Какво се случва с машините за гласуване? ГЕРБ и ДПС контролират всичко!

Подкрепете БОЕЦ в справедливите ни битки – <<< PAYPAL >>> link click

От три години насам сме свидетели на яростната съпротива на ГЕРБ, ДПС и други партии срещу машинният вот. Помним истерията на Борисов още през 2021г., както и погрома върху Изборният кодекс от 2022г. въпреки протестите и акциите на БОЕЦ. Кулминацията на тези усилия бе през есента на миналата година, когато в деня за размисъл бе организирано активно мероприятия с участието на ДАНС, МВР, ГЕРБ, ДПС, и МЕУ, което доведе до отмяна на машинното гласуване. На протеста пред ЦИК бе арестуван лидера на БОЕЦ Георги Георгиев, а след изборите нито една партия не оспори резултатите и не реагира на нашите сигнали за изборни манипулации и купуване на гласове.

Георги Георгиев и Любомир Венков от БОЕЦ в Парламента – акция в защита на машинното гласуване – 2022г.

Днес Борисов мълчи за машините и отговора, който БОЕЦ даваме на този странен факт е – сега ГЕРБ и ДПС в сътрудничество с Радев организират изборите и изведнъж машините вече не са проблем за тях. Защото те имат контрола върху целият изборен процес! Представяме ви кратък анализ и хронология на процесите свързани с машинният вот и поставяме конкретни въпроси:

Основни рискове идентифицирани в протеклите процеси за удостоверяване и изграждане на машинното гласуване за изборите които ще се проведат на 09.06.2024 г.

Контролна извадка за машинно гласуване – На 29.04.2024 в МЕУ са изтеглени и оповестени серийните номера на машините които ще бъдат проверени на “случаен принцип”, след като бъдат завършени процесите на изграждане и инсталация на машините за гласуване. Случаен е избор който е неизвестен преди да е завършен предходния етап, който е инсталация на удостоверения софтуер. По какъв начин такава процедура осигурява “случайност на избора”? Не са ли създадени условия за “манипулиран избор на машините за контролна проверка”. Ще бъдат ли включени представители на Обществения съвет в процеса на проверка. След 6 месечна битка БОЕЦ имаме свой представител в ОС към ЦИК.  Какви ще са техническите процедури за проверка на оригиналността на удостоверения софтуер? Когато предварително обявиш кои точно машини ще проверяваш не даваш ли знак, че всички останали – над 12 000 машини няма да се проверяват?

Прозрачност на процеса.

Институциите отговорни за техническото осигуряване на процеса в лицето на МЕУ и МС многократно заявиха ангажимент за прозрачност на действията на служителите ангажирани в процеса. На проведените етапи за удостоверяване на всички елементи на машинното гласуване и изграждане на инсталационния софтуер в периода от 13-25 Май, 2024 не бе осигурено предаване в интернет в реално време със звук и картина. Достъп бе осигурено само в една зала за наблюдение в МЕУ със свободен достъп на граждани, но без осигуряване на звук. Нямаше представена никаква документация и нямаше нито един служител на ресорните институции, който да обяснява действията и да отговаря на въпросите на наблюдателите. БОЕЦ отразихме това „нямо кино“ и пародия, като видеото на Атанас Шарков (присъствал на място) е достъпно на нашата страница. След успешното въвеждане на видео заснемане в реално време на изборите, какво налага тези ограничителни мерки – без публичен достъп от интернет и без звук, които водят до намаляване на прозрачността на процеса? Тук отбелязваме още един тревожен факт. Налага се агресивно мантрата за „пълна прозрачност и максимална публичност“, като това се повтаря от всички, но в същото време се прави точно обратното. В това време останалите партии мълчат. Машинният вот, който бе част от предизборните сблъсъци преди сега е забравен и единствено държавните институции под контрола на ГЕРБ и ДПС облъчват гражданите, че всички е „прозрачно и публично“. Така се приспива вниманието на обществото и се пропускат реални проблеми и въпроси. Изборният кодекс вече също не е тема на предизборната кампания на водещите партии. Това е един от приоритетите на БОЕЦ и за това държим фокуса върху него.

Решения на ЦИК.

На свое заседание на 23.05.2024 ЦИК прие правила за извършване на процеса на изграждане на софтуера за машинно гласуване с 3 дневен срок за обжалване. Съгласно тези правила, ЦИК трябва да определи датата за изграждане на софтуера за машинно гласуване с конкретно решение на ЦИК. Съгласно информация разпространена от медиите, процесът на изграждане е извършен на 25.05.2024 без решение на ЦИК и без датата да бъде оповестена от ЦИК публично с решение на сайта на ЦИК. Защо представителите на Обществения съвет като орган за надзор на изборния процес не са включени като наблюдатели в процеса на изграждане? Бил ли е уведомен ОС от ЦИК за датата и място на изпълнение на процеса на изграждане? Нарушена ли е процедурата за изграждане, като не е спазен протокола и е извършена без изрично решение на ЦИК и без нужната гласност и участие на граждански наблюдатели и членове на ОС към ЦИК? Ще поставил ли някоя партия участваща в изборната надпревара тези въпроси?

Елиминиране на достъпа на представители и наблюдатели до процесите ;

Не са оповестени предварително и публично дата и час за изграждане на софтуерното осигуряване. Не са представени публично докладите на екипите на МЕУ преди да бъде публично оповестено решението за удостоверяване на съответствието от страна на министъра. В този смисъл не е осигурен достъп до информацията на база която министъра е взел решението. За каква прозрачност говорим тогава? Какво се цели с тези действия?

В резултат от горните действия се наблюдават силно ограничаване на достъпа на представители до информация и събития важни за гарантиране на прозрачността от други представители освен участниците от страна на институциите . За съжаление партиите отново не са активни без значение какви са причините – дали заради някакви задкулисни договорки, или от неосъзнаване важността на тези процеси. Или най-вероятно защото не искат да се конфронтират с ГЕРБ и ДПС и техният служебен кабинет.

Достъп до информация.

Може ли да бъде публикуван списък на участниците и на на наблюдателите от партии и граждански организации които са присъствали в процеса на изграждане на софтуера за машинно гласуване за изборите на 09.06.2024 година.

Кога ще започне процеса на инсталация на машините за гласуване? Какви са сроковете му за изпълнение? Ще бъде ли осигурен видео запис със звук и картина за контрол от страна на Обществения съвет и граждански организации, като БОЕЦ?

Какъв е процеса за подготовка на първичната информация с партиите и кандидати и проверка на данните? Установена ли са контроли на отделните етапи с изяснени отговорници за етапите?

Какви мерки за проверка на грешките в електронните бюлетини са предвидени от страна на ЦИК?

Какви са инструкциите на ЦИК за машинният вот?

Защо най-върлите врагове на машинното гласуване ГВЕРБ и ДПС сега мълчат, а техният служебен кабинет облъчва общество с мантрата за „максимална прозрачност“? Защо всички други партии мълчат? Имаме отговор на първият въпрос.

След като машините бяха превърнати в принтери ГЕРБ и ДПС счетоха, че вече са „обезопасени“. Те виждат опасност и заплаха за себе си във всичко, което не е под техен контрол. И затова яростно атакуваха машинният вот без никакви реални аргументи – защото не можеха да го контролират. И се връщаме към отговора, който дадохме в началото – сега ГЕРБ, ДПС и Радев контролират изцяло изборният процес, включително подготовката и реализацията на машинният вот и затова днес машините са ‚добри“.

Означава ли това, че ГЕРБ и ДПС се готвят да използват машинният вот за манипулации?

Да, според БОЕЦ точно това означава. Но не чрез манипулация на самите машини (най-вероятно) защото вече няма никакво значение каква информация има в тях, важно е какво и как броят Комисиите в секциите. А тези манипулации са усъвършенствани от тях от десетилетия и ГЕРБ и ДПС имат контрол в мнозинството от СИК-овете. Разписките от машините се броят по същият начин, като хартиените бюлетини. Основните начини за манипулиране на вота са чрез купеният, контролираният и манипулираният вот. ГЕРБ и ДПС са водещи в тези схеми. Манипулациите през комисиите са рискови, ангажират много хора (което повишава риска) и изискват специфична организация и ресурс. При избори с изцяло хартиени бюлетини, както бе преди се използваше, като „банка за гласове“ огромният брой невалидни бюлетини. Пример – в една секция има 138 невалидни бюлетини, а ГЕРБ имат 45 гласа. В протокола се вписва , невалидни – 38, а за ГЕРБ 145 гласа. Всички контроли излизат , не са нарушени интересите пряко на нито един участник (гласовете са всички останали партии си излизат) и всички мълчат. При машинен вот няма невалидни бюлетини и затова там ще се използват и крадат гласовете за малките партии и формации, които нямат застъпници и представители в комисиите. Защо обаче при повишеният риск ГЕРБ и ДПС използват схемите за манипулации при броенето и отчитането на гласовете в комисиите? Това наистина е най-сложната измамна схема и тя се прилага, когато разликите са много малки и когато наистина няколко гласа са решаващи. През последните години няколко пъти изборите бяха загубени от ГЕРБ с разлика около 1 процент, и дори с части от процента. Сега битката е за второто място, но и за сумарният сбор от гласове на ГЕРБ и ДПС, който да им даде нужните 121 депутатски места. Важно е за Пеевски, който иска да изведе ДПС на второ място, като част от плана му за влизане на партията официално във властта и излизане от санкционният списък „Магнитски“.

Каква са схемите, както се случва и как се събира и отчита информацията от „Информационно обслужване“ ще представим в друг материал.

#БОЕЦ

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Ако считате, че сме полезни подкрепете ни и финансово в общата ни битка за справедливост!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията, превзела държавата ни, тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници, борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи и финансово публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр. Видин, к-с ”Панония” бл.4, ап.157

Тел. 0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

Банкова сметка:

IBAN: BG39STSA93000024804131

BIC: STSABGSF

Титуляр: ГД „БОЕЦ“

Банка ДСК

Подкрепа през PayPal или с банкова карта. Кликнете на линка или на картинката:

 <<< PAYPAL >>> link click

Подкрепа през Epay.bg. Въведете сума по избор:

Описание Сума
Подкрепа за дейността на ГД БОЕЦ BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки