Брюксел е наложил санкции на фирми участвали в строежа на „Турски поток“, става ясно след сигнал на БОЕЦ!

На 09.11.2020г БОЕЦ внесохме сигнал до европейските институции за нашите разкрития заедно с журналистите от „Биволъ“ и Булфото за злоупотребите и проблемите със строителството на „Турски поток“ на територията на България!

БОЕЦ направихме 9 акции  по „тръбата“ и компресорната станция край с.  Расово и показахме нагледно чрез нашите публични видео материали, че целият проект е подчинен и превзет от руски фирми, а на мястото на строежа няма нито един представител на българската държава! 

Руски фирми с руски работници, руска охрана и руска техника строи руски проект за пренос на руски газ! За всичко това българските граждани плащаме три милиарда лева от нашите пари! Плаща ги Борисов, като част от тези милиарди са дълговете на Пеевски към руската мафия от пропадналият проект „Южен поток“.

След началото на акциите и разследванията на БОЕЦ от края на септември, Борисов и мафията бяха принудени да форсират строителството, за да изпълнят ангажиментите си пред Путин и Ердоган, тръбата да заработи до края на 2020г. И изведнъж на строителните обекти на „Турски поток“ се появиха и български фирми с чисто нова техника закупена с европейски пари по програма „Конкурентноспособност“!  Освен за всичко друго БОЕЦ сезирахме ЕК и ОЛАФ и за това. Разследванията по нашите кадри на Атанас Чобанов от БРРД и Николай Марченко от Биволъ разкриха достатъчно данни за злоупотреби , които предоставихме на Брюксел!

Още в началото на 12.2020г. от ОЛАФ ни уведомиха, че са разпоредили проверка на обществените поръчки при строежа на тръбата.

Вчера (21.12.2020) от ЕК – Генерална дирекция „Енергетика“ ни уведомяват, че спрямо посочените от нас фирми, участници в строежа на „Турски поток“ с техника закупена с европейски средства е започнала проверка. За всички, поименно посочени в сигнала ни фирми започват нови, цялостни проверки с налагане на санкции! А санкции на други фирми участвали с проекти по тази програма са наложени още миналата година.

Не сме наясно как гореспоменатият консорциум е решил да изпълни поръчката и дали са декларирали подизпълнители пред възлагащия орган. В случай, че възлагащият орган е имал някакви специални изисквания за изпълнението на поръчката, тези изисквания е трябвало да бъдат посочени в тръжната документация и в договора. Изпълнението на договора, с някои изключения, не се обхваща от правилата за обществени поръчки. Възложителят би трябвало да прецени дали е спазен сключеният договор с победителя в процедурата за възлагане на обществена поръчка.

ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

Що се отнася до злоупотребите с европейските структурни и инвестиционни фондове (ESIF), бих желал да Ви информирам, че Европейската комисия е поискала информация от Управляващия орган в Министерството на икономиката на България, който отговаря за управлението на оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014- 2020 (OPIC). Управляващият орган предостави информация, че след одити на българските власти е установил значителни нередности в проект BG16RFOP002-3.001-0252-C01. В резултат на това, Управляващият орган е наложил 100% финансова корекция на този проект и на седем (7) други проекта от същата покана за представяне на предложения и от същото разследване. Управляващият орган също е прехвърлил досиетата към националната прокуратура на България. Освен това, понастоящем Управляващият орган на OPIC също разследва нередностите в договора за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP002-3.001-0155-С01 с бенефициент “НОВА СТРОЙ ТИЙМ” ЕООД. В момента тече процес на изпълнение.

Що се отнася до “Каро Трейдинг“ ООД — след Вашия сигнал за нередности Управляващият орган започна разследване и ще извърши проверки намясто на съответните проекти.

И накрая — по отношение на “Интерпром“, съответният договор за подкрепа от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ е прекратен през 2019 г. и няма изплатени суми.“

Борисов е успял да замаже очите на брюкселските чиновници за същността на „Турски поток“ , или поне така си мисли. Но явно в Брюксел им идва в повече наглостта на Борисов, който в стремежа си да обслужи интересите на Путин включва в строежа на руската тръба и фирми с европейски средства. ЕК сама плаща за енергийната робия на югоизточна Европа. Това вече не могат да преглътнат и нашите упорити и последователни действия дават резултат! 

Това е тежък удар за мафиотското правителство на Борисов, Пеевски и обръчите им от фирми. БОЕЦ преди дни запознахме и новият американски конгрес с нашият сигнал за „Турски поток“ и продължаваме с действията си по разобличаване на този мега корупционен проект – грабеж за милиарди, който затвърждава газовата и енергийна зависимост на страната ни и ни превръща в Троянски кон на Кремъл в Европа.

ВАЖНО!

На 04.01.2021г. БОЕЦ поличухме писмо от ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ ГЕНЕРАЛНА ДИРЕКЦИЯ „КОМУНИКАЦИИ“ с което ни обръщат внимание за неточности в горният материал публикуван в сайта на БОЕЦ на 22.12.2020г. непосредсвтено преди Коледните и новогодишни празници, ведната след получаването на отговора от ЕК.  Благодарим на европейското представителство на ЕК в България, отдел „Преса и Медии“ и ги поздравяваме за светкавичната реакция, направените уточнения  и добрата работа. 

Публикуваме пълният текст на писмото на представителството на ЕК:

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ ГЕНЕРАЛНА ДИРЕКЦИЯ „КОМУНИКАЦИИ“
ДО Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС ГД „БОЕЦ“
ОТНОСНО: Уточнение на фактите в публикувана информация на интернет страницата на ГД „БОЕЦ“
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕОРГИЕВ,
От името на Службата на говорителите на Европейската комисия бихме искали да направим уточнения във връзка с някои части от текста на статията, публикувана на уебсайта на ГД „БОЕЦ“ на 22 декември 2020 г., озаглавена „Брюксел налага санкции за „Турски поток“ след сигнал на БОЕЦ!“ https://www.boec-bg.com/archives/3722 Въпреки че в статията се превеждат правилно на български език някои параграфи от писмото на службите на Комисията в отговор на сигнала на ГД „БОЕЦ“ от 09.11.2020 г., има три конкретни пояснения, които трябва да се направят: • Заглавието „Брюксел налага санкции на турския поток…“ е подвеждащо, тъй като не са наложени никакви финансови корекции на въпросния проект за газопровод. Трябва да поясним, че целият проект не се финансира от ЕС. Това, което посочихме в писмото, се отнася до финансовите корекции на финансирани от ЕС проекти за подпомагане на малки и средни предприятия по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които не са пряко свързани с газопровода. • Твърдението, че „цялата програма „Конкурентоспособност“ е прекратена“, също не е вярно и под никаква форма не се споменава в писмото на службите на Комисията в отговор до ГД „БОЕЦ“. • Накрая, бихме искали да изясним, че финансовите корекции в размер на 100 %, наложени на споменатите проекти, финансирани от ЕС, са извършени още през изминалото лято, т.е. преди разследванията и сигнала на ГД „БОЕЦ“. Това всъщност е доказателство за доброто функциониране на системите за одит и контрол на оперативната програма. Благодарим Ви за разбирането и се надяваме, че ще можете бързо да коригирате посочените части от текста.
С уважение, Отдел „Преса и медии“ Представителство на Европейската комисия в България

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията! 

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! БОЕЦ се превърна в символ на тази битка! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафията и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА