БОЕЦ влезе в „Булгартрансгаз“! Защо се опитват да потулят истината за аварията край Ветрино?!

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

БОЕЦ влезе в “Булгартрансгаз”!

Поискахме среща с ръководството на държавното дружество! Повод за искането ни беше аварията на газопреносната мрежа край село Ветрино.

В нощта срещу 01.11.2021 г. авария на газопровод събуди жителите на село Ветрино и региона. Ужасяващият тътен, продължил около 30 минути. Освен като ужасно силен звук, тътенът се усещал физически като вибрации на земята, къщите са се тресяли, врати и прозорци дрънкали от силата на вибрацията.

До 09:30 часа на 01.11. нямаше никаква официална информация какво се е случило там. Хората, които преживяха този ужас, часове наред не знаеха какво се случва, дали трябва да предприемат някакви мерки, дали трябва да се евакуират. След гражданския натиск от страна на БОЕЦ, “Булгартрансгаз” лаконично обясни, че се случило “разкъсване” на тръба от стар газопровод, строен преди 35 години.

Разбрахме също, че разкъсването е по старото трасе, което служи за транзит на газ към Румъния. Този транзит частично беше възстановен само часове по-късно.

Това обаче не се отнася за доставките към Сърбия. По проверка на БОЕЦ транзита на природен газ към Сърбия и Унгария не беше възстановен и тази сутрин. Известно е, че доставките на газ за Сърбия вече се извършват по “Турски поток”, който Борисов удобно подари на Путин и Ердоган срещу “скромната” сума от 3 милиарда лева, платени от българските граждани.

БОЕЦ имаме сериозни съмнения, че “Булгартрансгаз” и прокуратурата, която пристигна на мястото на аварията скоростно и отцепи района, не разкриват истината за инцидента – дали “разкъсването”, усетено като взрив, всъщност не е било в намиращата се наблизо компресорна станция “Нова Провадия” и тръбите на “Турски поток”.

Газопреносната мрежа е част от т. нар. критична енергийна инфраструктура, която е от национална значение, като заради това е под юрисдикцията на ДАНС и МВР. При подобни аварии се задейства предварително приет план за действие при авария, който включва известяване на ДАНС, МВР, пожарна, гражданска защита, областен управител, кризисен щаб (ако такъв е обособен), общински кмет, ресорни министерства. При случай на някакви събития, ДАНС и МВР са институциите, които трябва да реагират и да проведат огледи и разследване. Ако те установят, че има данни за престъпление – за тероризъм, за неизпълнение на служебни задължения, за престъпна небрежност и т.н., сезират прокуратурата. Чак тогава тя влиза в роля и изпълнява своите задължения.

След аварията край Ветрен обаче местната власт в лицето на кмета на Ветрино и кметовете на околните села не са уведомени по никакъв начин за случващото се, а процедурата е обърната – прокуратурата пристига първа, като отцепва района в продължение на дълги часове. Кой и защо е извикал прокуратурата преди да извести МВР, местната власт и кметовете е важен въпрос!

“Булгартрансгаз” и прокуратурата, като две от последните държавни структури, останали под контрола на Борисов и мафията, чрез своята колаборация будят сериозни съмнения, че целят да бъдат прикрити следите на това, което реално се е случило в нощта към 01.11.2021 г. край село Ветрино.

Всичко това затвърждава нашите съмнения, че става дума за авария именно на компресорната станция “Нова Провадия”.

Затова още на 01.11.2021 г. БОЕЦ зададохме на “Булгартрансгаз” няколко много важни въпроса – дали става дума за авария на компресорната станция, дали компресорната станция е засегната от събитията, за каква авария по-точно става дума и къде точно се е случила тя, какви са мащабите на аварията и какви са щетите.

Първоначално те отказаха да ни отговорят, а след това приеха да отговорят писмено на нашите въпроси. Въпросите бяха изпратени като запитване по Закона за достъп до обществена информация преди обяд на 01.11.2021 г.

До момента – три дни по-късно, всички тези въпроси остават без отговор.

От изпращането на въпросите досега обаче възникнаха още нови въпроси:

  • Какво изобщо прави прокуратурата в района на инцидента и защо влиза там преди ДАНС и МВР?
  • Застрахована ли е компресорната станция “Нова Провадия”? За да бъде застрахована, станцията трябва да е получила сертификат за въвеждане в експлоатация, който се издава от фирмите доставчици на оборудване. Фирма доставчик в случая беше американска компания. След налагането на санкции върху “Турски поток” от страна на САЩ, имаме съмнения, че такъв сертификат не е издаден, съответно може и да нямаме действаща застраховка на компресорната станция;
  • Направени ли са всички изпитания при въвеждане в експлоатация на тази станция, изпитвана ли е тя според съответните нормативи на максимална мощност, за да не се случва тази авария сега?

Днес представители на БОЕЦ – Георги Георгиев и Любо Венков, посетиха централата на “Булгартрансгаз” в София и поискаха среща с изпълнителния директор Владимир Малинов, за да разберем отворите на въпросите, които зададохме и които остават без отговор. Владимир Малинов обаче не беше там.

След това БОЕЦ поискахме среща с един от членовете на Управителния съвет на дружеството – Делян Димитров, съпруг на личния пиар на Бойко Борисов Севделина Арнаудова. Само преди дни разкрихме, че Делян Димитров е член на Управителния съвет на “Булгартрансгаз” от 2015 година насам и получава 11 000 лева месечно възнаграждение (повече ТУК).

За 11-те хиляди лева заплата, явно Димитров беше сметнал днес да не присъства на работното си място. И не само той – бяхме уведомени, че нито един член на ръководството на “Булгартрансгаз” не е в централата на дружеството.

Владимир Малинов

В крайна сметка секретарката на Малинов ни информира, че ще получим отговор на въпросите си писмено. Въпроси, които не сме сигурни, че изобщо са били регистрирани в “Булгартрансгаз”, тъй като нямаме дори изпратен входящ номер на запитването ни по ЗДОИ.

Секретарката на изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” обаче потвърди във видео, което излъчихме на живо на страницата на БОЕЦ, че срещата ни с Малинов е заявена и че ще получим допълнителна информация кога ще се случи тя.

Още в деня след инцидента край Ветрино националните телевизии направиха опит да затъмнят медийно случая. Бяха принудени обаче да информират за събитията и да излъчат кадри от мястото на инцидента. Три дни след аварията, не виждаме особено подобрение по отношение на прозрачността на събитията. Дори напротив – само 48 часа по-късно беше съобщено, че аварията е отстранена. Виждаме, че надеждите са всичко да бъде потулено бързо, да бъде забравено, да отшуми.

Въпросите обаче остават и БОЕЦ няма да спрем да ги задаваме, докато не получим отговор! Битката не е за това дали ще отговорят на БОЕЦ. Битката е българското общество ще научи истината за тази авария!

Продължаваме да считаме, че “Булгартрансгаз” – в лицето на своето ръководство, и прокуратурата се опитват да прикрият истината за реалните събития и за естеството на самата авария. Със своите действия те само засилват нашите съмнения за това.

Очакваме срещата си с Владимир Малинов!

Битката продължава!

Благодарим за подкрепата в общата ни битка за справедливост и Истината!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“, бл. 4, ап. 157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

– <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА