БОЕЦ с нов сигнал за БарселонаГейт!

Нова информация за „Къщата в Барселона“ и бутика на Шервиньо, които са във фокуса на разследване от страна на каталунската антикорупционна прокуратура по сигнал на БОЕЦ  бе разкрита от сайта за журналистически разследвания БРРД (Бюро за Разследващи Репортажи и Данни). Новите данни водят отново до хора от обкръжението на Бойко Борисов.

Журналистът Атанас Чобанов публикува документи и информация, от които е видно, че „фирмата Ema BGS S.L с луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в скандала „Хохегер“. Веднага след това тя продава този актив на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, дипломат във Виена и се слави като личен астролог на Борисов. Спасов обаче твърди, че двамата със съпругата си са се разделили месеци преди сделката и дори не знае за нея.

Фирмата Ema BGS S.L. държеше луксозния бутик Ermanno Scervino в Барселона, чийто управител беше бившата „Мис Бикини“ Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен след като на 20 февруари El Periodico огласи разследване на каталунската полиция за пране на пари, в което е замесено и името на българския премиер.

Разследващите са се интересували и от Ema BGS, заради съмнителния произход на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

Веднага след публикацията на El Periodico бутикът на „Шервиньо“ беше опразнен от стоката и затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала собственост на българска фирма показват документи от испанския Търговски регистър.

Трансферът на собствеността и назначаването на нов управител на Ema BGS са се случили в четвъртък 12 март 2020 г.. Капиталът на фирмата от 1 753 010 евро не е променен, но е придобит от българската компания „ВиБиДжи Енерджи“, която поне до този ден е собственост на Росица Велкова.

Още на следващия ден – петък 13 март, Росица Велкова продава „ВиБиДжи Енерджи“ на Десислава Спасова. Тя е съпруга на Светослав Спасов, известен като близък съветник на Бойко Борисов и дори негов личен астролог. В испанския регистър обаче все още стои името на Росица Велкова като представител на „ВиБиДжи“.

Припряността на сделките и липсващата бизнес-логиката зад тази търговска операция са очевидни. „ВиБиДжи“ се занимава с търговия с ток и газ, а Ema BGS S.L. с търговия с модни артикули. От финансовия отчет за 2019 г. се вижда, че активите на „ВиБиДжи“ и нейните печалби от търговска дейност са много по-скромни от капитала и оборотите на Ema BGS S.L.

Не е ясно колко е струвал трансфера на собствеността. През годините Ema BGS S.L. е натрупала внушителен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 г. По-нови отчети на фирмата не са публикувани.

Регистрираната в Кипър Palms Enterprises е свързана с бизнесмена Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, основател на ГЕРБ. Тогавашната съпруга на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. заедно с Йовчев след като Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите инвестирани от Palms Enterprises в Испания не са негови, но проявява добра осведоменост за загубите на фирмата Ema BGS SL. Така и досега остава тайна кой всъщност налива в офшорката парите, които тя инвестира в Барселона.

Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели охолен живот в каталунската столица. Те обитават къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито данъци и поддръжка не са ниски. Йовчева се е придвижвала с бяло „Порше“, както установяват каталунските разследващи. Бизнесът с модния бутик очевидно не може да покрива нуждите на семейството, тъй като не генерира приходи, а огромни загуби.

Не е ясно и колко струва трансфера на Ema BGS SL към българската фирма, както и с какви средства е станала придобивката.

Но пък е съвсем очевидно кои субекти имат полза от нея. Това са предишните собственици – Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева и офшорката Palms Enterprises, която е представлявана в България от неговия нов зет, с когото са почти набори – Йордан Христов.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на „ВиБиДжи“. Така семейството на Борислава Йовчева  се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а отскоро и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за разследването в Барселона.“

В статията на БРРД има приложени и документи и допълнителна информация, които може да видите тук:

https://bird.bg/yovcheva-boutique-spassov-velkova/?fbclid=IwAR0l-vbw3HHoAX3UEu3FN6LPn1nfshrkH2VugPQEl2LvDeqOiU55gt8m-EA

Във внесеният от БОЕЦ нов сигнал посочваме : „Според нас фактът, че фирмата се прехвърля по верига от лица свързани с Борисов и партията му не е случаен. Това потвърждава изразените от нас съмнения, че Бойко Борисов е част от схемата за пране на пари, в която се замесени горепосочените лица и фирми, както и че има лична връзка с Йовчева на която чрез тази схема той осигурява охолен живот.  Няма обяснение от къде Росица Велкова разполага със средства за извършване на тези сделки и финансови операции. Това също засилва съмненията за престъпният им характер.

БОЕЦ изискваме от прокуратурата да образува наказателно производство в хода на което да бъдат изследвани и събрани всички факти и обстоятелства с цел установяване на обективната истина за участието на Росица Велкова, както и на премиера Бойко Борисов и посочените в сигнала лица и фирми в престъпни схеми за пране на пари, данъчни и финансови измами и корупция. БОЕЦ изискваме прокуратурата на поиска  незабавното налагане на постоянна  мярка задържане под стража на Бойко Методиев Борисов и неговото отстраняване от заеманият пост с цел да не влияе върху свидетели, да не бъде укрита информация по случая, както и да не се упражнява натиск от негова страна  върху разследващите органи чрез използване на властовите му позиции!

БОЕЦ, като вносители на сигнала изискваме да бъдем информирани за действията на прокуратурата и заявяваме своята готовност да предоставим допълнителна информация.

Няма налично описание.

БОЕЦ внася нов сигнал до прокуратурата  за БарселонаГейт – 22.10.2020г.

ПРИПОМНЯМЕ!

Още в края на 2015г.  и началото на 2016г. сайта за разследваща журналистика Биволъ публикува записите ЯневаГейт, в които за първи път се споменава за „Къщата в Барселона“ на премиера Бойко Борисов, като въпреки внесените от биволите сигнали и реакцията на Европейската комися по скандала българските институции и прокуратура не разследваха по същество съдържанието на тези записи, а репресиите им се насочиха срещу журналистите от Биволъ! 

На 27.07.2018г. БОЕЦ сезирахме чрез испанското посолство институциите и Прокуратурата в Испания за тези факти и съмненията ни за извършени престъпления! Прилагаме линк”

https://www.boec-bg.com/archives/732

На 21.11.2018г. БОЕЦ сезирахме и българската антикорупционна комисия КПКОНПИ за същият казус, като до момента НЯМА отговор и публично огласена информация за извършената проверка! Това за нас е ясен знак за замитане и покриване на нашият сигнал и зависимостите, в които работи тази комисия. Нейната основна дейност е да „изпира” корумпираните мафиотски босове облечени с политическа власт, а не да се бори с корупцията. За разлика от КПКОНПИ испанските власти работят независимо и за тях установяването ан истината е водеща цел. Прилагаме линк:

https://www.boec-bg.com/archives/1051

На 20.03.2019г. БОЕЦ сезирахме и каталунската антикорупционна полиция. Образувано е раззследване за пране на пари, данъчни и финасови измами, в хода на което се проверява българският премиер Бойко Борисов, Борислава Йовчева и други физически и юридически лица.

На 21.02.2020г. БОЕЦ внесохме и сигнал до българската прокуратура. От отговора на ВКП до комисята LIBE в европейският парламент разбрахме, че прокуратурата е образувала проверка по този сигнал на БОЕЦ и Бойко Борисов е разпитван по него. Въпреки това след повече от половин година няма никакви резултати от тази проверка.

Битката продължава! Очаквайте следващите акции и действия на БОЕЦ!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Всеки ден на площадите и бой до дупка за постигане на първата четворна  цел – ОСТАВКИТЕ на Борисов, Гешев, Кошлуков и Цацаров. 

БОЕЦ се превърна в символ на съпротивата срещу престъпната власт на мафията! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и  за всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail: boecngo@gmail.com

www.boec-bg.com

банкова сметка:

<<< PAYPAL >>> link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА