Минеков НЕ Е внесъл НИТО ЕДИН сигнал за Ларгото до ЕК и Европейската прокуратура на Кьовеши!

На 08.06.2021г. министъра на културата, Велислав Минеков даде обширна пресконференция на която съобщи, че има получен доклад от ОЛАФ касаещ проекта „Ларгото”, в който са констатирани редица конкретни нарушения и е наложена финансова санкция на министерството, като бенефициент в размер на почти 4 500 000лв. Минеков обяви, че в доклада на ОЛАФ фигурират имената на трима министри и един кмет, като отговорни за допуснатите нарушения. Министъра заяви и че ще дава всяка седмица пресконференции и ще бъде първият министър ръководещ министерството по такъв прозрачен начин, както и че ще сезира европейските институции и Европейската прокуратура за три корупционни проекта, сред тях и Ларгото.

На седмия ден след тази пресконференция, вместо да даде нова , както обеща, (други пресконференции до момента няма)  Минеков подписва срамен документ, в който оспорва всички констатации на ОЛАФ за констатираните нарушения, обявява всички действия и дейности по Ларгото за законни, а наложените санкции от ОЛАФ за незаконни. Подписването на този документ става на тъмно, като няма никаква публичност и обяснения за това действие. Десетина дена по късно в предаването на Сашо Диков е огласено това писмо, а на следващия ден БОЕЦ публикувахме пълният текст на писмото! Потърсихме обяснение и отговори от Минеков за тази смяна на неговата позиция и нарекохме това модела „Минеков”. Модел при който на площадите наричаш проекта Ларгото – пладнешки грабеж и мегакорупция, а като влезеш във властта и седнеш на министерския пост изведнъж всичко по този проект става „законно”. При Диков Минеков заяви, че е подписал писмото защото трябва да защитава държавата и допълни, че съзнава и КОИ пази също по този начин! Ще оставим това признание без коментар…

Още по време на протестите миналата година пътищата ан БОЕЦ и така нареченото „Отровно трио” се разделиха. Ние продължихме битката за отстраняването на мафията от валстта, а те продължиха своята битка за влизане във властта. Въпреки това, когато Минеков обяви, че ще сезира Лаура Кьовеши за Ларгото ние приветствахме неговото решение водени от своята последователност в борбата ни срещу корупцията. След огласяването ан срамното писмо на Минеков и смяната на неговата позиция решихме да проверим дали е изпълнил и това свое обещание, или отново има „преобръщане”. Междувременно вместо дължимите на българското общество отговори, Минеков, в своите телевизионни учсастия за кризисен ПР засипа БОЕЦ с лични обиди, грозни внушения и откровени клевети в стил „свински медии”. Като дори обяви, че сме платени тролове на ГЕРБ, които го нападали за 50 лева надница. Жалко и грозно.

На 30.06.2021г. БОЕЦ внесохме официално Заявление по ЗДОИ до МК , с което изискваме информация за всички действия и внесени сигнали на министерство за корупция и злоупотреба с европейски средства и всички документи по Ларгото!

Прилагаме пълния текст на Заявлението:

 До: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ – МИНИСТЪР

З А Я В Л Е Н И Е

ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

        ОТ ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399 email : gdboec@abv.bg                                                        

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза, като представители на гражданското общество и в личното си качество на български граждани и данъкоплатци,  на основание на чл.3, ал.2, т.1 във връзка с чл.14., ал.2, т.3 от Закона за достъп до обществена информация, както и на основание чл. 182, ал.3, т.2 от ДОПК, при условията на надделяващ обществен интерес, ГД  БОЕЦ изискваме от  МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ – МИНИСТЪР да ни  предоставят в законоустановения срок, в писмена форма, както и в електронен вид на електронната поща на БОЕЦ – gdboec@abv.bg, следната обществена  информация:

  1. Всички сигнали, които Министерството на културата е изпратило до прокуратурата през 2021г. до 30.06.21г. за корупция и злоупотреби с финансови средства.
  2. Всички сигнали, които Министерството на културата е изпратило до европейските институции и европейската прокуратура за корупция и злоупотреба с финансови средства.
  3. Колко броя сигнали са изпратени през 2021г. до прокуратурата? Изискваме и техните входящи номера в прокуратурата.
  4. Колко броя сигнали са изпратени до европейските институции и европейската прокуратура през 2021г.?  Изискваме и техните входящи номера.
  5. Изискваме да ни се предоставят всички документи по така нареченият проект „Ларгото” – проект, договори за изпълнение, протоколи от проверки и тн.
  6. Установени ли са и какви злоупотреби  при реализирането на проекта „Ларгото”? Изискваме да ни се предоставят съответните документи, сигнали, констативни протоколи и тн. до компетентните институции, ако има установени злоупотреби.
  7. Изискваме да ни се предостави кореспонденцията между Министерството на културата и Европейските институции – ЕК, OLAF и Европейската прокуратура  касаеща проекта „Ларгото”.

Предвид високият и надделяващ обществен интерес, както и сцел да си изградим обективно мнение за дейността на институцията, БОЕЦ изискваме да ни бъдат предоставени изискваните от нас документи, както да ни бъде предоставена цялостна и изчерпателна информация по зададените от нас въпроси, представляващи обществена информация по смисъла на закона.

Дата 30.06.2021г.       Георги Георгиев – Председател на ГД БОЕЦ

 

На 19.07.2021г. получихме отговор от МК, който представлява частичен ОТКАЗ да ни бъде предоставена исканата информация. Без никаква фактическа обосновка, а само се цитират членове от различни закони. Типична практика за институциите на мафията. Никава промяна.

В отговора на МК обаче се казва нещо много важно в отговор на един от нашите въпроси –

НЯМА ДАННИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЗА ПОДАДЕНИ СИГНАЛИ ДО ЕВРОПЕСЙКИТЕ ИНССТИТУЦИИ И ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗА КОРУПЦИЯ И ЗЛОУПОТРЕБА С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА! 


НИТО ЕДИН СИГНАЛ!

Цитира се единствено писмо до българската прокуратура от 17.06.2021, като от сайта на МК става ясно, че това е ПРЕВОД на доклада на ОЛАФ за Ларгото, като същият този доклад е бил изпратен официално от ОЛАФ на българската прокуратура още на 22.12.2021г.

Обобщаваме. Поне към датата на отговора на МК, от името на министерството и на Минеков НЕ е подаден НИТО ЕДИН сигнал за корупция и източване на средства до НИТО ЕДНА институция. Като в същото време министерството ОТКАЗВА да предостави на БОЕЦ изискваните документи и информация за Ларгото!

Прилагаме писмото – отговор на МК:

 

Днес БОЕЦ заведохме дело срещу министерството на културата, като Минеков се оказа за съжаление и първият министър от служебното правителство съден от БОЕЦ заради отказ да изпълни закона и да ни даде дължимата информация.

Продължаваме да питаме Минеков, как така пладнешия грабеж се превърна в законен проект, а санкциите на ОЛАФ се оказаха незаконни? Как така ще бъде „най-прозрачния министър”, като отказва да предостави на БОЕЦ информация за Ларгото, подписва на тъмно срамни документи и се крие от гражданите и свободните медии? Минеков отказа участие-дебат по темата с Георги Георгиев от БОЕЦ в предаването на Люба Кулезич – „Честно казано” по Евроком.

Битката продължава. БОЕЦ налагаме новият модела на гражданското общество., модела на граждански контрол и няма да позволим гражданите да бъдем излъгани отново. Продължаваме битката се срещу мафията и корупцията последователно, принципно и безкомпромисно, както и до сега.

Благодарим за подкрепата в общата ни битка за справедливост и Истината!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

– <<< PAYPAL >>> link click

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Подкрепа през PayPal или с банкова карта. Кликнете на линка или на картинката:

 <<< PAYPAL >>> link click

Подкрепа през Epay.bg. Въведете сума по избор:

Описание Сума
Подкрепа за дейността на ГД БОЕЦ BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки