БОЕЦ с въпроси към кандидатите за европрокурори.

На фона на позора от избора на първият български европрокурор и инициираната от Европейският парламент проверка в тази връзка, от 10 до 13.02.2021г. прокурорската колегия при ВСС ще проведе изслушване на кандидатите в процедурата за подбор на 10-те европейски делегирани прокурори. Съгласно чл.11 от правилата за подбора, правото да поставят питания към кандидатите имат ЮЛНЦ, регистрирани за осъществяването на общественополезна дейност, висшите училища и научни организации, както и професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите.

Резултат с изображение за „кьовеши“

Лаура Кьовеши – Европейски главен прокурор.

Като гражданска организация, която фокусира своите усилия в отвоюване независимостта на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет от политическо вмешателство, от #БОЕЦпоставяме своите въпроси пред кандидатите:

ДО ВСС

ДО

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ

НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪДЕВ

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

От Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“ с ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“, блок 4, вход „З“, ап. 157, представлявано от Георги Борисов Георгиев, председател на УС, e-mail: gdboec@abv.bg

Съгласно чл.11 от правилата за подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, ГД „БОЕЦ“,като гражданска организация, която фокусира своите усилия в отвоюване независимостта на прокуратурата, съда и на Висшия съдебен съвет, от Сдружение БОЕЦ поставяме своите въпроси пред кандидатите:

 ВЪПРОСИ КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПОСТА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАН ПРОКУРОР

1.Какви са мотивите на кандидата да желае да стане европейски делегиран прокурор?

  1. Счита ли, че до момента българската прокуратура постига успехи в борбата с измамите с евросредства?
  2. Какъв опит има кандидатът в конкретни разследвания, свързани с престъпления с-у данъчната и осигурителна система, престъпни сдружения – ръководство и членуване в ОПГ? Ако кандидатът е наблюдавал подобни производство, как са приключили същите?
  3. Счита ли кандидатът, че у нас прокуратурата и съдът са независими от политическо влияние? А от влиянието на главния прокурор?

5.Като успешен ли оценява кандидатът мандата на Сотир Цацаров, като главен прокурор на Р. България? Ако това е така, как си обяснявате обществените нагласи и проучванията от м. 03.2019 г. на социологическа агенция „Глобал Метрикс“, от което става ясно, че 69% от българите не виждат никаква обществена полза от работата на главния прокурор, а над 76% продължават да считат, че по време на мандата на Сотир Цацаров прокуратурата е била използвана за политически цели? Как си обяснява кандидатът резултата от друго социологическо изследване от началото на 2019 г. на социологическа агенция „Алфа рисърч“, от което се сочи одобрение за Сотир Цацаров като главен прокурор от едва 6% от обществото?

  1. Като успешна ли оценява кандидатът първата година от мандата на Иван Стоименов Гешев на поста нов главен прокурор? Счита ли, че с поведението си Гешев допринася за авторитета на прокуратурата? Намира ли, че същият прави политически изказвания, незачита презумпцията за невиновност?

7.Като магистрат, счита ли кандидатът, че у нас не е имало правосъдие в последните пет години, каквото твърдение направи Иван Гешев в интервю за БНТ от 03.04.2020г. в предаването „Още от деня“. Запознат ли е кандидатът с това интервю и изявленията на Гешев в него?Намира ли, че те уронват престижа на съдебната власт, нарушени ли са основните принципи на независимост, безпристрастност, вежливост и толерантност, на почтеност и благоприличие, и на конфеденциалност от Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

  1. Каква оценка дава кандидатът за скандала от 2017г. „ЦУМ-гейт“, при който имаше твърдения, че главният прокурор Сотир Цацаров е присъствал на среща, инициирана от Георги Гергов, и открито е заплашвал Сашо Дончев за критичната позиция на притежавания от него в. „Сега“ и заради работата на карикатуриста Христо Комарницки.

9.Какви форми на отчетност трябва да има занапред спрямо главния прокурор? Пред кого, кога и как следва той да се отчита? Подкрепил ли е кандидатът кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и с какви мотиви?

          10.Водени от принципите на публичност и прозрачност питаме, в какъв размер в лева са получените от кандидата бонуси за 2020г. „за постигнати резултати” и какви са постигнатите от него резултати?  

#ГЕШЕВ Е ПОЗОР!

05.02.2021г.                Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Десетки са кандидатите, а БОЕЦ вече обявихме своята категорична подкрепа за кандидатурата на следовател Бойко Атанасов! Зададените от нас въпроси са към всички кандидати, включително и към него и се надяваме да чуем и получим техните отговори! Не може да си кандидат за европрокурор и в същото време да се криеш от гражданите и да не смееш, да не можеш, или да не искаш да отговориш на въпросите им.  

Следовател Бойко Атанасов – граждански кандидат за делегиран европрокурор.

Продължаваме, очаквайте следващите действия на БОЕЦ и когато излезем ни последвайте!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Подкрепа през PayPal или с банкова карта. Кликнете на линка или на картинката:

 <<< PAYPAL >>> link click

Подкрепа през Epay.bg. Въведете сума по избор:

Описание Сума
Подкрепа за дейността на ГД БОЕЦ BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки