз“ е сключило е директно или през консорциуми договори за 19 млн. лв. Възложители основно са АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“.

За кой се мислиш

Публичните регистри съдържат още два сюжета, които повдигат въпроси около Александър Манолов.

Единият е и от изтритата публикация във в. „Струма“. Накратко – през октомври 2014 г. джипът на бъдещия транспортен министър засича автомобил, управляван от прокурора от Специализираната прокуратура Емил Галипонов. В колата са още прокурор Даниела Ангелова и съдия Румяна Илиева. Следва пререкание между Манолев и Галипонов, като първият го залива с минерална вода с класическата реплика: „На какъв се правиш?“ Или поне това е фактологията, която полицията в Сандански е установила, след като е сезирана от магистрата. Образуваното дело за дребно хулиганство е внесено в съда два месеца по-късно, защото полицията не може да открие Манолев, за да му връчи акта. На първа инстанция той е глобен с 250 лева, но окръжният съд отменя наказанието и го оневинява, като приема, че полицията е нарушила процедурата, тъй като е съставила акта в негово отсъствие и не го е внесла в съда в срок от 24 часа. Дългогодишен наказателен съдия от Благоевград определи решението на окръжния съд като „изолирано от практиката“.

Според регистъра на Софийския районен съд Александър Манолев е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. „Васил Левски“. Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции – Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен. В мотивите на градските съдии Иван Коев, Стефан Милев и Боряна Воденичарова е записано, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона.

По случая има две висящи граждански дела от наследниците на починалата жена – нейният съпруг и брат й. Те искат обезщетение, но не от Манолев, а от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (тъй като джипът, който е управлявал, е с немска регистрация и е със зелена карта) – за претърпени от тях вреди от смъртта и за претърпени от нея вреди.

По първото от тях, заведено от съпруга й и нейния брат, искът е уважен частично на първа инстанция.Съдът приема, че оправдателната присъда срещу Манолев не го обвързва, тъй като тя е постановена заради „дискредитиране на протокол за оглед поради подписването му от поемни лица, които не са присъствали на съставянето му и не са били осведомени относно обстоятелствата, валидирани и потвърдени от тях чрез подписване на протокола“. За да обоснове тезата си, гражданският съд се позовава на приета от него автотехническа експертиза, която потвърждава сблъсък между автомобила и жената. Решението по този казус не е окончателно, тъй като е обжалвано, а делото е насрочено за разглеждане пред Софийския апелативен съд. По това дело той е търсен като свидетел, но не е открит и е заличен.

Второто гражданско дело, което е за претърпените от брата и съпруга на починалата жена вреди, Александър Манолев е призован като свидетел и дава обяснения, че жената се е подхлъзнала и паднала назад пред джипа и той спрял, за да й помогне, но не я е удрял с автомобила. Следващото заседание по него е на 1 октомври.

„За делото – нямам абсолютно никаква вина, което се потвърди и от наказателното дело. Че има друго производство срещу застрахователната компания, разбирам от вас. Потвърди се от всички доказателства, в това число и от видеозапис, че няма такова произшествие (няма ПТП)“, коментира Александър Манолев пред „Капитал“. Очевидно визирайки двете висящи дела, той добавя: „Не бих искал да говоря за бъдещия сектор, защото не е коректно – към момента има действащи министри и все още нищо не е факт. Но искам да кажа, че трябва да се предприемат много категорични действия срещу опитите за злоупотреби и измами при пътните произшествия.“

Съдебното решение  може да видите тук – http://legalacts.justice.bg/Search/GetActContentByActId?actId=5W%2FsfS1dP88%3D

Припомняме тези факти и събития, защото е много важно да се разбере, че няма нищо случайно, а #АпартаментГейт  разкрива лицето на една стройна и добре организирана престъпна група превзела управлението на страна през последните десетина години. Борисов се опитва да се дистанцира, но САМИЯТ ТОЙ ПРЕДЛОЖИ МАНОЛЕВ ЗА МИНИСТЪР! Сега Манолев мълчи, Борисов мълчи, мълчат и всички свински гнусомети. Защо Борисов не иска оставката на Манолев? Защо не поиска и оставката на Рашидов? Защо има недосегаеми и двойни аршини? Свършиха ли му бушоните на Борисов? Манолев е заместник на министър Караниколов в министерството на икономиката, което е едно от министерствата на пряко подчинение на Пеевски, дали това не е причината за мълчанието?

Разкритията на Биволъ, СВОБОДНА ЕВРОПА, АКФ, БОЕЦ и други медии и организации във връзка с АпартаментГейт излизат от рамката на няколко имотни сделки и показват в цялост проядената от корупция, зависмости и интереси мрежа на мафиотската власт на Борисов, Пеевски и Цацаров, в която са преплетени прокуратура, КПКОНПИ, НАП, изпълнителна власт, парламент и обслужващите ги медии и институции. Държавата е превърната в лична собственост на шепа ченгета, мутри и мафиоти, а държавните институции в техни бухалки и инструмент за източване на държавата и осигуряване на безнаказаност. 

Мафията сама не може да се разследва. Сами няма да се вкарат в затворите, сами няма да върнат откраднатото. Решението е – отстраняване на мафията от властта и почваме да си редим държавата. Това минава през отстраняване на Борисов и мафиотското му правителство, отстраняване на Цацаров, Пламен Георгиев, Иван Гешев и Борислав Сарафов. И това е само началото. БОЕЦ знаем точно какво искаме, как да го постигнем и как да продължим! 

#ИмаКойДаВиНакаже
#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

PAYPAL  link

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА