Крият ли „Булгартрансгаз“ и прокуратурата истината за аварията край Ветрино?

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

БОЕЦ бяхме информирани от граждани, че през нощта срещу 01.11.2021 г. авария се е случила в района на  компресорна станция “Нова Провадия” и село Ветрино. До ранните часове на 01.11. нямаше никаква официална информация относно събитията там.

Около 09:00 часа на 01.11. БОЕЦ успяхме да се свържем с кмета на Ветрино – г-н Димитров, както и със служители на кметството, които потвърдиха пред нас, че около 02:50 часа в нощта към 01.11.2021 г. е имало изключително тежка авария. Според звуците, които те са чули, става дума за ужасяващ тътен, продължил около 30 минути. Освен като ужасно силен звук, тътенът се е усещал физически като вибрации на земята, къщите са се тресли, врати и прозорци са дрънкали от силата на вибрацията. Хората, с които разговаряхме, нямаха никаква информация какво се е случило, дали има някаква опасност за жителите на региона, дали е изпускане на газ, дали е взрив или някаква друга авария. Има данни, че тътенът, освен в село Ветрино, е бил усетен също в околните села Момчилово, Средно село и дори чак в град Добрич.

Вчера БОЕЦ дадохме гласност на тези събития, като зададохме множество въпроси към институциите, принуждавайки по този начин и медиите да реагират и да отразят тази новина.

Вчера “Булгартрансгаз” публикуваха кратко лаконично съобщение на официалния си сайт. В него споменават за “разкъсване на участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния”. От въпросното съобщение разбираме, че е спряно и газоподаването за Сърбия и Унгария, което вече се извършва по трасето на наречения от БОЕЦ “Турски поток”. Компресорната станция “Нова Провадия” е част именно от “Турски поток”.

Съвсем основателно, БОЕЦ запитахме “Булгартрансгаз” за събитията във Ветрино, отправяйки въпроси към тях официално. Първоначално те отказаха да ни отговорят, а след това приеха да отговорят писмено на нашите въпроси. Въпросите са изпратени като запитване по Закона за достъп до обществена информация преди обяд на 01.11.2021 г.

До момента нямаме отговори от “Булгартрансгаз” дали става дума за авария на компресорната станция, дали компресорната станция е засегната от събитията, за каква авария по-точно става дума и къде точно се е случила тя, какви са мащабите на аварията и какви са щетите. Всички тези въпроси до момента са без отговор.

След натиска на БОЕЦ, в обедните новини на националните телевизии от 01.11.2021 г. беше излъчено интервю с изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов. От района на компресорната станция “Нова Провадия” с първите си думи Малинов благодари на прокуратурата. След това разясни, че имало разкъсване на 24 метра участък от газопровод.

Владимир Малинов

До момента не само че липсват отговори, но всяка официална информация – в случая от Малинов, повдига нови и нови въпроси:

1. Какво прави прокуратурата там?

Компресорната станция “Нова Провадия”, като част от “Турски поток”, е част от съоръжение с национално значение, което е под юрисдикцията на ДАНС и МВР. При случай на някакви събития, ДАНС и МВР са институциите, които трябва да реагират и да проведат огледи и  разследване. Ако те установят, че има данни за престъпление – за тероризъм, за неизпълнение на служебни задължения, за престъпна небрежност и т.н., сезират прокуратурата. Чак тогава тя влиза в своята роля и изпълнява своите задължения. Тук имаме директно влизане на прокуратурата преди още ДАНС и МВР да са провели своето разследване.

Булгартрансгаз и  прокуратурата, като две от последните институции, останали под контрола на Борисов и мафията, чрез своята колаборация будят сериозни съмнения, че тази инициатива на прокуратурата цели да бъдат прикрити следите на това, което реално се е случило в нощта към 01.11.2021 г. край село Ветрино. Това също и затвърждава нашите съмнения, че става дума за авария именно на компресорната станция “Нова Провадия”.

Към 22:00 часа на 01.11.2021 г. по проверка на БОЕЦ количеството транзит на природен газ към Сърбия и Унгария продължава да е 0. Тоест – “Турски поток” не работи. Компресорната станция “Нова Провадия” не работи.

Ако това беше авария на някакъв страничен газопровод, то до момента подаването на газ по централния, главен газопровод, който наричаме “Турски поток”, би трябвало да е възстановено.

При подобни аварии се задейства предварително приет план за действие при авария, който включва известяване на ДАНС, МВР, пожарна, гражданска защита, областен управител, кризисен щаб (ако такъв е обособен), общински кмет, ресорни министерства. В случая местната власт в лицето на кмета на Ветрино и кметовете на околните села не са уведомени по никакъв начин за случващото се, а процедурата е обърната – прокуратурата пристига първа, като отцепва района за достъп в продължение на дълги часове. Кой и защо е извикал прокуратурата преди да извести МВР и местната власт и кметовете е също важен въпрос.

2. Какво въобще прави прокуратурата там? 

Следват и другите въпроси:

3. Застрахована ли е компресорната станция “Нова Провадия”?

За да бъде застрахована, станцията трябва да е получила сертификат за въвеждане в експлоатация, който се издава от фирмите доставчици на оборудване. Фирма доставчик в случая беше американска компания. След налагането на санкции от страна на САЩ, имаме съмнения, че такъв сертификат  не е издаден. Реално може и да нямаме действаща застраховка на компресорната станция.

4. Направени ли са всички изпитания при въвеждане в експлоатация на тази станция, изпитвана ли е тя според съответните нормативи на максимална мощност, за да не се случва тази авария сега?

Ще изискаме отговор и на тези допълнително възникнали въпроси.

Продължаваме да считаме, че “Булгартрансгаз” – в лицето на своето ръководство, и прокуратурата се опитват да прикрият истината за реалните събития и за естеството на самата авария. Със своите действия те само засилват нашите съмнения за това.

Ако това е така, следват още много въпроси – въпроси от екологично естество, за това какви рискове крие тази авария, има ли изпускане на газ в атмосферата, колко са щетите, в какъв размер са тези щети, какви са ежечасовите щети и загуби, които България търпи заради това, че в момента не транзитираме газ по “Турски поток”.

Само за 31.10.2021 г. имаме 14 млн. куб. метра газ, транзитиран към Сърбия и Унгария. За 01.11.2021 г. тези количества са нула. За всеки час прекъснато газоподаване губим транзитни такси, а вероятно плащаме и неустойки, глоби и т.н.

Считаме, че цялостната картина е доста по-сериозна и комплексна от това, което в момента ни представя “Булгартрансгаз” – спукана стара тръба. Това звучи несериозно. Самият факт, че изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов е пристигнал на мястото на аварията по най-бързия начин, означава, че имаме нещо далеч по-сериозно от спукана стара тръба.

БОЕЦ продължаваме да работим по темата!

Битката продължава!

Благодарим за подкрепата в общата ни битка за справедливост и Истината!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“, бл. 4, ап. 157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

– <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА