Пореден пробив на БОЕЦ! Прокуратурата повдигна обвинения на Боршош за НДКгейт след сигнал и натиск на БОЕЦ!

Прокуратурата повдигна обвинения на бившият директор на НДК  Мирослав Боршош след сигнал на БОЕЦ!

 Мирослав Боршош

Припомняме:

На 03.07.2017г. БОЕЦ внесохме сигнал в Главна прокуратура по скандала „НДКгейт“. Сигнала ни бе провокиран от публичните изявления на Лиляна Павлова и Мирослав Боршош. В сигнала ни сезираме прокуратурата за извършени престъпления от общ характер от лицата Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Мирослав Боршош. Два дни след като внесохме сигнала си, от прокуратурата обявиха, че са образували досъдено производство по казуса, на основание „подаден сигнал“ без да споменават вносителя на сигнала. Споменаването на името на БОЕЦ е тема табу за прокуратурата и така наречените „медии“.  Този страх е разбираем.

Прилагаме пълен текст на сигнала:

ДО: ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
гр. София, п.к. 1000, бул. Витоша № 2
С И Г Н А Л
от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”
ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399
ГД „БОЕЦ” сезираме Главна прокуратура за следните обстоятелства:
На 26.06.2017г. министър Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Сред мотивите за освобождаването му са – системно неизпълнение на указания, дадени от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС, както и системно неизпълнение на решение на Съвета на директорите.
От министерството заявяват, че действията на Боршош поставят под съмнение, както доброто финансово управление на дружеството, така и подготовката на сградата на НДК за нуждите на европейското председателство.
http://www.segabg.com/article.php?id=860498
https://nova.bg/news/view/2017/06/26/186153/%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////%B8-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B4%D0%BA/
/информацията ни е известна от две произволно избрани медии, линк към които прилагаме/
На 26.06.2017 година в 19.16 часа в профила си във Facebook Мирослав Боршош написа – „Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата.
Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.
Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години.”
https://www.facebook.com/miroslav.borshosh?fref=ts
На същата дата министър Павлова, обяви назначаването на Борислав Велков за директор на НДК, който написа в своят профил:
„В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има – дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!“.
„Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена! За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. – около 9,3 млн. лева, 2016 г. – 8,5 млн., 2017 г. – 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара“, сочи Борислав Велков, очевидно основавайки се на конкретни документи.
„Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така – то е с показатели на фалит. Още по-зле дори – наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди, как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящото Председателство на България през 2018 г.“, обяснява Велков.
Освен това, Велков публикува и скандални съобщения с указания, как да се нагласи обществената поръчка за ремонта на НДК, уличаващи ръководството на НДК и принципала му в манипулиране на обществени поръчки и корупция.
Информация за това беше изнесена в медийте, приложим линк:
https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0/

На 27.06.2017г. от Министерски съвет на Република България бе съобщено, че след проведена среща при премиера Бойко Бориосв, той е взел решение Мирослав Боршош да бъде върнат на своят пост.
От думите на г-жа Павлова, г-н Боршош и г-н Велков /всички длъжностни лица/се пораждат основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер, като корупция, безстопанственост, търговия с власт и т.н. Всяко едно от изброените лица обвинява останалите в извършването на тези престъпления. Едновременно с това, премиерът Бойко Борисов се намеси в тези процеси, като възстанови на поста му Боршош – човека, уволнен и уличен в системно неизпълнение на слъжебните задължения от министър Павлова, чиито подчинен е. Този факт също поражда съмнения за оказана нерегламентирана защита от страна на премиера над човек, заподозрян в корупция и безстопанственост.
http://www.capital.bg/kakvo_stava/2017/06/27/2996719_boiko_borisov_vurna_miroslav_borshosh_nachelo_na_ndk/

ГД „БОЕЦ”, сезираме прокуратурата за тези факти и обстоятелства и породените от тях основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер, а именно – неизпълнение на служебните задължения, водещо до загуби и щети за държавата в особено големи размери, търговия с власт и влияние, корупция, престъпления по служба, прикриване на престъпления и др. извършени от лицата Лиляна Павлова, Бойко Борисов и Мирослав Боршош. Изнесеното в медийте от всеки един от тях, бидейки длъжностни лица, недвусмислено уронва престижа на представляваните от тях ведомства и институции.
ГД „БОЕЦ” изискваме от прокуратурата да образува предвиденото по закон досъдебно производство с цел установяване на обективната истина по фактите и обстоятелствата изложени в изявленията на лицата, цитирани по-горе. Считаме, че са налице извършени престъпления, установяването на които са в правомощията на прокуратурата, както и че следва да бъдат повдигнати обвинения на лицата уличени в тези престъпления.
Все един от горепосочените казва истината.

гр.Видин Председател ГД „БОЕЦ“ – Георги Георгиев

.––––––––––––––––––––––––––––––––

И продължихме с натиска. На  18.05.2018.г. БОЕЦ внесохме Заявление с вх. номер 27482 за среща с главният прокурор Цацаров, заради липсата на отговори и реакция на наши сигнали, един от които е НДКгейт. Цацаров знае, че БОЕЦ винаги водим битките си до край и броени дни след нашето заявление прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившият шеф на НДК. 

БОЕЦ внесе Заявление за среща с Цацаров! (документи)

Прилагаме пълен текст на заявлението за среща с Цацров:

До: СОТИР ЦАЦАРОВ – ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                          З А Я В Л Е Н И Е      

 ОТ ГД ”БОЕЦ- БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ,

             ЕИК 176949776, АДРЕС: ГР.ВИДИН, ЖК”ПАНОНИЯ”, БЛ.4, ВХ.”З”, АП.157, ТЕЛ. 0899-591399         

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството си на представители на гражданското общество, БОЕЦ заявяваме своето желание за среща и разговор с главният прокурор на Република България за да получим отговори и информация по следните важни за нас и българското общество теми и въпроси:

  • Липса на отговор и реакция на прокуратурата по сигнали на БОЕЦ касаещи Яневагейт, ЦУМгейт, НДКгейт и ДДСгейт.
  • Ще предоставим допълнителна информация по сигналите на БОЕЦ за източване на 16 милиарда лева ДДС, по които нямаме отговор от прокуратурата и никой не е проявил интерес към информацията с която разполагаме.
  • Ще връчим на главният прокурор сигнал от изключително обществено значение, касаещ строежа на АЕЦ „Белене”.

Очакваме да бъдем информирани за датата и часа на срещата на електронната поща на БОЕЦ – gdboec@abv.bg  и на посоченият телефонен номер на сдружението. Вярваме, че българските висши управници, магистрати и политици имат отговорността и задължението да се срещат с гражданите без страхове, а с нужната отговорност и уважение. БОЕЦ не разполагаме с офис в София, като г-н Гергов и предлагаме срещата да се състои в сградата на Съдебната палата в София.

18.05.2018г.     Председател ГД БОЕЦ – Георги Георгиев

 

––––––––––––––––––––––––––––––––

С днешите си действия прокуратурата показва, че има смисъл да се оказва натиск и че не могат да ни игнорират. БОЕЦ сме доказали през годините, че можем да принуждаваме институциите да чуят гласа на гражданското общество. С действията си прокуратурата и Цацаров показват също така, че вярно служат на управляващата ни мафия, прикривайки Борисов и Павлова. 

Прокуратурата обаче удобно пропуска частта от сигнала на БОЕЦ срещу Бойко Борисов – премиер и Лиляна Павлова – министър в кабинета на Борисов, отговаряща за българското европредседателство! Поредният бушон е на път да изиграе ролята си. Боршош ще изгори за да продължи да „свети“ Буда и Павлова. Той носи своята отговорност, но такава носят и началниците му, по чиито заповеди е действал. Реалността е следната -в държавата европредседател, шефа на НДК (национален дворец на корупцията) , ресорният министър Лиляна Павлова  и премиера са пряко свързани в корупционни схеми и ОПГ за източване на средства от организацията на българското европредседателство!

част от екипа на БОЕЦ

БОЕЦ  ще продължим да упражняваме натиск и ще ви информираме за развитието на случая! Всеки трябва да носи персонална отговорност за своите действия нанесли щети на държавата! 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ с награда за активна гражданска позиция!

На 29.05.2018г. на форум организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и Фондация „Кристиян Таков“ бяха връчени награди за гражданска доблест и активна гражданска позиция. Сред наградените са общественици и журналисти, като професор Велислав Минеков, журналиста от сайта Биволъ, Димитър Стоянов, и др. Отличието на фондацията в памет на доц. Кристиян Таков бе връчено на председателя на ВКС Лозан Панов, който изнесе силна и запомняща се реч.

В категория „Граждански сдужения и неправителствени организации“, наградата получи Гражданско сдружение БОЕЦ! Наградата бе връчена от създатела на сайта Биволъ, Асен Йорданов, който представи Сдружението с думите „БОЕЦ са може би единствената организация, която през годините води  последователно и безкомпромисно  битката с мафията и корупцията“

От името на сдружението наградата бе получена от Георги Георгиев – председател на БОЕЦ, който благодари на организаторите, както и на членовете на Сдружението за смелостта, последователността и всеотдайността в битката за справедливост и правосъдие, битката срещу мафията и неправдите. Битка, в която понесохме множество удари, репресии, арести, запори, обвинения, призовки, заплахи и въпреки целият натиск не се огънахме, не се отказахме , не отстъпихми и не направихме компримиси с принципите и целите си. Георгиев се обърна към гостите в залата с думите: „БОЕЦ означава – България Обединена с Една Цел. И колкото и тъжно да звучи, целта днес е, гражданите да си върнем държавата от лапите на мафията и дебелите. Вярвам, че в тази зала всички споделят тази цел и знам, че всеки води своята лична битка. И в същото време виждаме, че мафията става все по нагла и могъща. Защото срещу себе си имаме зло, което разполага с огромен финансов и институционален ресурс. А ние можем да изправим срещу това зло само себе си и не е по силите на никого, бидейки сам човек, или организация да спечели тази битка. Има една формула за този успех и тя  е – Гажданска солидарност и сътрудничество’. Да дадем знак на обществото, че има едно силно ядро на съпротива. Че има смели и непримирими граждани, че имаме свободни и независими журналисти, които говорят истината без страх. Че имаме и честни и дотойни магистрати. Да дадем и знак на  тези магистрати, че имат подкрепата на гражданите. Днешният форум е също много силен знак от страна на организаторите, че гражданите и гражданските движения  можем да оценяваме и да ценим взаимно своите действия. Сред нас е и отец Рафаил, който е член и на БОЕЦ, и на ИПВ, ние можем да строи мостове по между ни и да консолидираме енергията си. Това са важни знаци, които ще дадат кураж на хиляди други. За да си върнем държавата първо тряба да събудим обществото. Когато гражданите осъзнаят силата си, няма какво да ни спре!“

БОЕЦ още веднъж благодарим на организаторите на събитието от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и фондация „Кристиян Таков“. Благодарим и на всички наши съратници и съмишленици, които бяха до нас през всичките тези години, тази награда е и за тях. Тепърва ни предстоят тежки битки и всяка помощ е ценна. Няма кой друг вместо нас да се бори за свободата ни, сами трябва да се преборим. Сами трябва да изринем мафията от властта и да си подредим държавата. Можем и ще го направим! 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Правно НЕвъзможният за регламентиране способ “ПРОФИЛАКТИРАНЕ”.

Правно НЕвъзможният за регламентиране способ “ПРОФИЛАКТИРАНЕ”, днес 28.05.2018 година беше приложен по отношение на отец Росен – Рафаил Стефанов.
В кръга на вменените им от по-горе стоящи /б.а. по сведение от запознати НСО, ДАНС, ГДБОП/ органи, служителите от 04 РПУ – София, призоваха отец Рафаил, за да даде обяснение за отношението си срещу руския патриарх Кирил Гундяев, въпреки преупреждението, да се въздържа от изявления. Не става ясно, съгласно какъв закон, отецът е бил предупреждаван от органите на реда и то в неприемливо за никого и по никоя разпоредба време на денонощието. Не става ясно, защо отец Рафаил е призоваван от същите органи на реда, да дава обяснение. Не става ясно, каква правна норма би нарушил, с каквото и да било писмени или устни изявление и то в държава-членка на ЕС, в която съгласно Конституцията на същата е прогласена свободата на словото. Не става ясно, чий интерес, държавен или обществен е засегнат от такова изявление. Не става ясно, защо именно българският гражданин Росен Стефанов, йеромонах Рафаил е приет за опасен и е длъжен да дава обяснения, защо е предприел действия които „могат да увредят живота и здравето” на чужд гражданин, част от друга църква – РПЦ, който по никакаъв начин не прикрива политическите си мераци и демонстрира напълно недопустимо отношение към държавата Република България и органите и на управление. Не на последно място, каква е тази скандално прилагана ХЕПИСОЦ – форма на полицейска репресия, наречена профилактиране. НАПРОТИВ! ЯСНО СИ Е! Горните несъгласия са функция на таканеобходимата ни и напълноотсъстваща правова държава. Няма да се изкуша да пиша за АБСУРДА, в който функционира Република България и за политика – външна и вътрешна няма да пиша, защото няма да ми стигне денонощието. Ще оставя тема за размисъл: Проведените полицейски мероприятия доказват, че опасенията от действия, които „могат да увредят живота и здравето” на въпросния патриарх Кирил, са напълно основателни. Иначе защо преди, по време на и след неговото посещение те са основно занимание на разследващите органи?! Нещо повече, отец Рафаил е предложил „сребърен куршум”, което пък е дефиниран начин за увреждане живота и здравето на вампирите. Та водени от горното, дали това е не е красноречиво признание за вампирската същност на чувствителния иначе /б.а. към слънчева светлина/ църковен глава? ДА! Така ще да е, откъде иначе този страх у държавните ни мъже пред въпросния самопровъзгласил се порицател, навръх националния ни празник. А можеха просто да го натирят с ритници, но и това е някаква мечта за национално достойнство. Колкото до отец Росен- Рафаил – той по занятие и дълг гони зли духове, предполагам и вампири. Няма как да го накара никой да си наведе главата пред несправедливост и дори полицейска глупост. Не е и сам – защитник му е адв. Хаджигенов, а ГД БОЕЦ, чийто член е, не може да бъде другаде. А всичките те не се славят като примирени, т.е. възможни за „ПРОФИЛАКТИРАНЕ”.

Предисторията:

На 02.03.2018г. в навечерието на националният празник на България и в  навечерието на визитата по покана на Св.Синод на БПЦ-БП – на Патриарха на РПЦ-МП Кирил Гундяев, в късните часове на вечерта и рано сутринта полицейския двойки са посещавали в домовете им български граждани, и лица с украински произход, изразили свои мнения и позиции в социалните мрежи относно посещението и личността на Руския патриарх, като същите са били предупреждавани да спрат с негативните оценки, и принуждавани да подпишат предупредителни протоколи, че ”няма да застрашават сигурността му”. (Между тях и отец Рафаил /Росен/ Стефанов, член на ”БОЕЦ”)Става дума за над 25 човека. Този безпрецедентен в най-новата ни история опит за оказване на натиск, и ограничаване свободата на словото и съвестта, още повече в светлината на скандално протеклата визита, получи силно медийно отразяване, и предизвика остро обществено възмущение.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/mvr-profilaktira-grazhdani-zaradi-loshi-komentari-v-interenet-za-ruskiya-patriarh

Продължението:

На 27.03, почти месец след като Кирил Гундяев отпътува от страната, в полицията с призовка като свидетел е извикана и г-жа Олена Коцева, Председател на Сдружение ”Мати Украина”, и член на УС на Атлантическия съвет.

А днес, 28.05.2018г. бе поредното „профилактиране““ на отец Рафаил. Диктатурата на мафията настъпва с пълна сила.

БОЕЦ вече обявихме, че ще сезираме комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за репресии и нарушаване на човешките права на български граждани. Единственото обяснение е, че чрез действията си  институциите целят да репресират, смачкат, заглушат, унижат и подчинят   свободомислещите български граждани, заради откритата им гражданска позиция не само по въпроса касаещ посещението на Гундяев, а и по различни други теми. Този тип действия са типични за  държави управлявани от различни диктаторски режими и са недопустими за страните членки на ЕС.

БОЕЦ заставаме до отец Рафаил и ще реагираме по всички възможни начини за да защитим боеца. Продължаваме битката си срещу мафията превзела държавата ни и ударите срещу нас само ни амбицират още повече!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSAGBSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА