И кмета на Видин във фокуса на КПКОНПИ след сигнал на БОЕЦ.

Това е третият сигнал на БОЕЦ срещу кмета на Видин, Огнян Ценков, този път става дума за изключително нагъл опит за продажба на над 1126 декара обработваема замеделска земя общинска собственост  чрез съмнителен търг с абсурдни условия. 

На снимката – Огнян Ценков – кмет на община Видин

БОЕЦ сезирахме прокуратурата, КПКОНПИ, ДАНС, КЗК, Областният управител на Видин и премиера, като представихме пред институциите факти, документи и обстоятелства, будещи обосновани съмнения за реализирането на корупционна схема в интерес на конкретна фирма и във вреда на Община Видин. 

На  14.12.2018г. сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ публикува статия във връзка с казуса, като се разкриват и припомнят и допълнителни факти за връзка на „инвеститора“ с управляващите, партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

Видин пусна на скандален търг последните си обработваеми земи

Ситуацията е следната. Така нареченият „инвеститор“, фирма „Бонония Естейт“, собственост на оръжейните търговци Йотов и син , заявява пред община Видин намерението си да закупи 40 конкретни имота на общината, намиращи се в различни землища, на обща площ над 1126 декара (това е почти цялата обработваема земеделска земя на община Видин). Проблемите започват  с действията на общинската управа. Това че някой иска да закупи твоя собственост не означава, че си длъжен да му я продадеш, още повече, ако тази собственост ти носи приходи. Кмета на Видин, Огнян Ценков (пенсиониран полицай, бивш член на БКП, настоящ общински ръководител на ГЕРБ Видин) и зам.кмета Цветан Асенов (член на ГЕРБ, бивш областен управител от ГЕРБ на Видин и крупен „строител“) решават да изпълнят волята на инвеститора и внасят предложение в ОС Видин за насрочване на търг за продажба на тези земи. Условията за търга са абсурдни и аромата на корупция се усеща от далеч.

http://www.vidin.bg//pages/Tyrgove-66

Всичките пожелани от инвеститора земи са обявени за продан, като основно условие, да бъдат продадени и купени ЗАЕДНО! По никакъв начин общинарите не мотивират нуждата от тази продажба. Защо община Видин трябва да се лиши от тези свои земи, при положение, че голяма част от тях се обработват и общината ежегодно получава рента от тях. Това условие лишава от възможност да участват в търга и да наддават и всички останали земеделци и фирми, които имат интерес към отделни имоти и ниви. Добрата практика е, всички имтоти да се продават по отделно, като така за всеки един от тях община Видин има възможност да защити своите интереси и да получи максималната цена. При такава процедура няма проблем инвеститора да участва в търговете за всички пожелани от него имоти, да предложи най-висока цена и да ги закупи, удовлетвоеявайки своето инвестиционно намерение и интерес. Обявената начална цена на всичките 40  имота продавани само и единствено ЗАЕДНО по волята на инвеститора, е определена от Община Видин на 987 615лв, или 877лв. на декар.

Видин

От проведените дебати и изказванията на общински съветници от групата на „Единни за промяна“ (които се противопоставят на този търг) и местни земеделци по време на заседанието на ОС Видин на 21.11.2018г. ставя ясно, че пазарната цена на декар земя е над 1100, 1200 лева и ако никой не даде повече от началната цена, то общината ще загуби 300 – 400 000 лева.

Прилагаме линк към протокола от заеданието на ОС Видин проведено на 21.11.2018г., като точка 3 касае търга за продажбата на 1126 декара общинска земя!

http://test.vidin.bg/pages/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%20%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Местните земеделци зявяват своето желание да участват в покупката на тези земи, на отделни имоти, дори и при по високи от посочените цени,  но според условията на търга нямат възможност да участват.  Вероятно за да осуети участието на други кандидати и да гарантира, че търга ще бъде спечелен от инвеститора, кмета на Ввидин въвежда и още едно условие – депозит за участие в тръжната процедура в размер на почти 500 000 лева! Но и това не е достатъчно и затова кмета се презастрахова, като залага в условията на търга изискването депозита да не се използва за плащане по сделката от спечелилият купувач. Това означава, че който спечели търга , освен половин милион за депозит, трябва да извади още един милион лева, за да плати цената и чак след това депозита ще му бъде върнат. Колко ли са земеделските производители във Видин, които могат да извадят свободни  един и половина милиона лева, за да участват в този търг? При продажбата на земите по отделно, всеки би могъл да заплати депозит в размер на 20% от началната цена на имота и да наддава за него и за всички останали, към които има интерес. Но явно не това е целта на кмета и заместниците му!

И още няколко важни въпроса!

Защо община Видин, кмета и неговата администрация не подлагат на публично обсъждане тази огромна на мащабите на Видин продажба на общинска собственост? Нужна ли е и защо тази продажба, след като депутата Владимир Тошев (областен координатор на ГЕРБ Видин, член на БКП и бивша номинация на БСП за кмет на Видин) по същото време обявява от трибуната на НС, че община Видин е в цветущо състояние, че няма просрочени задължения и че на глава от населението тя е на първо място в България и дори бие София! Неджижима собственост и дълготрайни активи  се продават само при възникнала нужда и необходимост, явно такава няма, защо тогава се продават над 1126 декара общинска земя при съмнителни условия? Аако общината има нужда от спешно финансиране, защо не изтегли кредит, който всяка банка би и отпуснала при това добро финансово състояние, а самата земя да обезпечи кредита и от рентата получавана от нея той да бъде изплащан? Така общината ще остане собственик на тези активи на стойност един милион лева! Защо не се прилагат добрите практики и не се организи търг за всеки имот по отдедлно, като общината получи най-високата цена и даде възможност на всички заинтересовани да участват? Защо се въвежда абсурден и непосилен депозит за участие в размер на половин милион лева? Кмета и неговият екип, чии интереси защитават, на общината или на инвеститора? Какъв е личният им интерес от тази продажба? Има ли упражнен натиск от страна на превителството и на премиера Бойко Борисов върху кмета за провеждането на този търг по този начин? Има ли пренебрегване на интересите на общината и елиминирането на други участници в този търг с цел фаворизиране на конретната фирма, представена, като инвеститор? 

Сега БОЕЦ очакваме ДЕЙСТВИЯТА на КПКОНПИ , Пламен Георгиев, Иван Гешев и останалите институции, които сме сезирали. БОЕЦ можем да им осигурим дори публика, белезници, камери и килия, като на Иванчева и Петрова. Дали ще има двойни стандарти и РЕАКЦИЯТА ИМ ЩЕ БЪДЕ СЪЩАТА спрямо кмет от ГЕРБ? Да видим!

БОЕЦ очакваме и реакцията на премиера, като напомняме неговото изказване от преди две години от един форум на „елита“ на ГЕРБ, на който той заяви „Ще чистя и при най-малкото съмнение за корупция“! Или Бойко Борисов отново ще се скрие докато неговите кадри оглозгват северозапада, същият севрозапад обявен за приоритет от правителството на Борисов! Приоритет за ограбване и съсипия! След като обезлюдиха видинският регион, ГЕРБ са на път и да го обезземлят! То друго за крадене вече не остана.

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ: „Запор на сметките и отстраняване на Иван Гешев и Пламен Георгиев“

Цацаров, Гешев, Сарафов, Пламен Георгиев, Аантон Славчев и тн. са не просто вредни, те са опасни за съдебната система, защото са проводници на интересите на мафията и обслужват нейните босове – Борисов и Пеевски. И докато тези хора са на своите постове всеки опит за борба с корупцията и мафията е обречен, защото те не могат да посегнат на своите господари и слугите им.
На 24.04.2018г. БОЕЦ внесохме сигнал до ИВСС, Министерството на првосъдието и Парламента с искане за образуване на проверка по повод бруталните  действия на СП и КПКОНПИ при показният арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и зам. кмета Биляна Петрова, извършен на 17.04 в столицата.

 

БОЕЦ изискваме от институциите, шефа на СП Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ, Пламен Георгиев да бъдат отстранени от постовете им, както и да бъде наложен  запор върху имуществото и банковите им сметки до приключване на всички дела по повод този срамен арест! След осъдителната присъда в Страсбург (единствената сигурна) горепосочените да платят присъденото обезщетение, доброволно или чрез публична продан на имуществото им до удовлетворяване на иска.

БОЕЦ напомняме, че само преди седмица публикувахме материал за нашите сигнали срещу Цветан Цветанов по повод осъдителните присъди срещу България в Страсбург заради изказванията му и действията на МВР и прокуратурата при показните акции по време на кабинета „Буда 1“

Цветан Цветанов е причинил щети на държавата за милиони! (документи)

Днес наблюдаваме същото, този път действащите лица са други, но методите са същите. Когато казваме, че управляващите превръщат държавата ни в кочина, именно подобни действия на прокуратурата и КПКОНПИ са олицетворение и доказаателство за думите ни. Брутално потъпкване на конституционните и човешките права и всякакви морални и правни норми. Живеем в диктатура на мафията, в която мутродържавата чрез мутренските си бригади налага страх и репресии за да имитират борба с корупцията, а всъщност реални действия в тази посока няма! Припомняме, че първият сигнал в новата КПКОМПИ е внесен от БОЕЦ още в първият работен ден на Комисията и е срещу депутата Делян Пеевски, за придобитите от него активи, дружества и медии за десетки милиони без да е ясен произхода на срествата му! По този сигнал до момента НЯМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ!

Дали прокуратурата и КПКОНПИ ще арестуват и държат 6 часа Пеевски на публично място в центъра на столицата с белезници на ръцете и без адвокат?

В държавата на мафията, в държавата на Борисов, Пеевски и Цацаров съдебната система и институциите са превзети от зависими, нискокфалифицирани и корумпирани калинки , чиято задача е да обслужват интерессите на своите господари, а не да служат на обществото и Правото. За да излезем от това блато трябва всеки да носи персонална отговорност за действията си с които е причинил щети на държавата. БОЕЦ вярваме, че само чрез граждански натиск можем да постигме успехи в битката срещу мафията, а в тази битка Истината е най-силното ни оръжие!

Прилагаме пълен текст на сигнала:

ДО:

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО:

ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДО:

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

 С И Г Н А Л

ОТ

ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

ДАМИ И ГОСПОДА,

На 17.04.2018г. в центъра на София, на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Й. Гурко” бе проведена показна акция за задържане и арест на кмета на район „Младост”, г-жа Десислава Иванчева и зам. кмета на района, Биляна Петрова. Акцията е извършена съвместно от Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, с участието на служители на МВР и специализиран отряд „Кобра” по повод данни за корупционна схема и взет от задържаните подкуп в размер на 70 000 евро.

Акцията бе проведена с изключителна бруталност, показност и чрез унизителни действия потъпкващи човешкото достойнство и нямащи нищо общо с нормалните процесуално-следствени практики. Двете задържани лица – Иванчева и Петрова бяха публично държани, заключени с белезници пред сградата на Спортната палата в продължение на няколко часа, без да им се осигури правото на адвокат, както и физически не им се позволяваше да говорят, чрез запушване на устата на Иванчева от униформен маскиран служител, участник в акцията.

Според чл. 39, ал. 1 от Конституцията всеки има право да изразява мнение и да го разпространява. Такова право има всеки (български гражданин или чужденец), включително лицата, които са обвиняеми. В сочения случай, по време и място на задържаните лица все още не е определено процесуално качество, по силата на какъвто и да било съдебен акт. Последните, съгласно чл. 31, ал. 3 от Конституцията, се смятат за невинни до установяване на противното с влязла в сила присъда. С планираните по данни на прокуратурата действия по задържането и при условията на проведена публично акция е допуснато внушението за абсолюгната вина на двете задържани. Ограничаване на правата на обвиняемия, например правото на свободно придвижване (а от там на труд, на упражняване на родителски права и др.) се допуска само доколкото е необходимо за осъществяване на правосъдието (чл. 31, ал. 4 от КРБ). В демократичните и правови държави обществото, а и правосъдието в частност, има полза гражданите да говорят, тъй като по този начин може да бъде съобщена информация, която може да има важно значение за обществото. В наказателното право всяко изявление на обвиняемия е ценно, тъй като се предполага, че същият като евентуален извършител знае и може да даде информация, която може да е полезна за разследването (информацията може и за не е ценна или дори невярна, но за да бъде установено това, трябва преди всичко да бъде дадена/получена). За това обвиняемият има право да мълчи (чл. 115, ал. 4 от НПК), но никога не му е забранено да говори.
С оглед на всичко казано, което далеч не претендира за изчерпателен анализ, е ясно, че запушването на устата на човек, които е задържан по подозрение в извършено престъпление, на публично място, в присъствието на много хора и дори медии, не може да има никакво юридическо основание. Да се опитваш да затвориш устата на обвиняем, означава да се опитваш да затвориш устата на правосъдието. Означава да лишиш гражданите от правото да са информирани, за да могат да си съставят собствено мнение. Акта на запушване на устата на задържаната Иванчева, освен в нарушаване на правата, съгласно законите на страната и Конституцията, може да се счита и за акт на физическо насилие, извършено публично. Този акт е знак за внушен основателен страх от репресия и принуда в обществото и гражданите и дискредитира изцяло проведените процесуално, следствени действия.

Съгласно българската Конституция и НПК, задържаните имат право на адвокат от момента на тяхното задържане (в случая, от момента в който са им поставени белезниците). При своето задържане Иванчева и Петрова брутално са били лишени от това свое конституционно право въпреки тяхното изрично желание да им бъдат осигурени посочени от тях адвокати и въпреки опитите на адвокатите им да стигнат до своите подзащитни и да разговарят с тях.

БОЕЦ считаме, че Специализираната прокуратура, в лицето на нейният ръководител Иван Гешев и КПКОНПИ, в лицето на председателя и Пламен Георгиев, умишлено и съзнателно лично и чрез ръководените от тях действия на подчинените им лица са лишили от основни конституционни и човешките права задържаните лица. Чрез действията си Гешев и Георгиев грубо потъпкват българската Конституция, компрометирайки целия процес и уронвайки авторитета на съдебната система и доверието на българското общество в правоохранителните и правораздавателните органи и институции като цяло! Вместо на борба с корупцията, действията на прокуратурата и КПКОНПИ приличат на репресии, присъщи на недемократични и диктаторски режими над неудобни граждани. Акцията по задържането, така както е проведена при условията на абсолютна публичност и в явно нарушение на процесуалните правила, създава условия за, които препятстват справедливия съдебен процес, довеждат до невъзможност търсенето на обективната истина и предпоставят настъпването на неблагоприятна последица както за обществените отношения, така и за държавата Р.България като ответник по бъдещ процес пред европейски съд.

Подобни действия не са прецедент в най-новата история на България. По време на първото правителство на Бойко Борисов – 2009г – 2013г., от прокуратурата и МВР бяха извършени множество подобни показни акции за задържането на български граждани по унизителен и брутален начин. Със своите изказвания и действия министъра на вътрешните работи тогава – Цветан Цветанов, стана повод България на бъде осъдена по редица дела, заведени от потърпевшите в международният съд за правата на човека в Страсбург! БОЕЦ сезирахме ВКП за тези действия на Цветанов, довели до тежки щети за държавата и въпреки констатацията на прокуратурата, в отговора и до нас, че Цветанов, в качеството си на длъжностно лице е нарушил член 6 от ЕКЗПЧ, от което са настъпили щети за държавата по изплащане на присъдените обезщетения, до момента не му е потърсена отговорност и няма регресивни искове срещу Цветанов за възстановяване на загубите, които държавата е понесла от неговите действия.

БОЕЦ считаме, че има огромен риск действията на Иван Гешев и Пламен Георгиев да доведат до поредните дела и  осъдителни присъди срещу държавата в международният съд в Страсбург. Също така смятаме, че Иван Гешев и Пламен Георгиев нямат нужните морални и професионални качества /предписани като изискване, съгласно специализираните устройствени закони и  Закона за съдебната власт/да изпълняват своите задължения и има вероятност да извършат и нови противоконституционни действия, които рушат устоите на правовата държава и поставят в риск  българските граждани, лишавайки ги от основни човешки права и справедлив процес.

На основание на изложените факти и мотиви, БОЕЦ изискваме от вас да образувате проверка по случая и предприемете всички необходими мерки и действия за отстраняване от длъжност на Иван Гешев и Пламен Георгиев, както и налагане на запор върху имуществото и банковите им сметки до приключване на всички дела по повод този срамен арест! След осъдителната присъда в Страсбург (единствената сигурна) горепосочените да платят присъденото обезщетение, доброволно или чрез публична продан на имуществото им до удовлетворяване на иска.  Отговорността за действията трябва да е лична, а до сега винаги обществото плащаше цената за престъпните действия на своите управници. Цветанов и до днес е в управлението, демонстрирайки своята наглост, като дори отказва да се извини, а обществото плати и продължава да плаща за неговите действия, довели до осъдителни присъди срещу държавата. Именно тази безнаказаност води до рецидиви  и чрез настоящият сигнал БОЕЦ целим да спрем тази порочна практика и управниците – политици и магистрати да започнат да носят персонална отговорност за своите действия, или бездействие, довели до щети за държавата и обществото!

24.04.2018г.                          Председател ГД ‘БОЕЦ” – Георги Георгиев

В тази публикация са използвани материали от публикации по темата на съдия Методи Лалов, както и снимки от други медии.

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА