БОЕЦ и Биволъ с нов сигнал срещу Пеевски!

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

Сдружение БОЕЦ и сайтът за разследващата журналистика „Биволъ“ внесоха в НАП десетки документи и информация, разкриващи офшорната империя на Пеевски, свързаните с него подставени лица и притежавани имоти и фирмени дялове, чрез които фирми и хора се упражнява контрол върху активи за над 1.5 милиарда лева.

През януари БОЕЦ разкрихме, че в края на 2021 г.  в НАП е извършена поредната ревизия на Пеевски и депутатът от ДПС отново се оказа чист като сълза. И то след наложениете му санкции по закона „Магнитски“ и след разкритията на BIRD.BG от разследването „Пандора“. Обявихме, че не може да приемем това и, след проведена среща на представители на БОЕЦ с министър Асен Василев, на която предоставихме данни от разследването на BIRD.BG, бяха образувани нови ревизии. Именно във връзка с тези ревизии днес БОЕЦ и „Биволъ“ внесохме в НАП допълнително още десетки документи и сведения за финасовите схеми и активи на Пеевски. Най-важно е да се проследи пътят на парите и произхода на средствата.

БОЕЦ се срещна с министър Асен Василев. Ще продължи ли Пеевски да е недосегаем?

Прилагаме внесената днес до НАП информация от БОЕЦ и „Биволъ“:

ДО: НАП – РУМЕН СПЕЦОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ДО: МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ – АСЕН ВАСИЛЕВ – МИНИСТЪР

С И Г Н А Л

От: Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“,

ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“ блок 4 вход „З“ ап. 157,

Представлявано от Георги Борисов Георгиев,  председател на УС e-mail : gdboec@abv.bg

„Биволъ“ – сайт за разследваща журналистика ЕИК 2008####.  e-mail : contact@bivol.bg

ОТНОСНО

Във връзка с образуваната нова ревизия на депутата Делян Пеевски след проведена среща между представители на Сдружение БОЕЦ и министър Асен Василев, представяме на вашето внимание следната допълнителна информация:

Към приложената информация отбелязваме, че Делян Пеевски осветли своята собственост в „Булгартабак“, а българският премиер Кирил Петков разкри данни за кредити на стойност стотици милиони от ББР към фирми свързани с Пеевски.

Заличена и забравена на сайта на дубайска компания презентация разкрива реалните мащаби на скритата империя “Пеевски”. Дали това не са всъщност източените и тайно изнесени от България капитали на младия олигарх за “черни дни”!? Според документа компанията TGI Middle East FZE контролира активи за над 700 милиона долара. Те се разпределят между няколко фирми свързвани пряко или косвено с бившия шеф на ДАНС и депутат Делян Пеевски: “Булгартабак”, “Юрий Гагарин”, “Експрес Лоджистик енд Дистрибюшън” (ЕЛД), “Табак Маркет” (Лафка), “Лакрима” (млечни продукти), “Дореко Комерс” (материали за печатната индустрия) и IT-фирмата “БГ Бизнес Солюшънс”. Общо те, заедно с активите си се оценяват от собственика им на 450 милиона долара. Към тази сума той добавя и недвижими имоти за 300 милиона долара, които “диверсифицират вложенията и рисковете пред развитието”.

2016 TGI Brochure

Биволъ провери надлежно и внимателно всички публични данни за компаниите изброени в скритата презентация и успя да потвърди наличието на формална връзка между тях. Мрежата е дълбоко прикрита, но ние успяхме да разкрием неопровержимите връзки в нея, които издават общия й генезис и управление.

Факт е, че сайтовете на всички компании от портфолиото (с изключение на “Юрий Гагарин” АД), се обслужват от едно място и имат общ сървър за имена за техните интернет домейни. Той е ns.infosecbg.com, който принадлежи на “БГ Бизнес Солюшънс”. Това важи и за домейна на компанията майка – tgimiddleeast.com. Домейнът на БГБС от своя страна е собственост на “Булгартабак-Холдинг”.

Домейните на компаниите от групата TGI Middle East са регистрирани и се управляват от едно място, и от едни и същи технически лица, установи проверка в архивите на системата whois.

Едни и същи технически лица с имейл адреси на “Булгартабак” са посочени като кореспонденти за домейните. Практическата страна на тази концентрация е, че с едно натискане на клавиатурата може да изчезне от Интернет бизнес за 1,5 милиарда лева – да спрат сайтове, мейл сървъри и цялата онлайн активност на групировката.

Налице са и други документални доказателства за свързаност между компаниите. В Търговския регистър се откриват документи, че TGI Middle East FZE е собственик на сингапурска фирма, която купува “БГ Бизнес Солюшънс”, от Doreco Limited, собственика на “Дореко Комерс”.

TGI е собственик на сингапурската фирма BG BUSINESS SOLUTIONS PTE. LTD., която е собственик на българската БГ Бизнес Солюшънс.

TGI Middle East FZE е също така предпоследното звено във веригата, водещо до мажоритарния собственик на “Булгартабак-Холдинг”. Това е декларирано официално пред Комисията за защита на конкуренцията. “Булгартабак-Холдинг” от своя страна има дял в “Табак Маркет”, а ЕЛД принадлежи на дъщерната му фирма “Благоевград-БT”.

Както показа разследване на Биволъ дистрибуторът на продукцията на “Лакрима” в Дубай също е свързан с TGI Middle East чрез своя мениджър Рахул Датрая Нимкар, който се вписа и като представляващ на “Булгартабак”. /виж тук/

“Лице” за милиард и половина

Кой е собственикът на TGI Middle East FZE и на активите за близо 1,5 милиарда лева? Юридическите лица, които контролират мажоритарния дял на тютюневия холдинг “Булгартабак”, са обявени в следния порядък пред КЗК:

BT Invest Gmbh (Австрия) -> Livero + Woodford (Лихтенщайн) -> TGI Middle East FZE (ОАЕ) -> Prest Trade.

Не е ясно къде е регистрирана последната фирма по веригата. Oт КЗК официално твърдят, че Prest Trade на свой ред принадлежи на физическо лице. Въпросното лице обаче нямало търговска дейност и поради това неговата самоличност не подлежи на разкриване, твърди Комисията в свое решение от 26 юни 2014 г.

Карикатура на Христо от брой 4 на Прас-Прес. Публикува се със съгласието на автора.

Две години по-късно, през май 2016 г. след запитване на Биволъ по ЗДОИ, КЗК отново отказа да разкрие кое е това лице, позовавайки се на търговска тайна, но потвърди, че нова офшорка на име Stiga Anstalt е заместила Livero Establishment като собственик на австрийската BT Invest Gmbh, която пък е формалният собственик на 78% от акциите на “Булгартабак-Холдинг”. Kрайният собственик на Stiga Anstalt през TGI и Prest Trade оставало същото физическо лице, поради което не се налагало ново производство за концентрация.

Така без да извършва търговска дейност загадъчното физическо лице е постигнало завидни икономически резултати – става ясно от презентацията на притежаваната от него компания.

Скритият и явният Пеевски

В презентацията на TGI не е посочен бизнесът с “Техномаркет”, който Делян Пеевски придоби чрез фирмата си НСН Инвестмънт, а в края на миналата година продаде на TGI Middle East FZE.

От началото на 2017 г. “Техномаркет България” е собственост на TGI Middle East. Едва ли е случайно, че бащата на адв. Гено Руменов Андреев, който се е подписал като председател на Общото събрание, беше магистратът предложил Пеевски за поста следовател. 

Вероятната причина за този пропуск е, че презентацията е изготвена преди сделката. Според метаданните във файла той е променян последно през август 2016 г. По наша оперативна информация тайната презентация е била изготвена за сключване на голяма имотна сделка в района на Далечния Изток, която не се е състояла, след което документът бива премахнат от интернет.

Тази сделка между фирма притежавана от Пеевски и TGI е пресечната точка между скритата и явната собственост на “успешния млад мъж”.

До месец май 2015 г. Пеевски не декларираше официално никакви активи (с изключение на прословутия си стар “Опел”), макар че публично споменаваше за “бизнеса на моето семейство”, имайки предвид имотната си майка Ирена Кръстева (виж в края на статията хронологията на декларациите му).

Първата декларирана придобивка на Пеевски беше мащабна: 50% от “Балканска Медийна Компания” АД, 50% от “Био Уотър Инвестмънт” ООД, 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC и 90% от “НСН Инвестмънт” ООД. Последваха многобройни прехвърляния на компании през 2016 г., докато се стигна до сегашното състояние на нещата, което от няколко месеца изглежда стабилизирано.

Пътьом Пеевски се раздели с всички свои офшорни компании с изключение на дубайската Intrust Ltd и неизвестно къде регистрираната Proof Method Marketing. Той продаде на “НСН Инвестмънт” всички медии и дистрибуторски фирми, които му “подари” майка му, Ирена Кръстева. Накрая прехвърли и самата “НСН Инвестмънт” на Intrust Ltd. Така цялата му явна собственост се концентрира в една и съща дубайска фирма.

Скандалната сделка за Дипломатическия клуб в Бояна, който беше продаден на символична цена на трима неизвестни младежи от Стара Загора, в крайна сметка завърши с прехвърляне на собствеността на “Дореко комерс”. Макар офшорката да е скрита зад други 2 офшорки, връзките й с бизнеса на Пеевски са явни. “Дореко” придоби преди няколко години и собствеността върху “ИПК Родина”, която е пряко свързана с медийната империя на Пеевски. Фирмата майка на “Дореко комерс” –  Doreco Limited е собственик и на рекламната агенция на “Булгартабак” “Сода комюникейшънс”. Последното недвусмислено също издава директната обвързаност и общ център на собственост между TGI Middle East FZE и “Булгартабак”, като завесата става съвсем прозрачна и зад нея личи един и същ добре познат корпулентен силует.

Откъде пари?

Така или иначе остава открит въпросът за прозрачния и законен произход, придобиване и изнасяне на над 1.5 млрд. лв активи на български субекти зад граница. Както и за централната фигура, която притежава въпросните субекти и активи.

В своите разследвания до момента Биволъ идентифицира три източника на пари за придобивките на корпулентното семейство: кредити от КТБ, контрабанда на цигари и комисионни от обществени поръчки.

Първоначалният капитал е от кредити от КТБ в периода, когато Цветан Василев и Делян Пеевски са неофициални бизнес партньори, според признанията на самия Василев. Кредитите така и не се върнаха в КТБ след фалита на банката. Проучване на Биволъ по данни от Кредитния регистър показа, че е налице прекредитиране от КТБ в ПИБ. Сега свързаните с Пеевски фирми дължат стотици милиони на Първа инвестиционна банка и продължават да осъществяват с нейна помощ бизнес плановете си. Подробни разследвания на Биволъ от началото на 2014 г. за покупката на медиите от пресгрупата “Монитор” доказа и конкретния механизъм на началото на обсебването на медии “на колограм” от Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Така започна създаването на тоталната медийна империя на младия олигарх и превръщането й в система за пропаганда и публични екзекуции в стил “дадзибао” на всички неудобни на престъпното статукво субекти. В резултат България се срина на последното място в Европа по свобода на словото и се нареди по този показател на демокрация между Гвинея и Замбия. Пеевски се превърна в ментор на българския печат стана монополист на вестникарското разпространение с пари получени от тогавашната “банка на властта”, захранвана от три правителства с пари на данъкоплатците чрез влоговете на държавните предприятия.

След предизвикания умишлено фалит на КТБ с натиска на политическото и съдебно лоби около Пеевски, бившите активи на банката се разграбват чрез назначените синдици /разкрито в Яневагейт/, ЧСИ-та и безразлични държавни институции в активи основно на свързани с корпулентния олигарх фирми и субекти.

Така фактически капиталите на КТБ бяха употребени 2 пъти за създаването и разширението на икономическата империя около несменяемия депутат от ДПС и превръщането й фактически в зловещ задкулисен център на държавната власт, налагайки репресивен режим върху всички несъгласни да му се подчинят субекти. Самият Василев преди няколко месеца призна в серия от интервюта разкритите от Биволъ факти преди години.

Вторият източник е развихрилата се мащабна контрабанда на цигари от “Булгартабак” към Близкия изток. Тя съществува още докато Булгартабак е собственост на държавата, но при Пеевски придобива такива размери, че турските и други служби я идентифицират като заплаха. Подробности за главните действащи лица в тази незаконна дейност можете да видите в серията разследвания на Биволъ “Мафията Булгартабак” (виж тук).

Третият източник са големите обществени поръчки за инфраструктурни обекти, в които фирми контролирани от Пеевски, основно “Водстрой 98” се явяваха като участници в консорциуми в качеството на комисионери. Биволъ направи проучване на базата на отворени данни от Агенцията за обществени поръчки и установи, че фирмите свързвани с корпулентния депутат са участвали в поръчки за над 1 млрд. лв. При комисионна от около 30-40% това допринася за забогатяване на групировката с близо 400 млн. лв., а данъкоплатците получават некачествено и опасно за здравето им строителство. Показателно е, че след публикуването на тези данни от Биволъ и изпращането им до ОЛАФ, Бойко Борисов внезапно спря огромната обществена поръчка за магистрала “Хемус”, позовавайки се на някакво имагинерно собствено проучване: “попроверил съм кой кой е”. Всъщност, по информация на Биволъ, му е било заявено категорично от Брюксел, че поредната почерпка за Пеевски няма да мине току така.

#КОЙ стои зад TGI?

Да се върнем обаче на натрупаното, афиширано в презентацията на TGI. Показателен е фактът, че нито една политическа сила не взе присърце задачата да разкрие кое е въпросното физическо лице зад TGI Middle East, дори и след като беше сменен верният на Пеевски шеф на КЗК Петко Николов. Този симптом води до неопровержимия извод, че всички парламентарно представени политически партии са всъщност част от Модела #КОЙ и обслужват един и същ мафиотски модел на корупционно управление, зад фасадните си идеологически различия и фиктивно разположение в политическата координатна система.

В поредицата от разследвания “Мафията Булгартабак” Биволъ публикува документ за сделка между TGI Middle East и контролираната тогава от банкера Цветан Василев фирма EFV. EFV цедира на TGI собствеността си в Булгартабак срещу 45 414 388 евро.

EFV Livero TGIMiddleEast

Произходът на тази сума е неизяснен. Възможно е парите да идват от криминалната контрабанда на цигари на Булгартабак в Близкия изток. Но документът за сделката от страна на TGI е подписан от тогавашния директор на Булгартабак и на BT Invest Венцислав Чолаков. Какво се крие зад тази връзка на Чолаков с TGI Middle East е важен въпрос. Явява ли се той фактически собственик, или е пълномощник на друго лице?

Дотук е ясно къде и как е концентрирана собствеността на депутата, който според думите на Бойко Борисов си “отива в Дубай”, но всъщност се кандидатира и спечели още един депутатски мандат. Ясно е също кои са подставените лица в структурата. Остават обаче много въпроси: Как някакво лице без търговска дейност е придобило тези активи на стойност близо 2% от българския брутен национален продукт?  Какъв е произходът на неговите пари? Платени ли са данъци върху тях? Свързани ли са тези пари с криминална дейност от контрабанда на цигари?

Коментар от редакцията:

На всички изредени по-горе въпроси предстои да отговори прокуратурата, която този път ще бъде сезирана от Биволъ конкретно за ролята на Венцислав Чолаков и за въпросното анонимно “лице”, известно на КЗК, което се явява собственик на TGI. А също и за задкулисното влияние и собствености на депутата от ДПС Делян Пеевски. И ще се обърнем не само към българската прокуратура, на която според досегашната й практика нямаме почти никакъв кредит на доверие, а по-скоро я считаме за съучастник. Неизбежното осветляване и цялостно разплитане на тези дейности може да доведе до разкриването на най-тежките икономически престъпления срещу националния и обществен интерес в новата история на България.

На базата на изнесеното дотук считаме, че има основания за нова проверка. Предишната проверка на прокуратурата приключи през март 2015 г., преди да се развихри официално бизнес таланта на детето-чудо. Оттогава се натрупаха нови обстоятелства, свидетелства и документи, част от които е и настоящото разследване. Както се вижда от портфолиото на TGI, България е отесняла на #КОЙ и той вече гледа към глобалните пазари. Но източникът на силата му остава фунията, засмукваща ресурси от българския данъкоплатец и от вложителите в банките, които го кредитират. Завладените с пари на КТБ Пеевски медии са гарант, че това статукво ще се прехвърля като наследство от всяка власт. Те ясно прокарват с калната си политика демаркационна линия между истината и лъжата. Първичната им пропаганда остава като точен документ във времето за принадлежността на лица и структури към една престъпна империя.

Самият Цветан Василев бе принуден да избяга зад граница, за да спаси живота си, като в момента неговите неопровержими публични свидетелства за мафиотската централа на властта се маргинализират от българската прокуратура. Точно обратното – тази институция призована да защитава изконно обществения и държавен интерес, практически обслужва престъпното обсебване на национални ресурси и съсредоточаването им в ръцете на властта на Задкулисието, чието лице е вече добре разпознаваемо на света.

Кой стои зад самия Пеевски ли? Анализът, който направихме преди няколко години е валиден и днес. Може би трябва само да се допълни и актуализира с новите обстоятелства от последните години, но те само доказват нашата правота. Вижте тук #КОЙ превърна България във феодална частна собственост, стопанисвана кърджалийски от шепа маниакални марионетки на бившия комунистически режим. И ако се разпознаете, не се сърдете на хората, които ви протягат огледалото. Както е казал Джордж Оруел: “Народ, който избира престъпници не е жертва, а съучастник”.

Приложение: История на декларациите на Делян Пеевски

30.10.2014 Няма нищо за деклариране

http://parliament.bg/pub/REG/132952Delqn_Slavchev_Peevski_t.1.PDF

http://parliament.bg/pub/REG/133048Delqn_Slavchev_Peevski_t.2.PDF

28.05.2015

Придобива 50% от Балканска Медийна Компания АД, 50% от Био Уотър Инвестмънт ООД, 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC, 90% от НСН Инвестмънт ООД.

http://parliament.bg/pub/REG/145247Delqn_Slavchev_Peevski_t.3.PDF

30.11.2015

Придобива 100% от Intrust Ltd., 100% от Redwood Capital Ltd., 100% от Uno de Senso Group Ltd.

http://parliament.bg/pub/REG/144737Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(2).PDF

04.01.2016

Придобива 100% от Richi International Ltd.

http://parliament.bg/pub/REG/163049Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(3).PDF

28.04.2016

Продава 100% от Richi International Ltd., 100% от Redwood Capital Ltd., 100% от Uno de Senso Group Ltd.

http://parliament.bg/pub/REG/111307Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(4).PDF

12.05.2016

Придобива 50% от Био Уотър ООД, 50% от Био Уотър Инвестмънт ООД и 10% от НСН Инвестмънт ООД,

http://parliament.bg/pub/REG/115148Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(5).PDF

15.05.2016

Придобива 50% от Балканска Медийна Компания АД

http://parliament.bg/pub/REG/115323Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(6).PDF

27.05.2016

Продава 100% от Био Уотър ООД, 100% от Био Уотър Инвестмънт ООД и 100% от НСН Инвестмънт ООД,

http://parliament.bg/pub/REG/162121Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(7).PDF

14.06.2016

Придобива 100% от Proof Method Marketing

http://parliament.bg/pub/REG/162042Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(8).PDF

22.12.2016

Продава 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC

http://parliament.bg/pub/REG/150535Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(9).PDF

Прилагаме линк към публикация на Биволъ:

https://bivol.bg/tgi-peevski.html

Адвокатската кантора “Авиора Консулт”, която основно обслужва бизнеса на Делян Пеевски и от негово име е наела скъпи лобисти за защитата му по Закона Магнитски  в САЩ е получила над 19 милиона лева от самия Пеевски, притежавана от него фирма и от “Булгартабак”. Адвокатите Сашо Ангелов и Гено Андреев са изтеглили голямата част от тях в лично качество. Пет милиона получени от “Булгартабак” не са обявени в годишните отчети на фирмата. Тези пари най-вероятно идват от заем отпуснат от Българска банка за развитие. Пеевски е дал 1,7 милиона лева в лично качество, но не е регистриран по ЗДДС. Това показват дневниците на фирмата, с които Биволъ се запозна и които са налични в НАП. Данните които успяхме да придобием и разследваме не са съвсем пълни, но са доста подробни и осветяват методите, чрез които Делян Пеевски упражнява влияние върху различни сфери, биснес и структури, чрез лоялни свързани с него адвокати и физически лица. Засега приходното ведомство игнорира тези данни, а правителството не дава индикации, че ще се заеме с изясняването на собствеността на “Булгартабак”.

Приходите

05.01.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Услуги 240,000
10.02.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Услуги 200,000
28.03.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Услуги 340,000
14.03.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Услуги 200,000
10.04.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Услуги 300,000
12.05.2017 BG811154751 Благоевргад-БТ АД Услуги 9,725,475
05.01.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Корекция -40,000
30.08.2017 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 150,000
15.08.2017 BG831636680 Булгартабак Холдинг АД Услуги 120,000
17.11.2017 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 90,000
21.05.2018 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 170,000
26.07.2018 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 257,000
07.08.2018 550722XXXX Ирена Ангелова Кръстева Услуги 7,000
14.12.2018 BG20253XXXX Ди Ар Си Инвест ЕООД Услуги 1,800,000
14.12.2018 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 55,000
16.01.2019 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 335,000
19.06.2019 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 130,000
25.06.2019 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 160,000
23.06.2019 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 55,000
18.06.2019 BG811154751 Благоевргад-БТ АД Услуги 5,000,000
19.12.2019 BG800727XXXX Делян Славчев Пеевски Услуги 340,000
Общо 19,634,475
Пеевски 1,749,000
Булгартабак Холдинг АД 1,360,000
Благоевград-БТ АД 14,725,475
Ди Ар Си Инвест ЕООД (Пеевски) 1,800,000

Приходите идват от общо 5 клиента контролирани от Делян Пеевски – Благоевград-БТ АД – 14,7 млн. лв, Булгартабак Холдинг АД 1,4млн. лв., Ди Ар Си Инвест /Дореко Комерс/ 1,8 млн. лв.,  и от самия Делян Пеевски с 1,7 млн. лв. За периода 2017-2019 г. Пеевски в лично качество е платил на Авиора 1,742,000 лв. за услуги. Майка му Ирен Кръстева също е дала 7000 лв. Свързваните с Пеевски дружества са платили на “Авиора” близо 17,8 милиона лева.

По-голямата част от тези внушителни суми вероятно са заемни средства от Българската банка за развитие /ББР? , която от 2016 г. кредитира групата на “Булгартабак”. Конкретно “Благоевград – БТ” има 126 милиона лева кредит от ББР, както разкри разследване на Капитал.

По документи в момента Делян Пеевски няма собственост в дружествата от групата на “Булгартабак Холдинг” АД, но през последните години той беше собственик и официализира десетки милиони през акции и дивиденти от дружеството. Никога досега държавата не е проявявала инициатива да разбере кой стои зад офшорките, контролиращи мажоритарния пакет от 92% от акциите.  Според книгата на акционерите от 2018 г. това са три фирми от свободни зони в ОАЕ: TI Holding FZE с 12.23%, Lawand General Trading FZE с 13.97%, Gifted Master LTD (Adjman) с 18.10%, и две лихтенщайнски Woodford Establishment с 33%, и Stiga Anstalt с 14.75%.

През годините Биволъ създаде най-солидния архив от разследвания и публикации за престъпната приватизация и дейност на “Булгартабак”, и обвързаностите на тази структура с Делян Пеевски, с политически, икономически, финансови и криминални субекти /виж тук/. От години българските държавни институции са сложили “ТАБУ” върху всякакви проверки или разследвания на това какво се случи с Булгартабак, как бе приватизиран, а след това ограбен най-големия тютюнев холдинг в Европа. Една мащабна ревизия на цялата сага около “Булгартабак” би била лакмуса, който би показал действителна промяна в дълбокото Задкулисие в държавата и разплитането на основните корупционни и олигархични престъпни мрежи в България.

Данните за плащанията към “Авиора” са лесно проверими и НАП би трябвало да е наясно с паричните потоци. Освен това Делян Пеевски в лично качество към момента на плащанията след март 2018 г. не е бил регистриран по ЗДДС и в приходната агенция веднага би трябвало да е светнала червената лампа срещу съответните му постъпления. Преди тази дата Пеевски е платил на Авиора 240 000 лв., а след като се е дерегистрирал по ЗДДС е платил още 1,5 милиона лева.

Пеевски е дерегистриран по ЗДДС след март 2018 г.

Тук трябва да се провери, след дерегистрацията на Пеевски по ЗДДС, с какви приходи той е покривал личните си плащания към “Авиора” и дали по тях е бил платен ДДС. Неплащане на данъци в особено големи размери се санкционира по Наказателния кодекс с “от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния”.

Magnitsky case

Прави впечатление, че приходите на Авиора драстично нарастват в пъти през 2017 г. Това се вижда и от подадените ГФО на фирмата.

ГФО на “Авиора консулт” за 2017 г. Ясно си личи разликата в пъти между приходите и разходите за тази и предходната 2016 г.

Възниква въпросът на какво се дължи това увеличение на приходите и разходите на “Авиора” точно през 2017 г.? След тази година подаваните ГФО все още не са вписани. Видно от балансите на фирмата, с които Биволъ разполага, тя е продължила да работи на много по-големи обороти.

Годината 2017 не е случайна за Пеевски и “Авиора”. През тази година е образувана преписка и е отворена процедурата за  санкции по Закона Магнитски в САЩ. Защитата на тогавашния депутат от ДПС и роден олигарх е поета от американската лобистка група BGR Government. Фирмата е консултирана и ръководена от бившия дългогодишен агент и шеф във ФБР – Томас Лок /Thomas Locke/. Лок отговаря именно за лобизма в полза на Делян Пеевски пред Държавния департамент, Департаментите по правосъдие и финанси, ЦРУ и Хазната. Първоначалният контракт, сключен с BGR Government е договарян между американската компания и близката до Пеевски адвокатка Миглена Христова – участвала в Борда на директорите на: “Булгартабак холдинг”, “Лафка маркет”, “Благоевград БТ”, “София БТ”, “Шумен табак” АД. Споразумението е подписано от Параскев Параскевов – бивш офицер от ДС, бивш зам.министър на МВР в Правителството на Жан Виденов и баща на адвокат Александър Ангелов. Той предвижда редовни месечни вноски от 30 000$, както и допълнителни разходи по дейността на лобизма. Това означава, че само за една година плащанията на Пеевски през “Авиора” към американските лобисти набъбват на няколкостотин хиляди долара. Точната крайна сума едва ли може да бъде фиксирана.

Първоначалният Договор за лобизъм в полза на Делян Пеевски в САЩ. Договорът е координиран с адв. Миглена Христова от българска страна и подписан от полк.от ДС Параскев Параскевов – баща на адв. Александър Ангелов.

Разходите

Адв. Александър Ангелов – собственик и управител на “Авиора консулт”

В Разходното перо на “Авиора” се откриват огромни суми. Най-високо платен е самият собственик на фирмата адв. Александър Ангелов с изплатени хонорари от 12,8 млн. лв. Ангелов беше осветен от Биволъ в началото на 2019 г. като действителния собственик на офшорката “Виафот”, която атакува  оръжейния завод “Дунарит” с цел да го отнеме от Емилиян Гебрев с помощта на Прокуратурата и НАП. Гебрев и синът му бяха отровени с Новичок и едва не загинаха.  Допреди разкритието на Биволъ, осветило скритите обвързаности на Ангелов и мрежите на Пеевски, той отричаше да му е адвокат. При всякакви опити да поискаме коментар от Александър Ангелов, той отказва да разговаря с медията ни.

Към директорката на “Булгартабак” и на “Лафка” Миглена Христова,която е кореспондент на Пеевски по защитата за Магнитски, са трансферирани – 1,4 млн. лв. и към адв. Гено Андреев – към 500 000 лв. Адв. Ваня Желязкова е взела от Авиора към 30 000 лв. При направената от нас справка се оказа, че тя е дъщеря на санкционирания по Магнитски за престъпна колаборация заедно с Делян Пеевски – Илко Димитров Желязков. 

Редовни плащания има и към адвокатски кантори. Пловдивската кантора “Панчева, Панов и съдружие” е получила към 580 000 лв. Тя е на данъчните адвокати Недялка Панчева и Светлин Панов. Биволъ потърси коментар от Панчева и Панов по имейл, но не получи отговор.

Пари са плащани и на адвокатската кантора “Котларски” (118 000 лв).  Тя е на адв. Владимир Котларски, бивш главен юрисконсулт на Първа инвестиционна банка /ПИБ/, където сметки и кредити имат фирмите на Делян Пеевски. След това Котларски бе избран и в директорския борд на Общинска банка, която също се спряга като контролирана от Пеевски, чрез собственика ѝ Георги Самуилов от “Инса Ойл”. Както е известно именно на Самуилов Пеевски прехвърли голяма част от недвижимите си имоти в България, включително и резиденцията си – емблематичния хотел “Берлин” в Бояна.

Има и плащания на солидни суми към физически лица

Така например Евелина Мирославова Колева е получила към 64 000 лв. Тя влиза в мениджмънта на няколко фирми свързвани с медийните проекти на Делян Пеевски.

Цветемир Мартинов Сандулов е получил близо 117 000 лв. Той е свързан с лицата, които през 2017 г. поеха издателството и сайта “Правен свят” след което редакционната му политика се синхронизира с тази на пропагандните издания на Делян Пеевски. Сандулов е син на бившия председател на Окръжния съд в Сливен – Мартин Сандулов, разкрит и като бивш агент на ДС с псевдоним “Стефанов”. Цветемир Сандулов беше и заедно с Гено Андреев и адвокат на свързаната с Пеевски фирма “Техномаркет”, в скандалните дела с международната компания “Глориент”, на която “Техномаркет отказа да плаща за ползване на търговските ѝ площи, след като Делян Пеевски купи търговската верига преди 5 г.

ПР фирмата “Митра-ПР” е получила през 2017 г.  80 000 лв. По това време тя е собственост на някой си Жуе Тиан, но управителят Петър Колев се свързва и с фирмата “Дитмакс”, където се появява известното кипърско прокси Майкъл Тимвиос, работещ с фирми свързвани с бившия шеф на КФН Стоян Мавродиев. Мавродиев е известен с близостта си с Пеевски, за която признава в запис разпространен от ГД-БОЕЦ. Тимвиос и Мавродиев заведоха дела за клевета срещу журналисти от “Капитал” сред серия от публикации за къщи в Гърция, купени от Мавродиев.

В този списък на бенефициенти на парите на Пеевски през Авиора е и Димитър Валентинов Богданов. Той играе синдик на над 25 крупни фирми и предприятия в несъстоятелност или ликвидация. Като такъв има правомощията да се разпорежда с тяхното имущество. Богданов е бил и назначен за шеф на Борда на директорите на Летище София. Това става точно по времето, когато държавното предприятие бе осъдено да плати 50 млн. $ неустойки по неизпълнение на клаузи в договора с кувейтки инвеститори за строеж на нова писта. Едва ли е случайност, че точно тогава защитата на държавния интерес и този на Летище София бе поверена на…….Александър Ангелов и “Авиора”, които сръчно загубиха делото! За Пеевски бе известно, че определено има интерес да вземе Летището на концесия, а загубеното дело отблъсна крупни потенциялни чуждестранни инвеститори. Богданов лъсна и в скандал покрай продажбата от синдик на активите на фалиралия “Химко” Враца. Там той беше обвинен от чужд инвеститор, че го шантажира за огромни суми и парадира с личната си връзка с Бойко Борисов. Богданов беше спрегнат и като връзка между Пеевски и близкият до Борисов “котарак” Александър Сталийски. Едва ли е случайно, че Димитър Богданов и съпругата му излизат и като едни от най-големите вложители във фалиралата КТБ, известна и като банката на Пеевски до 2014 г. Богданови са притежавали над 11 млн. лв. в банката, но непосредствено преди затварянето й са изтеглили парите си и там са останали едва около 350 000 лв. С осветяването на преките финансови връзки с Пеевски, не е чудно как и откъде проспериращото семейство на професионалния синдик е разбрало, че банката ще бъде фалирана предварително.

Сравнително малки суми 22 374 лв. е получила адв. Преслава Караджова – жена на А.Ангелов. Караджова е била член на борда на директорите на тютюневия комбинат “Юрий Гагарин” /част от Булгартабак холдинг/ в Пловдив и член на ръководствата на свързаната с ПИБ – “Глобал технолоджи къмпани”. Караджова е участвала и в управлението на Фондацията на оръжейния търговец Петър Манджуков. Може да се предполага, че тя е оперативната връзка между бившия депутат и бизнесмена. Пеевски влезе официално като акционер в “Булгартабак” именно чрез изкупуването на дяловете на притежаваната от Манджуков “Табако инвестмънт” което бе 5% акционер на Булгартабак холдинг АД през 2015г. Чрез този ход Делян Пеевски официално демонстрира, че е акционер на Булгартабак Холдинг АД и реализира огромна печалба след продажбата на дяловете си впоследствие (без дори да вземаме предвид останалите му косвени дялове).

Основното заключение което се налага е, че “Авиора” прилича на разпределителна касичка, в която влизат пари, от които да се плащат легални хонорари на адвокатите на Пеевски. Това е един от начините, които осигуряват на Пеевски влиянието му в най-различни сфери с верни хора и подставени лица, които да работят в негов интерес. Схемата разкрива и един типичен начин за реалното действие на Задкулисието, обвързаните лица и тяхната истинска същност и лоялност.

Пет милиона липсват в отчетите. А кой плаща на лобистите в САЩ?

Преглед на финансовите отчети подадени към Търговския регистър от “Авиора Консултинг” показва, че внушителната сума от над 6 млн.лв не е отбелязана като приход за 2019 г. Парите главно са дошли от “Благоевград БТ”, което се открива в дневниците на фирмата с дата 18.06.2019, но изобщо не са отчетени в баланса за 2019 г. Очевидно след като бяха осветени офшорните сметки и собствености на Александър Ангелов от Биволъ през 2019 г., той е решил да не подава отчети за приходите и разходите на “Авиора”, въпреки, че чл.29, ал.6 от Закона за счетоводството категорично задължава: “Годишният финансов отчет на малките предприятия може да се състои от съкратен баланс по раздели и групи, съкратен отчет за приходите и разходите и приложение” В подадените от Гено Андреев документи липсва отчет и приложение. По представения баланс никак не може да се разбере какви пари са влизали и излизали от “Авиора”. Документите на Биволъ обаче дават достатъчна информация, че оборотите са били над 6 млн.лв за годината.

Адв. Гено Андреев

Освен това в дневниците няма никаква следа от плащанията на “Авиора” към фирмата BGR Government Affairs, която лобира за Пеевски в САЩ срещу 30 000 долара месечно и е в договорни отношения с “Авиора” още от 2017 г., както вече споменахме. Дали липсата на декларирани официално финансови отчети, след сключването на лобисткия договор за защита на Пеевски има връзка с плащанията към американската страна не е ясно. Възможно е, че BGR Government получават сумите си от физически лица – примерно адв. Александър Ангелов в лично качество, възниква въпросът, защо тогава договорът е сключен не между него и лобистите, а с фирмата, т.е. с юридическото лице, от което е редно официално да се превеждат и хонорарите в САЩ в името на прозрачността и законността на произхода на средствата. Само една официална проверка може да покаже дали защитата на интересите на Делян Пеевски в САЩ  се заплаща по легален и открит начин (каквито данни засега не се виждат) или минава през различни свързани  физически лица и техни офшорни сметки.

Биволъ направи опит да се свърже за коментар с BGR Governement Affairs по имейл и по телефона, но не получи обратна връзка.

Трябва да се спомене, че Пеевски е ответник и по съдебно производство воденото по закона РИКО /RICO/ пред Окръжния федерален съд на САЩ за Съдебен окръг Ню Йорк, район Южен, дело № 1-18-cv110072. Делото е заведено по подадената от Синдика на американската компания Еър Лоджистикс Лимитед, Инк. за 200 000 000 $. Подаденият иск се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) за борба с мафията, пране на пари, укриване на доходи или разкриване на доходи с престъпен произход. За защитата си по това дело Делян Пеевски е наел една от най-скъпите адвокатски кантори не само на територията на САЩ, но и в целия свят “Morgan Lewis”. Според запознати хонорарите на адвокати от подобен ранг се плащат на час, като по определени сложни казуси ставката надхвърля 1000 $.

Апелация на “Morgan Lewis” пред съда в Ню Йорк в защита на делян Пеевски по делото RICO.

В балансите на “Авиора консулт” не може да се открият никакви плащания и към “Morgan Lewis”. Не е ясно дали договорът с тези адвокати е сключен също от Авиора, както защитата по Магнитски, или е директно от Пеевски. При всички случаи обаче парите, които текат от началото на 2019 г. са значителни и хипотезата е, че могат да се измерят със седемцифрена сума.

Като цяло паричните потоци на “Авиора” повдигат сериозни съмнения за нерегламентирани доходи на Пеевски, източване на “Булгартабак” с огромни суми, укриване на данъци и пране на пари.

Всичко това лесно може да бъде проверено от НАП. Информацията би трябвало да бъде взета под внимание и от Правителството на САЩ от гледна точка на източниците и начини на плащане на хонорарите на двете американски адвокатски и лобистки фирми, които защитават корпулетния политик-олигарх по Закона Магнитски и Делото RICO. Информацията за обвързаностите и скритите мрежи на влияние на Делян Пеевски би трябвало да бъде взета под внимание и от Правителството на България, за разширяване на Списъка на фирмите и лицата свързани и работещи със и за Делян Пеевски.

За съжаление от приходното ведомство игнорираха въпросите ни дали са им известни нарушения на данъчното законодателство от страна на лицето Делян Пеевски. Те могат да се засекат с обикновено търсене в информационните масиви за плащанията от него към фирми. От информационния център на НАП поискаха да зададем въпросите си по реда на ЗДОИ, а след като настояхме, че това са журналистически въпроси, ги препратиха на пресцентъра, откъдето отговор не се получи до редакционното приключване на статията. Това поведение на държавната институция е до болка познато и напълно се вписва в досегашното бездействие на всички отговорни органи и власти по отношение на доходите, бизнеса, и светкавично-мистериозното превръщане на “детето-чудо” Делян Пеевски в милиардер само за няколко години!   С този отказ от реални действия и нежеланието да се даде на обществото достоверна информация служебната власт на Румен Радев продължи порочната практика на всички правителства от последните 20 г. Мимикрирането и “двойната игра” обаче по отношение на санкционирания по Магнитски Пеевски ще бъде воденичния камък, който неизменно потапя и ше потопи всички управляващи, заиграли се или подчинили се на “Империята Пеевски”!

Кой кой е в Авиора?

Формално “Авиора Консулт” е собственост на адв. Сашо Ангелов, а баща му Параскев Ангелов Параскевов и адв. Гено Андреев са управители.

Припомняме, че Биволъ разкри ролята на адв. Сашо Ангелов като довереник на Пеевски и собственик на ключови офшорки на базата на Панамските документи.

Бащата Параскев Параскевов e високопоставен офицер в бившата Държавна сигурност,  зам. директор на Националната служба за защита на Конституцията /НСЗК/, зам. Министър в МВР по време на Виденовото правителство на БСП.

Адв. Гено Андреев е син на – Румен Генов Андреев, високопоставен офицер от ДС и дългогодишен шеф в НСлС бивш зам.-вътрешен министър на МВР при правителството на Сергей Станишев /БСП/.

Миглена Петрова Христова е сред най-доверените лица на Пеевски. Тя и Гено Андреев са в списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за управители на на BT Invest фирмата-собственик на “Булгартабак”, според документи публикувани от Биволъ още през 2015 г.

“Булгартабак” – Кутията на Пандора

След плах намек на министъра на икономиката Кирил Петков, че Пеевски стои зад Булгартабак, Техномаркет и други големи кредитополучатели от ББР ентусиазмът на правителството да разкрива собствеността на Делян Пеевски рязко секна. Това личи и по списъците на свързаните лица, публикувани след санкциите по закона “Магнитски”.

Очевидно има нерешителност да се рови в този казус, тъй като той би разкрил минали и настоящи зависимости оплели цялата държава. За това говори и мълчанието на всички държавни институции след публикуването на таен доклад за контрабандата на цигари от Булгартабак към Близкия изток, в който личат имената на Пеевски и Доган. Но афишираната воля да се предпазят държавни предприятия от санкции не може да бъде оправдание за това да се пазят и тайните активи на Пеевски. Може би възстановяването на някои стари и зловещи динозаври от БСП в най-висшето им ръководство – Изпълнителното бюро на НС, което се случи само преди по-малко от месец, би обяснило плашливостта на Правителството на Радев да бръкне дълбоко в най-голямата рана на Българската държава през целия Преход! Дали Пеевски “Ги страхува” ще разберем категорично и съвсем скоро!

От изнесеното дотук става кристално ясно, че интересите на Пеевски, на Булгартабак и други знакови икономически сфери, се преплитат в адвокатската кантора “Авиора”, която ексклузивно защитава Пеевски в САЩ. При това те са придружени със сериозни съмнения за корупция и нарушения на законодателството.

Прилагаме линк:

https://bivol.bg/aviora-peevski.html

Сдружение БОЕЦ и сайта „Биволъ“ изискваме от НАП да извърши всички необходими действия и проверки за установяване на реалната собственост на депутата Делян Пеевски, разкриване на офшорната империя свързана с него и подставени от него лица, както и произхода на средствата за придобитите активи и дали те са с платени данъци върху тях. Изискваме и да бъдем уведомени за предприетите от НАП действия и резултатите от тях, като изразяваме готовност да отговорим на уточняващи въпроси и да предоставим допълнителни данни.

17.02.2022г. Видин                           „Биволъ“ – сайт за разследваща журналистика

Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

В сигнала до институциите са приложени и десетки документи от журналистически разследвания на „Биволъ“ по темата (виж в приложените линкове). Резултатите от тези ревизии, както и по сигналите на БОЕЦ срещу Гешев, Бойко Борисов, Пеевски, Кошлуков, Цацаров и т.н. са истински тест за новото управляващо мнозинство и институциите. Не може да се борим с корупцията, ако не се изправим срещу корумпираните. Гражданите и свободните медии продължаваме борбата срещу мафията за справедливост и върховенство на закона, но тази битка може да бъде спечелена само с общи усилия. 

#БОЕЦ

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

 <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТA

 

 

 

Подкрепа през PayPal или с банкова карта. Кликнете на линка или на картинката:

 <<< PAYPAL >>> link click

Подкрепа през Epay.bg. Въведете сума по избор:

Описание Сума
Подкрепа за дейността на ГД БОЕЦ BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки