БОЕЦ сезира комисията LIBE на европарламента за репресиите на МВР и ГДБОП над български граждани.

До сряда, 04.04.2018г., ГД „БОЕЦ” ще сезира комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) по повод извършените над български граждани и лица с украински произход репресии от ГДБОП и МВР във връзка с посещението на руският патриарх.

Напомняме, че още през 1992г. България подписва ЕКЗПЧ. Според Конституцията на България, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи е част от българското законодателство и се прилага с предимство пред онези национални закони, които й противоречат.

През последните десет години в международният съд за правата на човека в Страсбург, България е осъдена по стотици дела, именно за нарушаване на човешките права на български граждани от правохранителните органи при арести, задържания и както в случая „профилактиране”.

БОЕЦ считаме, че с действията си МВР и ГДБОП са превишили правата си и са нарушили правата на гражданите, подлагайки ги на стрес, физически тормоз и унижение. Още по фрапиращи са действията на властите седмици след заминаването на руският патриарх, за които няма никакво основание. Единственото обяснение е, че чрез действията си  институциите целят да репресират, смачкат, заглушат, унижат и подчинят   свободомислещите български граждани, заради откритата им гражданска позиция не само по въпроса касаещ посещението на Гундяев, а и по различни други теми. Този тип действия са типични за  държави управлявани от различни диктаторски режими и са недопустими за страните членки на ЕС.

Предисторията:

На 02.03.2018г. в навечерието на националният празник на България и в  навечерието на визитата по покана на Св.Синод на БПЦ-БП – на Патриарха на РПЦ-МП Кирил Гундяев, в късните часове на вечерта и рано сутринта полицейския двойки са посещавали в домовете им български граждани, и лица с украински произход, изразили свои мнения и позиции в социалните мрежи относно посещението и личността на Руския патриарх, като същите са били предупреждавани да спрат с негативните оценки, и принуждавани да подпишат предупредителни протоколи, че ”няма да застрашават сигурността му”. (Между тях и отец Рафаил /Росен/ Стефанов, член на ”БОЕЦ”)

Става дума за над 25 човека. Този безпрецедентен в най-новата ни история опит за оказване на натиск, и ограничаване свободата на словото и съвестта, още повече в светлината на скандално протеклата визита, получи силно медийно отразяване, и предизвика остро обществено възмущение.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/mvr-profilaktira-grazhdani-zaradi-loshi-komentari-v-interenet-za-ruskiya-patriarh

Продължението:

На 27.03, почти месец след като Кирил Гундяев отпътува от страната, в полицията с призовка като свидетел е извикана и г-жа Олена Коцева, Председател на Сдружение ”Мати Украина”, и член на УС на Атлантическия съвет.

Уважаеми господа от ГДБОП! Да, не съм сбъркала, пиша специално за вас, за тези , които много внимателно следят моят…

Публикувахте от Olena Koceva в 27 март 2018 г.

Допълнителен мотив за действията на БОЕЦ е и изялвлението на вътрешният министър Валентин Радев, че МВР ще продължи да привиква граждани заради техни постове в социалните мрежи.

Диктаторските режими налагат своята власт чрез репресии и потъпкване на човешките свободи!

БОЕЦ ще внесем  сигнал до Комисията LIBE и призоваваме гражданите, които са били подложени на тези действия на МВР да се свържат с нас и да ни предоставят информация. Винаги сме защитавали подложените на натиск и репресии и вярваме, че гражданската солидарност е най-силното ни оръжие в битката  срещу управляващата ни мафия. Бранейки своята власт и поддавайки се на своите зависимости, властимащите стават все по брутални в действията си. Гражданското общество остана единствената сила която може да се противопостави на мафиотизацията, ширещата се корупция  и мутризацията на държавата, както и на потъпкването на човешките права и свободата на словото.

БОЕЦ водим тази битка.